СДС: ДСБ издига Плевнелиев, като че ли предлага на комшийка с обява

ОFFNews 20 май 2016 в 11:22 4223 3

"Издигането на господин Плевнелиев за президент беше като да предложиш брак на комшийката с обява във вестника, без да я предупредиш. Че на всичкото отгоре да поканиш и съпруга ѝ на сватбата. Тези неща се правят по друг начин."

Това каза депутатът от СДС Костадин Марков на брифинг в парламента по повод вчерашната заявка на част от РБ за разговори с Борисов и издигане за нов мандат на президента Росен Плевнелиев.

Според Марков издигането на Плевнелиев е опит за разцепление на РБ. "Проблемът е в изчезналата комуникация в рамките на Блока. За първи път си позволяваме да реагираме така и го правим именно защото чашата прелива", обясни той.

Той все пак обясни, че не иска РБ да се разбива. "Аз вярвам в тази формула и съм убеден, че тя е единствената успешна", допълни депутатът. 

По думите му всички партии в блока трябва да определят дали са в управление или в опозиция." Излиза, че от опозицията на ДСБ и гражданската квота се опитват да се върнат в управлението, а БЗНС и НПСД, които де факто са в управлението, заемат ярка опозиционна поза", обясни Марков и призова колегите си от блока веднъж за винаги да вземат ясна позиция", каза той и обясни, че ДСБ, БЗНС, НПСД и Гражданският съвет на РБ поставят Блока в нова политически неадекватна ситуация.

Въпреки критиките към ДСБ, Марков заяви, че Кънев би бил добра кандидатура за президент. "Друг е въпросът, че са да се случи това, той трябва да заяви ясно своето намерение. Аз лично бих подкрепил всеки кандидат от Блока, а той е един от стойностните хора в него", каза още той.

Възможен вариант за обединение все пак бил и Плевнелиев, но "просто не се прави по този начин", както са го направили от ДСБ.

По думите му с този ход от партията на Кънев са показали, че не желаят да участват в изборите и има свои политически планове, които са различни от тези на РБ. "Въпреки шумно заявената си опозиционност, виждаме как ДСБ и гражданска квота на РБ протягат ръка на ГЕРБ за разговори за общ кандидат и управленски приоритети. В същото време ДСБ се опитаха да използват ветото  на президента като политическа бухалка, с която да се разбие управляващото мнозинство", каза Марков.

От СДС призоваха ДСБ, БЗНС, НПСД и Гражданският съвет на РБ да се придържат към истината, когато говорят пред медиите. 

Марков каза още, че на последното заседание на Изпълнителния съвет на реформаторите от СДС и ДБГ не са поискали РБ да издигне обща президентска номинация с Патриотичния фронт, както беше заявено вчера от останалите партии в Блока.

"Това е гаф, който може да се сравни единствено с номинирането на действащия държавен глава без да бъде попитан за това", каза той.

"Обсъдихме предложение на колегите от ДБГ, без да бъде взето решение на заседанието, всяка от партиите в РБ на следващата среща на Съвета да каже дали е склонна да започнат разговори за единна кандидатура за президент във формат цялата управляваща коалиция. И една след постигане на съгласие, да се започнат разговори за конкретни личности", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

3

трафоПОСТ

23.05 2016 в 17:55

Много добре казано!

29585

2

Izalina

22.05 2016 в 13:35

Леко слабовати ми идват напоследък метафорите използвани от държавните ни мъже ...
Несериозно е.

17439

1

мнение от IP

20.05 2016 в 11:45

Вярно е, че не се прави така, но според мен Кънев и останалите се страхуват, че ще им се наложи да подкрепят неадекватна кандидатура - като Найден Зеленогорски например. (Кънев също е неадекватна кандидатура). Малко нахално е наистина да призовеш действащия президент да се кандидатира като независим. Той и сам може да прецени дали да го направи. Ама това нежелание на никой да започне открит дебат или да даде предложенията си за свой кандидат води до тези изцепки по всички направления. Надхитряне с изчакване на последния момент е тъпо партийно действие (отнася се за всички).