Част от РБ пак номинира Плевнелиев, без да го пита, кани и Борисов да се включи

ОFFNews 19 май 2016 в 14:11 7233 9

Кандидатурата на президента Росен Плевнелиев да бъде издигната за втори мандат от партии в Реформаторския блок и премиера Борисов и да бъде надпартийна.

За това призоваха депутати от Реформаторския блок на брифинг в парламента.

Миналата седмица от ДСБ призоваха за издигането на кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат. Към тях са се присъединили БЗНС, НПСД и Гражданският съвет на РБ, стана ясно днес на брифинга, на който депутатите призоваха Борисов да участва в номинацията.

"На нас ни е ясно, че без ГЕРБ няма да има мнозинство, което да застане зад президент. Ето защо, като знак на отговорност към нацията, ние каним премиера Бойко Борисов да обсъдим две точки - първо, възможността на това Народно събрание да извърши нещо смислено, а не да се правят тези уговорки. Второ, да имаме надпартийна номинация на президента Плевнелиев", се казва в декларация, прочетена от депутата от РБ Гроздан Караджов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев подчерта, че не издигат кандидатурата на Плевнелиев, а се обръщат към "лидера на партия ГЕРБ с покана за разговори в тази посока". Реформаторите отново призоваха всички десни партии да застанат кандидатурата на настоящия президент.

"Нужно е краткосрочно мнозинство за важните решения, а не плаващо за задържане на власт", се казва още в декларацията.

Кънев посочи, че на последното заседание на Изпълнителния съвет на реформаторите от СДС и ДБГ са поискали РБ да издигне обща президентска номинация с Патриотичния фронт.

"Плаващите мнозинства водят до давещи се кабинети", казаха още реформаторите в опозиция.

Малко по-късно пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че днес е говорил с премиера, но предложението на Кънев не е било обсъждано. Той отказа да коментира предложението на лидера на ДСБ, защото не го е чул и така "може да стане грешна интерпретация".

Цветанов говорил и с Плевнелиев, но и с него не са обсъждали предложението на Кънев.

На въпрос как все пак разчита това предложение, той отговори: "Това е доказателство за една обърканост и разбира се непоследователност в политическите изказвания в последните няколко месеца".

"Сутринта разговарях с премиера, такива теми не сме дискутирали. Обсъдихме и вчерашното гласуване на ветото, защото знаете той беше в чужбина, както и антикорупционния закон, на който трябва да се даде приоритет в парламента, а също и антиреторстичния закон", каза Цветанов.

Той подчерта, че от ГЕРБ не са водили разговори за президентска кандидатура с други политически формации.

"Всяка национално отговорна партия участва в избори със свои кандидати. Убеден съм, че в предстоящите месеци ще бъде обявена вече официално нашата кандидатура. Евентулно тогава партньорите ни могат да ни дадат подкрепа", каза депутатът.

Попитан дали това предложение на ДСБ може да е знак, че искат да се върнат във властта, той отговори: "Не се прави така. Когато искаш да отидеш на гости, първо трябва да почукаш на вратата, или да му се обадиш по телефона, или да го срещнеш на улицата и да кажеш извинявай за това, което говорихме, но такава беше ситуацията и такава беше политическата конюнктура, сега обаче виждаме, че няма как без вас да се случи нищо хубаво в държавата и затова искаме да бъдем отново заедно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

9

Nimart

19.05 2016 в 17:06

"...мълчи, моли се, кога те биять
кожата ти да одере звярът
и кръвта да ти змии изпият..."
Христо Ботев

77927

8

El Commandante

19.05 2016 в 16:25

"Току що и аз вместо 2 дадох 1 точка на Чичолина. Кво става,бе?"

Алах мрази Чичолина най-вероятно...

12881

7

Иван55

19.05 2016 в 16:03

Фармацията и бечекато, вероятно...

29217

6

Лопе де Вега

19.05 2016 в 14:47

А тия нема и да ги коментирам. Нали миналата седмица се изложиха вече. Не знам за какво напъват толкова, но мен няма да ме съблазнят да гласувам.

Поздрав!

29217

5

Лопе де Вега

19.05 2016 в 14:45

Току що и аз вместо 2 дадох 1 точка на Чичолина. Кво става,бе?