Новият шеф на тотото е подписал декларация с невярно съдържание, твърдят ГЕРБ

Толкова арогантно назначаване на жени, братовчеди и любовници и по комунизма не е имало, заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Ружа Райчева 26 януари 2022 в 11:12 3548 1

Снимка БТА/Владимир Шоков

Александър Тодоров говори с Тошко Йорданов и Ива Митева.

След двучасова дискусия парламентът едва прие оставката на депутата от "Има такъв народ" Александър Тодоров, който ще стане изпълнителен директор на тотото. Причина за дългия дебат станаха твърденията на ГЕРБ, че е подписал декларация с невярно съдържание при заявлението си за встъпване в длъжност. 

155 народни представители гласуваха, "за" бяха 154, "против" 0, а "въздържал се" гласува 1.

Тодоров беше избран от спортния министър Радостин Василев за ръководител на Българския спортен тотализатор (БСТ). В управителния съвет на тотото ще влязат още Росен Иванов и финансистът Георги Султанов.

Днес Дани Каназирева заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят предложението за оставката на Тодоров:

"Въпросният господин е все още действащ народен представител и е подал оставка, след като бе избран за шеф на БСТ. Според правилника това е незаконно, той е подписал декларация, че не заема държавна длъжност. 

Стана порочна практика вече да се подават декларации с невярно съдържание. Кирил Петков подаде такава, след което преживя катарзис.

Към момента на встъпването си като изпълнителен директор Александър Тодоров все още е бил действащ народен представител. За пореден път имаме погазване на Конституцията и законите в страната.

Не може "промяната" да е промяна единствено към нарушаване на Конституцията, законите и правилата. Това е абсурдно - позицията ни е принципна."

Александър Тодоров заяви, че нарушение на закона няма, а ако има, компетентните органи ще се произнесат. По думите му не е вярно, че вече е назначен за шеф на БТС, защото избирането му за директор ще се конституира при вписване в Търговския регистър.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че не е удачно премиерът да се дава като пример, тъй като "се е разбрало, че декларациите на г-н Кирил Петков нямат никакво значение". 

Николина Ангелкова от ГЕРБ попита дали прокуратурата ще се самосезира по въпроса и дали законът ще се спазва така, както важи за всички граждани, или за управляващата коалиция законите на държавата не важат.

Каназирева благодари на Карадайъ за забележката и отбеляза, че именно ИТН при 46-ото НС повдигнаха темата за декларацията с незаконно съдържание на Петков. 

Хамид Хамид от ДПС изненадващо обяви, че ще подкрепи заявлението на Александър Тодоров за оставка:

"Всичко казано дотук беше вярно, но дали вината е на младия ни колега? Къде е всъщност ключът към това решение? Кой подведе този млад колега? С една невярна декларация, днес директор на тотото, утре - министър-председател на България!"

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви, че една власт има право да бъде каквато си поиска, но не и да бъде смешна, а според него сегашното управление става все по-смешно. 

"Толкова арогантно назначаване на жени, братовчеди и любовници и по комунизма не е имало." 

Най-накрая депутат от ИТН - Ива Митева - взе думата и обясни ситуацията:

"Искам да ви кажа, че според закон, приет по инициатива на ГЕРБ, изрично има едномесечен срок, в който лицата, които декларират несъвместимост, имат месец да я прекратят. 

В декларацията, подписана от Александър Тодоров, е декларирана тази несъвместимост - той ясно е декларирал, че заема длъжност на народен представител, и че до вписването си в Търговския регистър ще прекрати тези правомощия." 

Каназирева отвърна, че е напълно наясно с 30-дневния срок, но казусът бил друг:

"Може би с вас четем различни декларации, но за да използва колегата тази хипотеза, той наистина следва да декларира несъвместимост. Според декларацията, с която разполагаме, той е декларирал, че не заема публична длъжност към този момент."

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" иронизира дебата:

"О, чудо! ГЕРБ и ДПС цитират Конституцията от тази трибуна. Как да няма промяна, това е чудо! Поздравявам ви!"

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов беше по-остър в изказа си, както обичайно: 

"В момента тече изчистване на този тумор, който ГЕРБ са вкарали в държавата - това е причината за това пищене. Колеги от ДПС, сетете се кога българското тото имаше две шестици, които две седмици поред стояха едни и същи. Сетете се тогава кой беше зад тотото."

Иво Атанасов от ИТН заяви, че тази дискусия връща парламента "в мракобесните времена на ГЕРБ":

"Дали е смешно настоящото правителство, дали е арогантно? Такова беше правителството на Борисов и в трите му варианта. То унижи не само българският народ, но и неговите народни представители."

Според Георги Свиленски от БСП ГЕРБ и ДПС бавят заседанието, за да няма заседание на Комисията по енергетика днес и да не бъдат подложени на второ гласуване промените в Закона за енергетиката

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови