Митов: Не очаквахме "велики" резултати от Кристалина Георгиева

OFFNews 06 октомври 2016 в 13:39 10440 16

Правителството е било наясно, че не може да се очакват "велики" резултати от номинирането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Това се казва в позиция на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувана във фейсбук.

Той обяснява, че в Министерски съвет са знаели отлично, че срещу Бокова ще бъде наложено вето от две държави от Съвета за сигурност на ООН. Затова бил предприет нестандартният и рискован ход с втората номинация.

В изявлението на външния министър, в което има и фактологическа грешка. Митов пише, че Бокова е останала шеста на вчерашното гласуване. А тя всъщност е втора след новоизбрания генерален секретар на ООН.

Ето и цялото изявление на Митов в социалната мрежа, под което набързо се натрупаха много гневни коментари:

Нека да поздравим г-н Гутериш, когото познаваме като бивш министър-председател на Португалия и като Върховен комисар на ООН за бежанците. Надяваме се, че тепърва ще работим добре с него.

България в последната седмица направи наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, така че да се даде възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН.

Приключилите до вчера пет гласувания, както и вчерашното шесто, показаха обаче, че никой от кандидатите от Източна Европа няма никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус. Затова предприехме необходимото, макар и с рискован ход в последния момент, като направихме нова номинация и предложихме нова кандидатура в лицето на г-жа Кристалина Георгиева. Тя получи много симпатии след изслушването си. Несериозно е да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване. Пречки се преодоляват чрез кампания и то постепенно. Това е ясно. Едно нещо трябва да си кажем и признаем откровено: г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които наложиха вето на г-жа Бокова. Българското правителство беше наясно с това. Това вето беше непреодолимо, въпреки всичките ни усилия. Именно затова предприехме ход да дадем още един шанс на източноевропейската група да има своя кандидат, който може да се конкурира с г-н Гутериш. За съжаление този кандидат не успя.

Понякога в дипломацията подобни ходове могат да бъдат успешни. За съжаление в случая нямахме никакво време да се подготвим, за да може г-жа Кристалина Георгиева да спечели достатъчна подкрепа. Трябва да кажем и нещо друго: цялата минала седмица слушахме как ни убеждаваха от опозицията, че тези индикативни гласувания нямали абсолютно никакво значение. И как тепърва започвало състезанието. Какво стана с всички тези аргументи? Не само, че индикативните гласувания имат значение, но те са и изключително важни. И виждаме, че около тях се оформя консенсусът за избора. Г-жа Бокова беше трета, след това пета, после шеста, вчера шеста, т.е. тя изобщо не променя резултата си освен в малки амплитуди с един-два гласа. Тя беше в средата на класирането и нямаше абсолютно никакви шансове. Още повече, че вчера й беше наложено вето от две държави - постоянни членки на Съвета за сигурност. Не знам защо нашите опоненти това го пропускат и го забравят. В момента някои партии ползват г-жа Бокова, нейния авторитет и нейното име, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други.

Благодарим на г-жа Георгиева, че се съгласи да бъде българската номинация в последния момент и влезе в състезанието, спечели много симпатии, спечели дори официалната подкрепа на част от държавите от източноевропейската група. Тук искам да благодаря на тези държави, които я подкрепиха веднага – Унгария, Латвия, Полша, както и на кандидатите от Източна Европа, които се оттеглиха, но дадоха своята подкрепа за г-жа Георгиева. Очевидно този ход трябваше да бъде направен. Когато знаем, че един кандидат няма никакви шансове и не може да бъде избран, е очевидно, че трябва да предложим друг. За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена, както някои държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, уверяваха, че държат да е жена и да е от Източна Европа.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  21668

  15

  Руслан

  06.10 2016 в 21:52

  Твоите очаквания Митов, се оправдаха напълно. Моите, също.

  12860

  13

  newfoundland

  06.10 2016 в 17:49

  Резултатите са й много добри, като се има предвид че участва 5 дни в това и не се е готвила като другите кандидати.

  10538

  12

  Black Hex

  06.10 2016 в 17:26

  "Никой няма да си спомня нито за единия, нито за другия. Фараж и Джонсън са нищо." 7/4/16

  "Борис Джонсън е новият външен министър на Великобритания" 7/13/2016

  паси си офцете и не се занимавай с мен. Не те бива в преценките.

  12439

  11

  Данаил Минчев

  06.10 2016 в 17:23

  "Несериозно е да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване."
  А защо тогава я издигнахте? Не, не, не... не може да бъде! Няма такъв дебил.

  9918

  9

  Пешо

  06.10 2016 в 16:08

  Тоя да не си мисли, че това е Олимпиада и се участва само заради участието ?!?
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС