Политици излизат на светло от архивите на Военното разузнаване

Юлиан Христов 27 май 2015 в 16:53 5971 7

Политици излизат на светло от архивите на Военното разузнаване

Имена на популярни в обществото хора, сред които и политици, може да излязат наяве, след като бъдат разсекретени архивите на Военното разузнаване. Това прогнозира председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, след като днес министърът на отбраната Николай Ненчев днес подписа заповед, с която новият директор на Служба „Военна информация“ се задължава да предаде близо 33 хил. архивни единици на Комисията по досиетата.

Предаването на архивите се превърна в ябълка на раздора между разузнавателната общност и политическото ръководство на Министерството на отбраната. Бившият шеф на разузнаването Веселин Иванов напусна поста си, след като отказа да предаде архивите. Основният мотив за това беше, че в документите има данни за чужденци, работили за българското разузнаване, а разкриването на имената им би застрашило живота им.

Убеждението на министър Ненчев и на шефа на Комисията по досиетата обаче е, че в тези архиви не се съдържат такива документи.

„Не мога да споря с него или да го оборвам. Г-н Иванов искаше да подпишем, че архивът ни е предаден, при условие, че има още непредадени 33 хил. архивни единици. Аз такова нещо не мога да приема“, коментира пред журналисти Костадинов. Той обясни, че „едно е досието на привлечен чужд гражданин, който да работи за нашата старана, но друго е, когато има папка и чужд гражданин е бил обект на разузнаването“.

Прогнозите му са, че от тези документи ще излязат имената на политици. „Тези документи има какво да ни кажат. Сред тях може би ще се разбулят митове и за други личности от обществения, икономическия и политическия живот“, коментира той.
Неговата колежка Екатерина Бончева допълни, че до този момент в архивите на Комисията по досиетата са получавани архиви за чужди граждани, които не са свързани със службите и до момента информацията за тях е опазена и не е оповестена.

„Задължих Служба „Военна информация“ и нейния директор да предаде архивите на Военното разузнаване. Дълбоко съм убеден във всичко това, което правя и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страниците за репресивните структури на комунизма. Разбирам натиска това да не се случи. Вероятно ще има още тайни, които не знаем, но през 2015 година, 26 години след промените, ние трябва да продължим напред свободни от тайни и зависимости. В това решение, вярвам, е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече. Това е интересът на България, която трябва да се нареди до останалите страни като Полша, Унгария и Чехия, които отдавна предадоха тези архиви“, каза министърът на отбраната, след подписването на заповедта и на споразумение с Комисията по досиетата.

Ненчев обясни, че забавянето за подписването на заповедта е свързано със смяната на ръководството на разузнаването. „Исках новият директор да поеме изцяло тази отговорност“, обясни той.

Предстои да бъде уточнено как ще бъдат предадени архивите. Те ще бъдат съхранявани в базата на Комисията по досиетата в Банкя.

Това е последният непредаден архив на комунистическата държава и в него се крият тайните на този период. Това е нещото, което много отдавна трябваше да е направено. Положихме много усилия, аз самият зададох много въпроси към министъра, за да разясня въпроса дали има заплаха за действащите разузнавачи. От това, което получих като отговор, имам увереност, че сме подготвили достатъчно добре нещата нормативно, за да няма заплаха за действащите разузнавачи“, коментира пред OFFNews депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Той обясни, че в базата на Комисията по досиетата в Банкя са взети всички мерки за сигурност за съхраняването на архивите.

Неговият колега Мартин Димитров обясни, че досиетата на Военното разузнаване са били една от най-строго пазените тайни. „Аз поздравявам персонално Николай Ненчев, че имаше смелостта, която никой друг не намери, да свърши тази работа докрай. А за да продължим напред, трябва да продължим на чисто. Тези тайни и зависимости да бъдат ясни, за да може България да бъде истински член на Европейския съюз, свободна от държавна сигурност, от комунистическия режим и от всички пакости и бели, които преживяхме“, каза той пред журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!