Бюджетът на НОИ приет без патриотите, те искат поста социален министър и дават пенсиите на прокурор

Антония Чорева 17 ноември 2016 в 14:29 11380 5

Парламентът прие на първо четене бюджета за Държавното обществено осигуряване на НОИ за 2017 година. 77 депутати гласуваха "за", "против" бяха 37, а 19 се въздържаха. ДПС, АБВ и БСП гласуваха "против", патриотите се въздържаха - един от тях беше "против". 

Именно този бюджет скара доскорошната коалиция - ГЕРБ и Патриотичния фронт заради увеличението на пенсиите.

Последните предложиха пенсиите да бъдат увеличени на 300 лева, но от ГЕРБ обявиха, че това няма как да стане.

"Пенсията се актуализира с 3 лева - това е подигравка. Аз няма да подкрепя този бюджет", каза депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. "Никой да не казва, че това, което правим, е популизъм", каза още Байрактаров.

Той представи данни за злоупотреби с инвалидни пенсии, които възлизат на 1 милиард лева и обяви, че ще ги даде на прокуратурата.

"ПФ не иска допълнителни средства за увеличаване на минималната пенсия", каза той и изкара данни на трибуната за злоупотребите с инвалидни пенсии.

А те са: 2. 6 милиона пенсии има у нас, но от тях интересни са две групи - 1-та група това са пенсиите за инвалидност по общо заболяване, които са 450 хиляди, втората група, която по думите на Байрактаров е по-интересната - са социалните пенсии за инвалиди, които са 500 000.

"За да се получи такава пенсия, трябва да сте на 16 години, да подадете заявление в НОИ за придобита инвалидност над 71%. Анализирахме тази група преди една година. 190 000 лица са с инвалидна пенсия над 90%, но при проверка се откри, че голяма част от хората, които ги вземат, се оказаха с трудови договори в НАП и са в нарушение и не отговарят на експертизата", обяви Байрактаров и добави, че е направена проверка по териториалните поделения на НОИ, а от там излязло: "Лъснаха етническите райони, с ромско население, с двойно гражданство. В Силистра 30% от получаващите пенсии, вземат социална пенсия за инвалидсност. 95% от проверените са хора с двойно гражданство и вземат пенсия и извън България".

Сметката показвала, че общият размер на източваните средства само при тези 500 000 инвалидни пенсии е 1 млрд. лева. "Над 600 хиляди фантома има в пенсионно-осигурителната система - определени мафиотски групи прибират парите, получих снимки на ромски барони, които прибират парите. Всичко ще бъде дадено на прокурор. Това е грандиозна измама, продължаваща години наред", добави депутатът.

Байрактаров посочи също, че източване на пенсии има и за прослужено време, където жени на 38 години и мъже на 42 г. получават такива. Това били 1.350 млн. пенсионери - лекари, учители, акушерки. "Това не са хрантутници, нещо повече", категоричен е той. "Готов съм да стана министър", каза накрая Димитър Байрактаров, имайки предвид, че иска да оправи сектора и в рамките на шегата каза, че няма да покани Хасан Адемов от ДПС да му е заместник.

По време на дебатите от БСП, ДПС и АБВ също казаха, че няма да подкрепят социалните пари за догодина.

А ГЕРБ се защитиха в лицето на министъра си Зорница Русинова: "С предложения проект на бюджет правителството продължава две основни цели и политики – стабилитет на пенсионноосигурителната система и поетапно повишаване размера на пенсиите.

Тя каза, че за следващата година ръстът на социалните плащания нито е замразен, нито някога е бил замразяван, а е с 430 млн. лева повече. Те представляват 34.5% от общите разходи на държавата или 13.3% от БВП.

"Ако сравним управлението на ГЕРБ с тройната коалиция, имаме 36% ръст на пенсиите", категорична е Русинова.

"Да, пенсиите в България са ниски, никога не е достатъчно, затова социалната система подпомага най-бедните с европейски услуги", каза още социалният министър. "Когато говорим за пенсии, трябва да има справедливост, а не само да бъде увеличението за част от хората", уточни министърът.

Паритe

 

С проекта за ДОО се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ да се увеличи с един процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. 10,5% ще се плащат от работодателя, а 8,3% - от работника. За родените след 31 декември 1959 г. предложеният размер на осигуровките за държавния фонд „Пенсии“ е 13,8%.

За фонд „Общо заболяване и майчинство“ вноската остава 3,5%, за фонд „Безработица“ – 1 процент. За фонд „Трудова злополука и професионална болест“ осигуровката е между 0,4% до 1,1% и е за сметка на работодателя.

С проекта се предлага диференцираният минимален осигурителен доход за са моосигуряващите се да се увеличи съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв., съобразно облагаемия им доход за 2015 г. Минималният осигурителен доход за земеделски стопани се запазва на 300 лв. Без промяна остава и максималният осигуритеителен доход – 2600 лв.

От 1 януари 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,1 на 1,126.

От 1 юли 2017 г. пенсиите, отпуснати през предходната година, ще се преизчислят с този коефициент, което ще ги увеличи с 2,4 на сто.

От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще се повиши до 165,25 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва 35% от максималния осигурителен доход – 910 лв. Средният размер на пенсията през 2017 г. се очаква да стигне 341 лв.

Периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане остава 410 дни. С промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване се създава възможност майките, които се върнат на работа преди края на отпуска за бременност и раждане, да получават 50% от полагащото им се обезщетение, докато детето навърши 1 година. Предлага се осиновителят на дете до 5-годишна възраст да може да ползва 15-дневен отпуск от деня на предаването на детето за осиновяване, ако е женен или живее в едно домакинство с осиновителката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

4

Емил Станоев

17.11 2016 в 15:51

Всъщност може и пенсии и заплати да са по -високи . Пример в Македония , Румъния , Сърбия че даже и Албания . А тези а тези държави без Румъния не са членове на ЕС !! И каква е файдата на българите че са членове на ЕС , като заплати и пенсии са по -ниски !! А нали трябваше да е обратното . Откакто е ББ на власт няма никакво движение в положителна посока . Все едно и също всяка година ни сервира !?

14469

3

случайно прочетох

17.11 2016 в 15:36

Предполагам, че броя на фалшивите инвалиди е по-голям от този на действителните.
Системата на ТЕЛК отдавна трябваше да се промени.Корупцията в тях е с чудовищни размери и ощетява и държавата и болните хора.

Парите за ДОО са достатъчно, ако няма фалшиви пенсионери.
 
X

Да помогнем на украинските деца!