НС реши: 60 лв месечно за пенсионерите до юни, помощ за небитовите потребители на ток до март

Ружа Райчева 23 декември 2021 в 13:35 1965 0

Снимка Архив

Заради преизпълнение на данъчните приходи в държавния бюджет за 2021 г. в размер на около 1 млрд. и 20 млн. лева, Народното събрание одобри надбавка за пенсионерите от началото на 2022 г. до юни в размер на 60 лв. Небитовите потребители на електроенергия ще бъдат компенсирани за първото тримесечие. 

Вчера в бюджетната комисия вицепремиерът и финансов министър Асен Василев внесе проект за решение за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г., за сметка на преизпълнението на данъчните приходи за тази година.

"Нека помогнем на пенсионерите и предприятията в този труден момент. Добавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите, която влиза в сила от 25 декември през коефициента за стаж, ще гарантира, че няма да имаме нито един пенсионер под линията на бедност", аргументира проекта министърът на финансите към депутатите.

При гласуването депутатите подкрепиха предложението единодушно, като 201 народни представители гласуваха "за". 

В проекта за решение се предвиждат две мерки:

1. Допълнителен трансфер в размер до 750 млн. лв за изплащането на допълнителни суми за всеки пенсионер месечно считано от 1 януари до юни 2022 г. Добавката ще бъде 60 лв, независимо от размера на пенсиите им;

2. Изплащане на допълнителни средства от държавния бюджет към Министерството на енергетиката, в размер до 450 млн. лв., за компенсации на крайните небитови потребители на електроенергия, заради високите цени на природния газ и елетроенергията за първото тримесечие за 2022 г.;

Мерките целят да подпомогнат пенсионерите и бизнеса по време на извънредната епидемична обстановка, на фона на растящите цени на електроенергия.

Втората мярка ще засегне над 633 000 небитови крайни клиенти на електрическа енергия. 

Причините за преизпълнението са: подобрението на макроикономическата ситуация спрямо прогнозите при изготвянето на бюджет за 2021 г., повишаването на събираемостта, борбата с контрабандата, недекларираните договори и справянето със сивата икономика.

Василев обясни защо мярката за помощ на пенсионерите е предвидена до юни: "На база на коалиционното споразумение до юни трябва да има ново законодателство за нов модел пенсионно осигуряване. Също така, дотогава трябва да бъде внесена актуализация на бюджета, в който присъства този нов модел."

Хасан Адемов заяви, че ДПС ще подкрепи проекта за решение:

"Нека да се разберем, че тази мярка е форсмажорна и идва в условия на дефицит на време. Става въпрос за допълнителни трансфери към Министерството на енергетиката и към бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). Това предложение е направено, защото в Закона за публични финанси е позволена тази финансова процедура, но легитимният начин е друг."

Според Делян Добрев от ГЕРБ предвидените средства са крайно недостатъчни:"Смятаме, че тази компенсация трябва да бъде двойно по-голяма. Нашето предложение беше това, което предлага и бизнесът - да бъдат компенсирани 75% от увеличението на цената на електроенергия."

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) отговори на Добрев и Адемов:"Наистина обсъждахме това вчера, но съм длъжен да кажа, че механизмът за разпределянето на тези средства тепърва ще бъде обсъждан."

Румен Гечев обяви, че БСП ще подкрепи предложението, защото то е в интерес на всички български пенсионери и фирми, като същевременно изтъкна: "Настоявам в кратък срок правителството да преразгледа правилника на енергийната борса у нас. Българската държава е длъжна да влезе в борсата и да установи нарушенията на правилата на конкуренцията."

Георги Ганев каза, че "Демократична България" също ще подкрепи предложението и добави: "Тази практика има малко извънреден характер, но е добра. Г-н Василев, пожелавам Ви дълго да сте министър на финансите, но тази сума на презипълнение в бъдеще да е малко по-малка."

Асен Василев отговори на Гечев и Ганев, че в последните дни преди приключването на служебния кабинет е имало редица срещи с КЕВР и големите потребители на електроенергия:

"Стигнахме до изводи, че са нужни корекции в някои от правилата на енергийната борса, както и в няколко регламента на КЕВР, където да се заложат нови, добри практики. КЕВР изразиха готовност за такава промяна."

Искра Михайлова от "Възраждане" попита Василев дали тази мярка заедно с новата мярка обявена днес от премиера Кирил Петков - 75 лв. добавка за ваксинираните с трета доза пенсионери - не дискриминира пенсионерите, избрали да не се ваксинират. 

Финансовият министър ѝ отвърна, че тези 60 лв. ще стигнат до всички пенсионери, независимо те ваксинирани ли са, или не. "Ако искате дискусия по ваксините, нека я направим", добави той.

Съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев посочи, че 450 млн. компенсация за небитовите потребители на електроенергия за 3 месеца не са достатъчни, и трябва да е ясно, че това няма да единствената помощ. 

Зам.-председателят на парламентарна група на ДПС Йордан Цонев на свой ред пожела да обобщи какво е забелязал по време на днешните и вчерашните обсъждания:

"Извън процедурите сме, извън правилата сме, но всички сме съгласни, че има форсмажорни обстоятелства. Второто, което ми направи впечатление е, че твърде малко говорихме по същината на въпроса, а почти изцяло, изказванията бяха по дизайна на мерките."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!