Ново предложение: Македония да подпише протокол с България, за да я пуснем за ЕС

Георги Савчев 06 октомври 2021 в 17:31 4576 2

България работи за подписването на двустранен протокол със Северна Македония, който се очаква да бъде завършен и представен в началото на ноември, съобщи президентът Румен Радев по време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения.

Трябва да анализираме този протокол и ще го подпишем, ако сме доволни от резултатите, защото трябва да съпоставим резултатите от протокола с Националната рамкова позиция, приета от българския парламент, уточни Радев.

България очаква не нови обещания и декларации от страна на югозападната ни съседка, а правнообвързващи гаранции, включително изменение на Конституцията на Северна Македония и включване на българите сред държавотворните народи, изброени в нейния преамбюл, обясни президентът.

Ангажираме и ЕС

България очаква да получи гаранции от Европейския съюз в рамките на самия процес на разширяване:

"Нуждаем се от реални и обективни резултати от продължаващото преброяване в Северна Македония, без да бъдат притискани хората да изразят своята национална идентичност. Нуждаем се от признание на историческата истина. И ако всичко това е изпълнено, имаме нужда от следващата гаранция от страна на ЕС – пътната карта, която да бъде включена в преговорния процес и преговорната рамка за Северна Македония."

Румен Радев призова македонския президент Стево Пендаровски, както и премиера Зоран Заев за "исторически решения, смели действия, скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма, изграден на омразата към България, които да отворят най-сетне перспективата на нашите братя от Северна Македония към пълноправно членство в ЕС".

Над 120 000 македонци са български граждани

Радев подчерта, че Срещата на върха ЕС-Западни Балкани се провежда на фона на множество сигнали за преследване и заплахи на хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване в Република Северна Македония:

"Те се случват и на фона на подмяната преди няколко дни на български паметник, което показва, че се преследват не само живите, но и се унищожава паметта на мъртвите българи. Повече от 120 000 граждани на Република Северна Македония са и граждани на Република България, базирано на тяхното изрично волеизявление и на представени обективни документи за произход, други десетки хиляди чакат за своя български паспорт и страната ни очаква тази реалност да бъде отчетена и при преброяването на населението на РСМ."

Според Радев "истинската същност на проблема в Република Северна Македония е системната дебългаризация и унищожаване години наред на българското културно-историческо наследство в тази страна. Воденият от десетилетия "възродителен процес" спрямо македонските българи не е двустранен проблем: правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, заложени дълбоко в основите на Европейския съюз". 

Кога ще кажем "да" на Македония?

"Очакваме да спре този процес на дебългаризация, да се изкорени езикът на омразата, превратното тълкуване и представяне на България в учебници, музеи, на паметници, включително и в публичното говорене на представители на официални институции, както и в държавната политика. Тогава нашият народ и нашето общество ще са готови да кажат "Да" на започване на преговори“, заяви Румен Радев.

Президентът акцентира също така, че "всяка европейска страна е преминала през своя катарзис и този процес е бил особено болезнен в страните от постъветското пространство в Централна и Източна Европа. Българското общество също още лекува раните, нанесени от тоталитарния режим в кампанията за насилствена смяна на имената на българските турци. Затова страните, които кандидатстват днес да бъдат член на европейското семейство, не могат да подминат този процес на катарзис. Няма как да го подмине и РСМ."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

06.10 2021 в 19:19

Без увъртане директно трябва да им се каже, че в ЕС няма да влязат. Кой каквото и да им е обещавал в Брюксел и Вашингтон, няма да стане. Гърците също да не се правят на улави, а да връщат костите на цар Самуил в България...че ще дойде време да пискат от турски золуми около Кипър.