Политическите ни решения са зависими и от Изток, и от Запад

Огнян Минчев 06 октомври 2016 в 12:51 6636 10

Състезанието за избор на генерален секретар на ООН приключи, продължава битката на номинациите в българската вътрешна политика, пише във фейсбук политологът Огнян Минчев.

Фактът, че почти нищо не ни е известно за реалните интереси, аргументи и сделки, стоящи зад избора на Гутериш определя пълната свобода, с която темата ще бъде експлоатирана в политическата кампания преди президентските избори. Ако нещо може да се каже по същество - и да се отправи към лобистките групи, които поддържаха едната или другата българска кандидатура - то е следното:

Първо, струва си да се минимизира зависимостта от партизанска политическа поляризация когато се работи по толкова значима цел. Кандидатурата на Бокова бе наложена на българското общество с ултиматум - първо от номинацията по времето на Орешарски и, второ, от номинацията от страна на Борисов под рекетьорския натиск на Първанов. Тогава бе вече известна амбицията и на двете дами и номинацията на една от двете можеше да бъде отиграна чрез по-легитимна процедура от тази, която бе употребена - и при номинирането на Бокова, и при замяната й с Георгиева.

Второ, никого не изненадва зависимостта на българските политически решения от международни фактори - на Изток и на Запад. При това положение е важно този, който поръчва музиката да поема риска - за да не перем ние чужди кирливи ризи. Когато е известно, че някоя велика сила има навика да обещава и да лъже без особени скрупули - това трябва да се калкулира като реален риск и да не се приема желаното за действително. Към момента на номинацията на Георгиева от българското правителство бе очевидно известно, че Бокова няма да преодолее най-малко едно вето на страна - постоянен член на СС, а твърде вероятно - ветото на две постоянни членки.

Въпросът е доколко бе реалистично да очакваме по-успешно представяне за Георгиева - не рисуваха ли нейните лобисти по-розова картина от реалната? И тук не говоря за картината, която се рисуваше пред българската общественост - тук всеки свободно си рисува каквото му душа иска...

Мисля си за розовата рисунка, която бе предложена на отговорни международни фактори, която доведе до снощното разочарование. Не отричам легитимността на спора в българския дебат по темата - нито моралните, нито политическите аргументи. Те обаче нямат пряко отношение към избора на генерален секретар на ООН. Там играта е сложна и безотносителна към нашите родни ценностни и политически пристрастия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

10

синя сова

12.10 2016 в 17:10

Всъщност ,няма за какво да спорим.Нито кристалина ,нито бокова са имали някакви шансове ,при условие ,че "картончетата" за "вето " и за двете са били от Русия и САЩ.Те май вече са били взели това решение да изберат Гутереш.Другото е глупостта на борисов!Вместо да обвинява Орешарски просто трябваше да направи тази смяна с кристалина още като взе властта,вместо да обвинява!Излагация!Пълна излагация!

77927

5

El Commandante

06.10 2016 в 13:42

Агахахахяхя на Чичолина пак Путин и виновен.....БЕЗНАДЕЖДНИ сте ей...

77927

4

El Commandante

06.10 2016 в 13:41

Малоумна,тлъста свиня!