Пет места в София, които бодат очите на арх. Борислав Игнатов

OFFNews 18 октомври 2019 в 11:01 9639 8

OFFNews се обърна към кандидата за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов да опише накратко пет места в столицата, които поема ангажимент да оправи, ако бъде избран. Ето неговите отговори.

Княжеската градина

Бихме искали да върнем оригиналната европейската визия на Княжеската градина, създадена от княз Александър. Това е градина, проектирана от европейски архитекти и градинари от времето на княза. По-конкретно в градината са оставили следи имена като архитектите Грюнангер и Фингов, които на практика са съградили София като европейски град. Вярвам, че центърът на София може само да спечели, ако тя бъде възстановена.

Централна минерална баня

Банята да бъде баня. Важна тема и изключително ясно решение. Всички аргументи и представени данни потвърждават категорично това решение. Като кандидат за кмет, заедно с целия наш екип от кандидати за общински съветници и районни кметове, аз се ангажирам това са се случи - Банята да бъде баня.

Освен баня аз бих добавил една вторична функция, която мисля, че ще бъде много полезна за града. Банята може да бъде и топлоцентрала. Със съвременните технологии, от отточните води чрез термопомпи може да се извлича остатъчната енергия. Тази извлечена енергия чрез фреоно преобразуване може да захранва с топлина не само банята, но и околните сгради – най-малкото НАГ, който е в съседство. През топлите месеци енергията може да бъде преобразувана в електрическа. И това важи не само за централна баня, може да бъде направено за всички други минерални бани в София и околностите.

Захарна фабрика

Захарна фабрика може да има нов живот, като се превърне в споделени пространства за култура и бизнес. Сградата на бившата Захарна фабрика е една от малкото индустриални сгради от този тип и затова е паметник на културата с национално значение.

Имаме чудесна възможност за възстановяване на културното и архитектурно наследство на града като едновременно се възползваме от потенциала за икономическо развитие, който използването на сградата може да отключи. Мястото е комуникативно, точно до входа на Западен парк. А параметрите на сградата биха предложили чудесни условия както за офиси, така и за зали за изложби и събития.

Царските конюшни

Общината е длъжна да поеме инициативата за възстановяване на красивата сграда на царските конюшни след пожара там през миналата година. 15 месеца след пожара не е направено абсолютно нищо. За мен като архитект е истинско безобразие да проявяваме такова безхаберие като става въпрос за архитектурното наследство на столицата.

Крайно време е да се възползваме от възможностите на Закона за културното наследство, като Столична община поеме инициатива за поддръжката и автентичната реставрация на красивите стари сгради. След като за тях не са полагани необходимите грижи, след което действа по предвидения ред, за да събере изразходените суми от техните собственици.

Термоминералното находище Казичене-Равно поле

Имаме за цел да реализираме пилотен проект в термоминералното находище Казичене-Равно поле, което се намира на 5 км от площадката на ТЕЦ София Изток. Това е част от дългосрочния ни план за стимулиране на използването на геотермална енергия за отопление – екологичен подход, който ще ни помогне в борбата с мръсния въздъх. Подобен тип пилотни проекти са част от концепцията ни за колаборация със стартиращи компании и учени, която ще даде възможност на града да се възползва от иновационния потенциал на жителите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

8

Синия гол шаман

18.10 2019 в 18:22

Стига сте го плюли момчето Може да е тъп като слонски задник, но е демократ и либерал. На лява София такъв кмет и трябва. Млад амбициозен кариерист с празна глава и голяма уста!

4245

7

rrr11

18.10 2019 в 14:13

Добре че няма шанс да стане кмет. След гениалната му идея с гигнатския герб и пълзящите растения, не ми се мисли какво още може да сътвори.

3943

6

OtSofia

18.10 2019 в 12:46

разбира се Игнатов 2.Пет пари не дава за РИМСофия, иначе щеше да посочи място за преместването му;3.Захарна фабрика?Дрън-дрън в полза на разрушаването ѝ;4.Царските конюшни-красива сграда?Толкова за естетическите му възгледи,пфу.И нито дума за историческата ѝ и градоустройствена ценност,защото не знае;5.Казичене-Равно поле?Въздух под налягане, че че е лошо да си използваме минералните води.Важен въпрос-колко струва тази бодряческа листа,за колко време може да се осъществи?"Питам аз и отговор не чакам"-казва препатилият софиянец.

3943

5

OtSofia

18.10 2019 в 12:45

За този кандидат-кмет думата е"колаборация"(вж.т.5)в нейния най-лош смисъл-безидейно съглашателство като през ВСВ.Поради това:1.За трети път си сменя възгледите за ПСА-всеки път с все по-лицемерни поводи:да сложел българския герб връз паметника(тъпотия и грозотия),да сътворял зелен саркофаг над съветския автомат,размахан над нас (тъпотия и въпрос:Игнатов ли ще полива зеленината),че даже княз Александър вика на помощ(уж, че ще махаме ПВС, ама не-защото е на окупаторите); продължава

12284

4

Kristiano789

18.10 2019 в 12:27

След изборите тоя човек ще изчезне от публичното пространство и повече няма да чуем за него. И няма да има никакво значение какво му боде очите и какво не.

5300

3

квазимодо

18.10 2019 в 11:51

ТОЧНО. Дърдорене без грам смисъл. По - добре , виж там с маратонката да довършиш нещата.

14469

2

случайно прочетох

18.10 2019 в 11:33

А за гаражните клетки какво мисли?
Не е ли време да се изринат?