Митрофанова: Русия помага с пари за поддържането на паметниците си в България

Според посланичката Москва обмисля варианта да си премести паметниците на своя земя

OFFNews 05 февруари 2024 в 16:57 4131 17

Елеонора Митрофанова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Елеонора Митрофанова

Почти всички паметници, които се намират в българските села и градове, са доста добре поддържани. Помагаме и финансово за грижите за тези паметници. Затова не може да се каже, че тук срещу паметниците се води някаква пряка кампания. По принцип местните жители на България се отнасят с достатъчно уважение към руските освободители.

Това заявява за телевизия RTVI посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. В обширното интервю тя говори за Паметника на съветската армия в София и за "Альоша" в Пловдив.

В началото на годината общински съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение "Альоша" да бъде преместен. Съветниците обясняват, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 и 1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. 

Месец по-рано - в средата на декември 2023 г., започна демонтажът на Паметника на съветската армия в София.

"За да добиете представа за мащаба на въпроса (за руските паметници в България - бел. ред.), трябва да отбележим, че това са 520 паметника, посветени на Руско-турската война (това не са просто символични паметници, а реални гробове) и около 180 паметника, които датират от Втората световна война", обяснява още Митрофанова.

Тя обяснява, че всичко започвало от паметника в София, който от 1992 г. насам "шест пъти се опитваха да махнат от центъра на града". 

"Всичко това се случва под знамето, че съветската армия е "окупатор", тя е окупирала България и всичките следващи години България е живяла под съветска окупация. Това че тогавашното съветско ръководство направи възможно запазването на България в границите, в които се намира сега, е напълно премълчано и игнорирано. Иначе България щеше да е в Софийска област, а също и в Стара планина, а южната част на България, включително Пловдив, щеше да отиде към Гърция, част към Сърбия и част към Румъния", казва Елеонора Митрофанова.

По думите ѝ Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия.

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", казва Митрофанова в отговор на въпрос дали руското МВнР допуска такава възможност, ако ситуацията се влоши. 

"Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", заявява още руският посланик. 

За премахването на ПСА Митрофанова смята, че не е имало абсолютно никакъв проблем с неговото състояние, защото е било просто бронз с "красива патина".

"Имаше някаква дупка между петата на войника и основата, но това не е бедствие. Това беше чисто, така да се каже, оправдание за демонтажа. Ремонт, разбира се, се налагаше, защото има някои дефекти по стелата. Неведнъж сме предлагали помощ в това отношение, дори беше изготвен разчет. Още в "добрите" години предложихме да помогнем за ремонта на основата. Но в самия паметник, който стои на върха, нямаше критични дефекти", обяснява тя.

Според нея ПСА е бил паметник с фигура на войник със спусната картечница, до него - българин и българка с дете, а всички барелефи наоколо символизирали основно българското общество: "Следователно по същество това е един вид шамар към собствените им родители, дядовци, роднини, които са воювали", заключава от името на българите посланичката. 

Митрофанова допълва, че след избухването на войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция", отношенията между Русия и България "на практика са сведени до нула", но подчертава, че стокообменът с България е доста голям.

"Но трябва да разберете, че България е член на Европейския съюз и на НАТО. Следователно, на практика, те не могат да пеят с различен глас или да кажат нещо различно. Но вероятно можеха да водят по-прагматична политика, особено по отношение на различни видове икономически проекти", коментира руската посланичка.

Елеонора Митрофанова разказва и как наскоро е била в ски курорт за няколко дни, където видяла, че половината хотели са празни. Когато попитала на какво се дължи това, ѝ било отговорено: "Ами няма руски туристи. Има малко туристи".

А това според нея се отразява много сериозно на българската икономика и особено на туристическия сектор.

На въпрос ще се създаде ли допълнително напрежение между Русия и България, когато на територията на България бъдат изградени специални инфраструктурни обекти за настаняване на около 5 хиляди войници от НАТО за обучение, Митрофанова казва, че Кремъл няма да бъде изненадан:

"Какви стъпки можем да предприемем в този случай? Имаме конфликт с Украйна, не с България. Формално това е така. От друга страна, разбираме, че сме във война с НАТО... Е, дай Боже този конфликт да не стигне по-нататък".

Тя твърди и че не усеща антипатия към нея от страна на българите. 

"Европейският съюз проведе социологически проучвания по този въпрос. Над 65% от българите имат положително отношение към Русия, 15% са неутрални, а малък процент са негативно настроени. Мога да кажа, че нито към нашите туристи, нито към нас като служители на посолството - никъде не изпитваме проява на антипатия или отхвърляне. Точно обратното: хората идват, поздравяват се и се опитват да гледат програми на руски. Има много основни симпатии към Русия", казва Митрофанова.

Руският посланик допълва, че независимо, че в Русия на политическо ниво политолозите казват, че българите са предатели, не би хвърляла толкова гръмки думи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

17

Ivan

09.02 2024 в 16:58

Покажи разходните ордери ма, како! На ръка ли ги даваш и на кого? На кого си ги дала? Кой ти ги е поискал? То в Софийските централни грабища стои табела с надпис :"Не се доверявайте и давате пари на лица, предлагащи услуги за поддържане на гробни места!" Тези разходи не се ли фактурират? Това чучело верно ни мисли за аборигени! Пълна куковица.

870

16

Constanza

06.02 2024 в 02:04

Старик, тъй, тъй!

305

15

Старик

06.02 2024 в 00:24

Costanza и язе така правя! Наздраве! Бог да Пази България и Нас покрай! :))

1066

14

alcom4

05.02 2024 в 21:37

Тази.нахално "тэтка" Митрофанова ;пак се опитва да пробутват кремълският опорки.Твърди,че 67%процента от българите обичали Русия.НЕ Е ВЯРНО ТОВА ! Обратно 8-10%са русофилите , тези които имат известни симпатии към Москва ,не са повече от 10%.Тоест около 20% са про руски настроени .Особенно ,младите българи не са толкова русофили .Другото са руски лъжи,фейкове ,нагли подмятания и прочее трикове.Но е добре да знаят в Москва ,че повече не зависим от тях и връщане назад няма и няма да има !

870

13

Constanza

05.02 2024 в 21:07

На статиите за Митрофанова и Копейкин само чета заглавието и търкалям надолу към коментарите. Прекрасни сте, форум!

305

12

Старик

05.02 2024 в 20:05

Альоша ваш, но Цимента наш! Товари в Лукойл и плавай!

305

11

Старик

05.02 2024 в 20:04

русия помага с пари, Заграбени от България, би било по правилно! Само един Лукойл стига.....

12078

10

edin slep

05.02 2024 в 19:49

Ще ги вземат, ако им ги дадем. За Альоша и МОЧА, някоя глава на Ленин - ни връщат архивите на Царство България. За другата половина се съгласяват да отворим културни центрове във Волжка България и в Крим.

Като бонус можем да им изпратим някоя копейка, макар че защо им е някой продажник на тяхна територия?

14469

9

случайно прочетох

05.02 2024 в 18:15

"По думите ѝ Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия."

Да! Съветските да си ги взимат веднага! И теритотията да е извън България!
Тук в България да имат само конулство, заради хората със смесени бракове.

14048

8

voododoll

05.02 2024 в 18:02

Веднага можем да и ги опакова е, и да си ги взима веднага. Чамодан, вокзал и нахуй!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика