„Няма десен, няма ляв рафт на хладилника“: За 2 часа парламентът прие бюджет 2017

OFFNews 18 ноември 2016 в 11:49 15255 5

Снимка БГНЕС архив

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на България за 2017 година за малко повече от два часа дебати.

„За“ бюджета гласуваха 102-ма народни представители, 58 бяха „против“, а 11 се въздържаха. Както и на предните два бюджета – на НЗОК и НОИ, „против“ бяха депутатите от БСП, ДПС и АБВ.

ГЕРБ, Атака, Реформаторският блок, БДЦ-Народен съюз бяха за“, а патриотите се въздържаха, като само 1 от тях даде гласа си „против“.

По време на дебатите се чуха мненията на всички партии по предложения от напусналото вече правителство бюджет.

„Хората нямат десен и ляв рафт в хладилника. Това не е бюджетът на ГЕРБ, а на държавата“, категоричен беше депутатът от БДЦ Стефан Кенов.

„Българите ще си останат най-големите бедняци в ЕС, не искаме такъв бюджет“, каза от името на ДПС Алиосман Имамов.

От БСП казаха за пореден път тезата си, че бюджетът не е добър и няма да го подкрепят. Румен Гечев заяви: „Новите калинки местят папки от чекмедже на чекмедже, нито едно евро не е влязло, а българската държава се поддържа като мащеха на българската икономика“.

Депутатът и съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, коментира: "Да се спекулира със страховете на хората и да ги оставим 6-7 месеца без бюджет, за да докаже някой колко е силен в парламентарната зала и колко упорито може да поставят на изпитание всички българи и бизнеса е цена, която никой политик не трябва да си позволява да плати. За разлика от много хора в тази зала аз години наред съм управлявал бюджети, но не считам, че това Народно събрание трябва да си го позволява ,добави той и отправи призив за разум и хладнокръвие към народните представители.

Славчо Атанасов от Патриотичния фронт пък постави акцент върху културата и липсата на средства за нея: „Българската култура не е сред приоритетите на Бюджет 2017. Културата и науката не са приоритет и от години за нея се определя граница за развитие и съхранение, в рамките на 0.5% от БВП. А парламентарната Комисия по култура и медии единодушно се е обединила около предложението на министър Рашидов за увеличение на бюджета за култура от 0.5% на 0.6% от БВП. И това е, за да се гарантират не заплатите, а дейностите, които са гръбнакът на българската култура. Не мога да подкрепя такъв бюджет“.

На дебатите присъства и представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, който каза, че основният принцип при разработване на бюджета на съдебната власт е бил независимост и прогнозиране на оптимален размер на средствата за нормално функциониране на съдебните институции, а този бюджет отразява стремежа за повишаване ефективността на работата на съдебната система, с цел постигане равен достъп до правосъдие на европейските стандарти в областта на правната помощ, съдебното изпълнение и алтернативното решаване на спорове.
С решението на парламента днес бюджета за 2017 година, както и тези на НОИ и на НЗОК отиват на второ четене, където ще се гласуват член по член.

Разчет

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. съдържа изискваната съгласно Закона за публичните финанси съпоставка на актуалната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите с тази на ЕК, като за първи път е включено и сравнение на прогнозата на Министерството на финансите с прогнозата на ЕК по отношение на показателите на сектор „Държавно управление“.

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7 на сто.

Предвиден е дефицит в размер на 1,330 млрд. лв. или 1,4% от БВП.

Ако има дефицит, той може да бъде покрит или с нов заем, или с намаляване на фискалния резерв. Законът за държавния бюджет дава възможност на кабинета да изтегли нов заем до 1,2 млрд. лв.

Планираните приходи в консолидирания бюджет за следващата година са 35,439 млрд. лв.

Инфлацията, която сега е отрицателна (-1%), ще се увеличи до 1,5%.

Минималната работна заплата ще се увеличи на 460 лева от 1 януари 2017 г., като този размер ще се запази през 2018 и 2019 г.

Предвижда се увеличение на осигурителната вноска с 1%. От нея се очаква държавата ще ни прибере с 395 млн. лева повече, отколкото е събирала досега.

От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с почти 2,5%, а вноската за пенсия към НОИ ще се увеличи с 1% и става 18,8%.

Максималната пенсия остава 910 лв.

От 1 януари 2017 г. необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 35 г. и 8 месеца за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете в 2019 година.

Приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование“, поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

5

XR4

19.11 2016 в 01:50

Демократ,не се притеснявай!В следващия парламент , БДЦ няма да ги има.

13214

4

XR4

19.11 2016 в 01:05

Демократ,не се притеснявай!В следващия парламент , БДЦ няма да ги има.

14469

1

случайно прочетох

18.11 2016 в 12:15

Без повече заеми за текущи разходи!Заем се взима за инвестиране в дейности носещи печалба по-голяма от лихвите.
Научете се да си правите сметката в НС, защото това са нашите пари!