Не посред нощ и с камери: ПП и ДБ проведоха обществено обсъждане за Изборния кодекс

Йорданка Веселинова 18 ноември 2022 в 18:11 2699 16

Дискусията в парламента

Снимка Йорданка Веселинова /OFFNews

Срещата в НС по инициатива на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

Не посред нощ и с включени камери ПП и ДБ инициираха среща в НС с представители на гражданските организации. Разговорите бяха за прекараните по тъмно промени в Изборния кодекс. Повечето от организациите са част от Обществения съвет към ЦИК, който вчера, по предложение на ГЕРБ, бе закрит с подкрепата на БСП и ДПС.

За една нощ: ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс

В началото на срещата народните представители от двете формации обобщиха случилото се на продължилото почти 18 часа заседание на Комисията по правни въпроси, по време на което изборният закон бе прекроен с гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС.

"Скандално е политика да се прави на тъмно, заяви Калина Константинова от "Продължаваме промяната", а Кирил Петков добави, че случилото се е "пълно безобразие" и "безочие".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов добави, че ДПС, ГЕРБ и БСП са "изтърбушили Изборния кодекс".

Адв. Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки" заяви, че по време на заседанието на правна комисия всички правила и закони са били потъпкани. По думите му от заседанието може да се напише учебник как не функционира правовата държава.

"Демокрацията се крепи на правото на избор. Дойдохме до момент, в който трябва да пазим правото от закони, които се гласуват по тъмни доби. "

Той заяви, че ИПВ е направила анализ на всички предложения, направени между двете четения, според който 85% от тях излизат от обхвата на законопроекта и дори самото им разглеждане е противоконституционно.

Адв. Величков припомни, че в състава на комисията бе направена промяна, "за да се осигури бетонния вот, който да прокара промените". Малко преди в комисия да влезе ИК за второ четене Явор Божанков от БСП бе сменен с друга депутатка от левицата. Това се случи, защото Божанков гласува срещу връщането на хартиената бюлетина в зала. Неговият глас е важен, тъй като той би обърнал резултатите в комисия (прокарването на промените в ИК мина с 12 гласа "за" срещу 11 "против" - б.а.).

Той предложи да се иска от президента Румен Радев да наложи вето на Изборния кодекс на БСП, ДПС и ГЕРБ, ако той бъде приет от зала на второ четене. Той предложи още да бъдат сезирани за всички европейските институции за възстановяването на "тоталитарните практики" и да бъде поискан засилен мониторинг на идните избори.

Никола Тулечки от "Данни за добро" заяви, че са възмутени от липсата на адекватна аргументация за всички предложения на ГЕРБ. Той заяви, че намаляването на избирателната активност не се дължи на въвеждането на машинното гласуване.

Георги Георгиев от БОЕЦ пък поиска от партиите да дадат знак на гражданското общество и когато законопроектът влезе в зала, да бъде организиран нов протест. Той предложи още народните представители да издадат пропуски за достъп до сградата на НС на представители на гражданските организации, за да бъдат на заседанието, когато се приема законът на второ четене.

Марио Русинов от Антикорупционния фонд добави, че не се наблюдава спад в активността в секциите, в които се гласува с машини, в сравнение с тези, в които се гласува с хартиена бюлетина. АКФ осъди и осъжда начина, по който се пренаписа Изборния кодекс.

"Изборният кодекс беше приет на първо четене без обществено обсъждане и впоследствие пренаписан, извън рамките на проекта, приет на първо четене. Мотиви за част от предлаганите промени често напълно липсват, а когато ги има – изглеждат формални. На народните представители беше предоставено изключително кратко време за запознаване и осмисляне на предлаганите поправки, както и за евентуална редакция. Това доведе до включване в законопроекта на редица недомислици, в резултат на което е налице реална опасност за качественото провеждане на избори", пишат от АКФ в позиция до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

16

ob1

20.11 2022 в 10:22

красимирчо, не се усещаш, та ще ти кажа - смешно е слуга на тиквата да говори за неграмотност. Фактът, че това нещо е стигнало на толкова висок пост е обида за интелекта на българите като цяло, не за контретен човек.

1039

14

безаналогов

19.11 2022 в 18:50

Успокойте се, моля. Това да си неграмотен не е толкова страшно. Поне не се умира веднага от неграмотност.

1039

12

безаналогов

19.11 2022 в 18:27

Или може би имате предвид че е направена от свещи :-)

1039

11

безаналогов

19.11 2022 в 18:26

О свещеНа простота! е правилно да се пише.

-1555

9

ob1

19.11 2022 в 17:41

На ти още един минус, тролче :)
Плащат ти с жълти стотинки, но това е положението - ниско ниво тролове, ниски цени.