Бюджетът на НЗОК приет, Москов: Здравната система е за бедно, болно и възрастно население

Антония Чорева 17 ноември 2016 в 11:35 11685 5

Снимка БГНЕС архив

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2017 година. След дълги дебати в парламента и няколко предложения здравната система да бъде променена, всичко остана по старому и парите за здраве за догодина остават предвидените. 

"За" гласуваха 98 депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, "против" бяха 51 депутати от ДПС, БСП и АБВ, 5 народни представители се въздържаха.

С този проект на бюджет държавата гарантира финансирането на националните приоритети - финансовата рамка е по-добра от миналата година и то с едни 250 млн. лева, увеличава се финансирането на доболничната помощ, първичната и специализираната доболнична помощ и всички разходи за изследвания и консумативи - каза здравният министър Петър Москов. По думите му начинът на разпределение на бюджета ще успее да гарантира прозрачност.

Министър Москов коментира и думите на депутати здравната система да бъде монополизирана: "Много е хубаво да се говори, но смисленият политик предлага неща и действия, за които може да носи отговорност. Консенсус не е имало и няма да има. Не бива да се пипа размерът на задължителната здравносигурителна вноска и да се разделя и да отива в други фондове. Трябва да се стимулира доброволното здравно застраховане. Да разтурим НЗОК, значи да я счупим. Исками се да предложа дясна политика в здравеопазването, но трябва да мислим за структурата на населението - възрастно, бедно и болно население".

Семир Абу Мелих от ГЕРБ коментира, че бюджетът на НЗОК за 2017 г. не е нищо ново под слънцето. „Има една система, която обслужва българските граждани, която следващата година ще има около 200 млн. и нещо за повече пари за тяхното здраве. И дотам. Иначе продължават лекарите и медицинският персонал да не са доволни от тази система“, коментира депутатът. Той е категоричен, че философията на здравната система България е сбъркана.

"Сега е моментът, точно в последните дни на НС, да си кажем това, дето не сме успели да направим. Тази здравна система вече не работи, не може да обслужва нуждите и предизвикателствата на гражданите“, каза Абу Мелих.

Д-р Емил Райнов от БСП се включи в дебата с мнението, че бюджетът на НЗОК е изтъкан от грешки, като в него дори не са отразени правилно последните промени в Закона за здравното осигуряване. Той обяви, че БСП няма да подкрепи бюджета на НЗОК и няма да прави предложения за промени между двете четения на законопроекта.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ предупреди: "Сферата на здравеопазването е консервативна, а развитието ѝ зависи от обединението на експертите от всички политически сили, но, бягайки от отговорностолитическите сили да подкрепите бюджета, може да оставим в риск и заплаха гражданите".

Хасан Адемов от ДПС добави че ако не се приеме бюджетът на касата, "няма драма", а той приет "на тъмно". "НЗОК дефакто е фалирала, оставяте една финансово рухнала система", категоричен е той.

Пари

Бюджетът на НЗОК е в размер на 3 452 816 000 лева - с 247 млн. лева повече, отколкото тази година.

Предвидено е в НЗОК да влязат 2 279 730 000 лв. от здравни вноски, което е със 158 730 000 лв. повече в сравнение с тази година.

За медицински дейности са предвидени 1 946 428 900 лева, като за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 200 млн. лв.; за специализирана извънболнична помощ – 211 400 000 лв., а за болнична помощ – 1 457 528 900 лева.

За дентални дейности са предвидени 147 млн. лева., а за лекарства, медицински изделия и диетични храни – 878 571 600 лв.
При първичната извънболнична помощ е предвидено увеличение с 11% спрямо тази година, а при специализираната извънболнична помощ има увеличение с 5% в сравнение с 2016 г.

За медико-диагностичната дейност се планира увеличение с над 7 млн. лв. спрямо миналата година.

В бюджета са предвидени средства за около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и около 1,2 млн. клинични и амбулаторни процедури, като е предвидено да се използват средства от резерва на Касата, за да се покрият всички разходи.

В бюджета за денталната помощ е отразено и осигуряването на трета безплатна дейност за пациентите над 18-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12329

4

Шопа

17.11 2016 в 13:58

Москов, отиди се прегледай бе тъ***р!

12038

2

косата

17.11 2016 в 12:44

Продажен боклук !

77927

1

El Commandante

17.11 2016 в 12:07

Москов, че на младото, здраво и богато население за кво им е здрвеопазване бе, калъф?

Ааахахахахахахахаха....