Министър Ангелов цитира Мартин Лутър Кинг в парламента и не отговори на въпроси

Някои болници ще са само за COVID-19, за да може други многопрофилни да останат чисти

OFFNews 12 ноември 2020 в 11:26 2690 1

Снимка БТА/Асен Тонев

Здравния министър проф. Костадин Ангелов дойде изненадващо в парламента днес сутринта, след като в сряда БСП поиска изслушването му заради кризата с коронавируса. Той изчете изявлението си, призова за обединение, цитира Мартин Лутър Кинг, след което си тръгна без да отговаря на депутатски въпроси, каквото беше вчерашното искане на БСП.

При над 600 болни на 100 хил. души за последните 14 дни планът предвижда част от болниците да лекуват само пациенти с коронавирусна инфекция, както и да се обособят т.нар. чисти многопрофилни болници, се разбра от думите на Ангелов. В момента заболелите в България са 580,93 на 100 хил. души, което поставя страната на 14-о място по заболеваемост в Европа. А всички болници трябва да отделят част от леглата за лечение на коронавирус. По решение на Министерския съвет извънредно 50 млн. лв. ще бъдат разпределени за болниците, които отделят половината си легла за болни от коронавирус.

Здравният министър обяви законови промени за преодоляване на недостига на използваните за лечение на коронавирус лекарства в аптеките, като отчете наличие на над 35 хил. флакона ремдесивир за болнично лечение. Също така анонсира, че университетите ще получат допълнителни средства за разкриването на допълнителни места за медицински сестри и специалисти по здравни грижи, които пък ще имат право на двойни стипендии. В момента България е на предпоследно място в ЕС, след Гърция, по осигуреност с медицински сестри.

Ангелов призова депутатите за обединение, тъй като било време за такова. Той каза още, че ще направи и невъзможното да овладее ситуацията.

"Ще ни е трудно, но съм сигурен, че ще успеем. С малки крачки, спазвайки мерките всеки ден, ние ще спечелим битката с коронавируса. За това и Мартин Лутър Кинг каза:

"Най-голямото мерило за човек е не как той стои в моментите си на комфорт, а начинът, по който се справя във времена на предизвикателства и противоречия", допълни още министърът.

След това последва поименна проверка, а депутатите от БСП останаха в пленарната зала. Сутринта те отново пропуснаха регистрацията за кворум, но в залата присъстваха 121 души, а онлайн се заявиха още осем.

В декларация от името на парламентарната група на БСП проф. Георги Михайлов призова за безплатно масово тестване по примера на Словакия, а не да се стоварват контейнери (т.нар. фургони за предлеги и тестване за Ковид пред болниците - б.р.). Според него не трябва да се правят коронавирус звена и изследванията по нареждане на общината да се заплащат от гражданите, а те да бъдат безплатни.

"Това не са милиони, които трябва да бъдат отделени. На второ място, натикването във всяка болница на COVID отделения и на COVID пациенти създава реални условия да бъдат все повече и повече контаминирани колеги от медицинския персонал. Знаете, че в процентът на медицински персонал, който в момента е контаминиран, е доста висок. Нашето предложение е да бъдат създадени свободни лечебни заведения, които се занимават само с лечението на COVID инфекции", допълни още проф. Михайлов. Той отчете, че такъв пример има в света и че той е успешен.

Михайлов смята, че държавата трябва да проведе мащабна разяснителна кампания. "Не да се говорят небивалици нито за форми на лечение, които не са доказано ефективни, нито за проценти на смъртност. Тази паника се създаде напълно изкуствено", добави още депутатът от БСП.

Проф. Костадин Ангелов не е рохко яйце, за да го пазят управляващите, каза още Михайлов за отказа на управляващите да допуснат дебат по темата в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови