Неограничено финансиране от фирми за партиите, прие бюджетната комисия (обновена)

След като прие субсидията да стане 1 лв. на глас

OFFNews 20 юни 2019 в 17:28 3465 2

След като бюджетната комисия одобри на второ четене намаляването на партийната субсидия на 1 лв. за действително получен глас, прието бе и предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица.

Промените са заложени в промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г., като текстът за отвореното финансиране е в преходните и заключителни разпоредби, с които се изменя Закона за политическите партии. 

Според сегашния закон партиите се издържат от собствени приходи и държавата, като от нея получават по 11 лв. за действителен глас. Спонсорирането от физически лица и еднолични търговци е забранено, а при юридическите лица има таван на дарението до 10 000 лв. годишно. 

Според новите текстове субсидията ще бъде намалена на 1 лв. от 1 юли до 31 декември 2019 г. Предложението на ДПС за държавна субсидия 0 лв. за действителен глас бе отхвърлено, както и това на ВМРО субсидията да бъде 1,5 млн. лв. за парламентарна група. Прието бе предложението на работната група държавата и общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии. Отхвърлено бе предложението на НФСБ даренията за политическите парти да не надвишават 8 млн. лв.

По време на заседанието, което започна в 14:30 ч., стана ясно, че докладът е бил раздаден в 14:35 ч., като това накара депутата от БСП проф. Румен Гечев да поиска 15-минутна почивка. "Ние не пием хапчета за досещане кой какво е предложил', заяви той. Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова отвърна, че предложенията, направени между двете четения, са качени на сайта на Народното събрание още вторник вечерта. Проф. Гечев обаче определи заседанието като цирк. 

На предложението за 1 лв. субсидия ДПС гласуваха "против", но ГЕРБ подкрепиха тяхното за отворено финансиране. Те се съгласиха с идеята след разговор с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата и медиен магнат от Движението Делян Пеевски. Това накара някои да прозрат сговор между двете привидно спорещи формации.

Няма никакъв предварителен план в тези решения обаче, заяви Йордан Цонев от ДПС по време на дебатите. По негови думи от ДПС са били принудени да предложат премахване на субсидиите и смяна на модела на финансиране заради предложението на ГЕРБ за 1 лв. на глас и изгледите то да бъде прието, тъй като 1 лв. е крайно недостатъчен за издържане на партиите.

Цонев още обвини медиите, че не са информирали гласоподавателите покрай референдума на Слави Трифонов, в който над 2,5 млн. души гласуваха за намаляване на субсидиите на 1 лв.

"Къде бяхте по време на референдума, когато ние говорихме, че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси? Ние правим това против волята си. Ние правим това, защото ни принуждавате. Ние искаме публично финансиране, но не в изсмукан от пръстите размер, а в реален размер", допълни той.

Категорично против гласуваха от БСП, които прозират сговор между двете привидно спорещи формации. "Ние сме наивници. Това е един внимателно разработен сценарий от години", коментира проф. Румен Гечев. По негови думи тенденцията на континента е по-скоро към увеличаване на публичното финансиране.

"Това, което от ГЕРБ предлагате, е антидемократично и не е евопейско. Каква Америка, какви 5 лева. Ще ми слагате на Трабант двигател от Мерцедес. Ние сме членове на ЕС", завърши той.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова отговори, че социалистите само критикуват, но все още не са предложили нищо конкретно. След заседанието тя защити взетите решения като посочи, че до 2009 г. такъв тип дарения са били разрешени в закона.

"От субсидията от 1 лв. на действителен глас, подаден за съответната партия, могат да се финансират възнагражденията на административни секретари, които трябва да поддържат административната дейност на партиите. Останалата текуща дейност мисля, че като всяка партия, привлякла със своите идеи и симпатизанти и членове, следва да се извършва на доброволен принцип. Когато има избори и трябва да бъдат финансирани медийни услуги, рекламни материали и други подобни има възможност чрез дарения, направени от юридически и еднолични търговци и физически лица – тази дейност да се финансира“, каза още Стоянова.

Според нея още е нормално да няма таван. "Когато някое лице прави дарение, съгласно Българската конституция няма основание някой да променя волята на дарителя", допълни тя.

Окончателното гласуване на законопроекта предстои утре в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови