Намаляват членовете на КЕВР от 9 на 5

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2022 в 14:45 1436 0

Парламентарната комисия по енергетика реши на членовете на КЕВР да бъдат намалени от 9 на 5.

Бяха разгледани два законопроекта за изменение на Закона за енергетиката. Единият, внесен от управляващата коалиция, а другият - от "Възраждане".

С 12 ласа "за" и 6 "против" депутатите приеха законопроекта на мнозинството, който предвижда редуцирането на комисарите в енергийния регулатор. Според мотивите на вносителите чрез предложената промяна се оптимизира численият състав на комисията като независим колегиален орган и ще бъдат реализирани значителни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно обезпечаване на комисията.

Делян Добрев от ГЕРБ - СДС обаче бе категоричен, че истинската цел на законопроекта на управляващите е да се вземе контролът над КЕВР.

Според Драгомир Стойнев от БСП дали хората ще бъдат 5, 7 или 9, не оказва влияние върху независимостта на институцията. Той обясни, че е работа на мнозинството да осигури такъв орган, който да е независим, и бройката няма значение.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че няма да подкрепи този законопроект. Той отбеляза, че не е очаквал, че новите управляващи ще приличат в действията си толкова много на предишни правителства. По думите му опитите да бъдат овладени всички независими институции продължават.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че е удоволствие да се наблюдава театралното поведение на Рамадан Аталай. По думите му в България регулатори няма и не е имало доскоро и целта им е отново да има такива.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов заяви, че Министерство на енергетиката присъства на комисията, за да разбере какъв ще бъде съставът на КЕВР. Той подчерта, че се надява да отпаднат партийните квоти в независимия орган и посочи, че не желае министерството да влияе на регулатора.

На това възразиха от ГЕРБ и посочиха, че няма партийни квоти и призоваха да прочетат Закона за енергетиката.

Комисията по енергетика отхвърли предложението на "Възраждане", в който се предлагаше пълномощията на КЕВР да могат да бъдат прекратени предсрочно и преди изтичане на нейния петгодишен мандат по решение на Народното събрание, включително и при неизпълнение на нейните задължения за независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови