Недостиг на горива в България няма да има

OFFNews 11 декември 2022 в 12:16 2006 14

Ивайло Мирчев

Снимка Архив/БГНЕС

Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България"

Недостиг на горива в България няма да има, заяви пред БНР Ивайло Мирчев – депутат от "Демократична България".

Всички, които в момента плашат, са същите тези, които през март обясняваха, че България не може без руски газ, Европа не може без руски газ и чертаеха апокалиптични картини - как ако руският газ го няма, ние изпадаме в тежка енергийна криза. Наближава Коледа – газ има, тръбата е цяла, газът тече и не се очертава въобще да има подобен проблем, подчерта той.

По отношение на "Лукойл" Мирчев бе категоричен, че трябва да защитим националния си интерес:

Това, което ние правим, е да дадем възможност на правителството при ситуация, при която е възможно да възникне криза на пазара на горива или има злоупотреба с монополно положение или става дума за санкция на ЕС или ООН, държавата да може да поеме оперативен контрол над подобен стратегически обект, какъвто е рафинерията в Бургас.

"Целта е, ако в рафинерията в Бургас се преработва по-евтин сорт петрол, а по бензиностанциите плащаме все едно се преработва по-скъпия сорт, разликата в цената на двата сорта да отиде като намаляване на цените на горивата по бензиностанциите", обясни депутатът и посочи, че в момента тези пари от разликата не влизат в държавния бюджет и не се отразяват по бензиностанциите като по-ниска цена, а влизат в джоба на собствениците и руския бюджет.

Мирчев е категоричен, че не може една компания, която и да е тя, да извива ръцете на правителството:

"Не може да ни извива ръцете, да ни рекетира, шантажира – как ако не получи изключение да изнася бензин и дизел за Турция, защото там е най-големият интерес, щяла да бъде затворена рафинерията – нищо подобно няма да се случи".

Според него отстъпката от 25 ст., която ще бъде давана до края на годината, трябва да се надгради поне двойно, за да може да има ефект от всички тези действия.

Ивайло Мирчев коментира и политическата обстановка в България и възможността за съставяне на кабинет в рамките на първия мандат, даден на партия ГЕРБ.

По думите му ГЕРБ дължи отговор – защо се стига до ситуация, в която партиите не искат да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ. Той посочи, че са отишли на среща с номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски като част от парламентарния диалог:

"Ние не сме отишли на преговори за правителство, а на нормален разговор, в който ние за пореден път да представим на ГЕРБ нашите основни приоритети, по които нямаме твърд ангажимент от ГЕРБ за тяхното изпълнение".

Според него ГЕРБ все още не са готови да направят така, че страната ни да се промени по отношение на върховенството на правото. "Това е наша основна тема и считаме, че това е важно, ако искаме да променим България", обясни депутатът и добави:

"ГЕРБ твърдо отказват въобще да говорим за смяна на главния прокурор, за промяна в Конституцията, така че да няма нов Гешев, който да се появи. (…) ГЕРБ имат идея за съдебна реформа откакто са на власт и до момента те такава не са направили. Ние знаем защо е така – защото има определени обвързаности, определени зависимости. Националният интерес е ние най после да имаме осъден министър. Националният интерес е да имаме работеща прокуратура, но това не се случва".

Според него заявеното от проф. Габровски на срещата с "Демократична България", че ще се търси конституционно мнозинство, което да въведе механизъм за контрол на главния прокурор, са просто думи. "Между приказки и действия при ГЕРБ нещата доста се разминават", каза той.

За промените в Изборния кодекс Ивайло Мирчев подчерта, че БСП няма нужда от хартиената бюлетина:

"От хартиената бюлетина имат нужда тези партии, които са по-добре обиграни по отношение на боравенето с конкретни гласове в конкретни райони на страната. Това са ГЕРБ и ДПС. БСП влязоха в това нещо, според мен с обещанието за едно бъдещо управление".

Депутатът все пак подчерта, че ДБ иска да има редовен кабинет в рамките на този парламент, защото има важни задачи за вършене - Шенген, еврозона, сигурността, модернизацията на армията, промяна в законите.

"Ние сме заявили, че сме готови да подкрепим такова с втория мандат. Надявам се и ПП да подходят отговорно, за да можем да застанем с лице пред хората и да направим правителство", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

13

Джендо Джедев

12.12 2022 в 07:22

Падежко,

Азерците сключиха преди 4-5 седмици договор с Газпром за покупка на до 1 млрд куб. м газ до март 2023. Което, сравнено с 11,5-те млрд куб. м, доставени на ЕС за тая година, не е много. Но им стига, за да си покрият вътрешните нужди. Иначе явно не могат да изпълнят договора си с ЕС. Те така и не успяват, договорката беше за 12 млрд куб. м.

910

11

бай Падежко

11.12 2022 в 20:50

Атланте, не ти е виновен никой, че не си даваш рублите, за Гъзпромска газ. Целуй ръка на Кирчо и Кокочо, че имаш Азарска и LPG нa -30%.
Сигур не си чел, ама авера ти Путю е наказал и Азарците със спиране на газа . При това положение на нещата, газа ти не е руски и ако аз съм на твое място, щях ведага да се откажа от него.
Хайде със здраве и пробвай метличките, Може пък да ти харесат. Руски са!

345

9

Джендо Джедев

11.12 2022 в 17:57

Една от причините да има газ в България е, че мурзилките го пикаят. Обилно. :D

910

8

бай Падежко

11.12 2022 в 17:52

Атланте, спокийно, да не се капичнеш! АкоЛаукойл си вдигне гълъбите (дай Боже), няма начин да не те вемат и теб. Зер такъв кадър не се изпуща! А за бензина не се кахъри.
И пак да попитам - с метличка пошляпвали ;и са те в руската баня?

5827

6

pisnamiotmutri

11.12 2022 в 13:24

5. Поинтресувай се как е станало и в какви условия преди да питаш. Ако толкова те вълнува купи си и книгата на Костов - там е написано достъпно
 
X

Да помогнем на украинските деца!