Парламентът задължи Горанов да каже дали още някой е плащал по-малки такси за хазарт

OFFNews 26 юни 2020 в 14:11 5535 4

До 10 юли министърът на финансите Владислав Горанов трябва да предостави на парламента информация за това какви са постъпленията в бюджета от такси и данъци от организаторите на хазартни игри в България, реши парламентът днес. Освен това Горанов трябва да даде информация дали и други хазартни оператори извън компаниите на Васил Божков са плащали по-леката такса от 20% върху комисионните вместо по-тежката от 15% върху залозите.

Хазартният бос Васил Божков се укрива в Дубай и срещу него има 18 обвинения, като проблемите му започнаха, след като се разбра, че е плащал по-леката ставка и според държавата дължи 700 млн. лв.

Първоначално искането на депутатите от БСП беше да бъде представена детайлна информация за бюджетните постъпления от такси и данъци от хазартния сектор, включително и разбивка на приноса на отделните лицензирани фирми за последните 5 години. Според председателката на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова обаче това не е възможно, защото щяло да се разкрие данъчна тайна.

"Колко пари ще излязат от големите и вълнуващи чекмеджета", попита Румен Гечев в типичния си стил. Според него не само фирмите на Божков са били облагодетелствани от по-ниските ставки през годините.

"Имаме информация, аргументи и факти, с които считаме, че досега в значителна степен парламентът и обществеността са били подвеждани, че само определени групи от фирми от този сектор са ползвали преференции от държавата. Загубите са много повече от 700 млн. лв. Прикриват се фирми, плащали по-ниски такси, и те са свързани с близки до министри, дори до премиера лица!", атакува Гечев.

Според него правителството отваряло "втори чадър" над някои оператори. На държавната финансова инспекция пък по негова информация й било забранено да влиза на проверки в Комисията по хазарта.

"Факт е, че 700 млн. лв. липсват. Сам по себе си този факт води въпроса за отговорността. Въпросът за наказателната отговорност виси. Въпросът за политическата отговорност е неизбежен. Може да се запитаме дали Финансово министерство и други не са събрали тези пари, защото законът е бил калпаво написан, защото някой е взел подкуп, защото нещо друго, но е факт, че самата констатация, че тези пари не са събрани, води до реализиране на политическата отговорност", каза още Крум Зарков от БСП.

Горанов припомни, че и БСП имат вина

Владислав Горанов обърна внимание, че "колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам". "За съжаление проблемите, които са констатирани по отношение на действията на Държавната комисия по хазарта далеч не започват в началото на 2015 г. Не се зададе този въпрос, защото колегите от БСП настойчиво питат само за периода от 2015 г. насам. Ще се установи, че още от 2013 г. за много хазартни оператори държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, които да дават възможност да се прилагат 20 % такса върху комисионните, а не 15 % такса върху получените залози", допълни още Горанов.

По думите му тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил информиран от Държавната комисия по хазарта за начина, по който се прилага законът.

Според него би могло да се намери решение, което да удовлетворява тезата на вносителите, като се предостави информация кои хазартни оператори са прилагали 20% такса върху комисионната, а не 15% такси върху получените залози. "Това ще отговори кои са били тези привилегировани или непривилегировани, без да поставя под съмнение дали по този начин се нарушава изискването на законодателството за опазване на данъчно-осигурителната тайна", каза още Горанов.

"Не мога да пропусна и няколко дефекта, възникнали през 2013 г., за които няма как да упрекнем сегашното управляващо мнозинство и които предполагам, че са дали увереност и смелост на Комисията по хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 от един и същи човек. А именно това, че с промяната в законодателството управляващото тогава мнозинство премахва режима на облагане с корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане и превръща облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз", допълни още Горанов. Той посочи, че не е намерил смислен отговор защо се предлага.

"Последиците, колеги, са следните: държавните такси за разлика от данъците не са изрично упоменати в Наказателния кодекс и ако някой не декларира или не внесе такса, не е преследван от Наказателния кодекс по начина, по който се преследва този, който не е декларирал и не е внесъл данъци", допълни още министърът на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

4

Пенчо бре

26.06 2020 в 15:36

Няма да каже!

В лесу партизанку поймали,
Хотели всю правду узнать.
Но девичьи губы упрямо шептали:
"Не выдам я, еб вашу мать!".

17156

3

aviatora

26.06 2020 в 15:35

ЗАТВОР ЗА ТЕЗИ ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ !!!

10571

1

Hissarion

26.06 2020 в 15:08

Питали Владко Наглото "Ти колко открадна?" А той отговорил "Ами Вие също е можело да крадете!" После го питали "Кой друг краде?", а той казал "Ааа, тайна! Мога да Ви кажа само кой друг краде по същия начин."