Манолова: Ще вземем печалбата от спекулантите и ще я даваме на хората

OFFNews 28 март 2023 в 08:20 2819 7

Мая Манолова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Мая Манолова

Ще вземем печалбата от спекулантите и ще я даваме на хората, каза днес Мая Манолова в учатието си в Нова Нюз по повод приоритетите на „ЛЕВИЦАТА!", а именно борбата със спекулата и високите цени, картелите и категоричната си антивоенната позиция. По този повод тя заяви, че износът на оръжие е бизнес със смърт, а българските граждани стоят по-високо от икономическите интереси на оръжейните заводи и човешкият живот е безценен.

Оказва се, че целият икономически растеж, с който се хвалеше Четворната коалиция, е от износ на оръжие и горива за Украйна. Това стана ясно след вчерашното признание на Кирил Петков за износ и боеприпаси към Украйна в размер на 5 мрд. лева по време на управлението на Четворната коалиция. Този факт очерта ясно и основната разлика между позициите на „ЛЕВИЦАТА!" и БСП относно мястото на България в разрастващия се военен конфликт. За разлика от БСП, чиито лидер в качеството си на вицепремиер и министър на икономиката е подписвала сделки за износ на оръжие, позицията на новата лява коалиция е принципна и не би подкрепила никакви сделки и споразумения, свързани с въвличане във военния конфликт. Мая Манолова коментира, че е непочтено това да се прави зад гърба на българските граждани. Тя предупреди за опасността от следваща стъпка, която би могла да бъде искане към страната да изпрати български младежи на фронта на чужда война.

Друга разлика е предложената ценова политика при храните. „ЛЕВИЦАТА!" настоява за таван на надценката, а не на цените. Направен от коалицията анализ, базиран на европейските практики на ценообразуване, показва, че там, където е поставен таван на цените, търговските вериги натискат производителите и те фалират. Затова, ефективен метод за овладяване на кризата с храните е именно таван на надценките. „ЛЕВИЦАТА!" отдавна настоява за таван от 5 % за 10 продукта от малката потребителска кошница, които да са достъпни за всички – мляко, месо, яйца, сирене, кашкавал, брашно и др. Служебното правителство работи в унисон с предложението на „ЛЕВИЦАТА!" и мерките вече дават резултати.

Мая Манолова уточни, че цените на храните са тръгнали нагоре от края на 2021 г., по време на управлението на Четворната коалиция и не са предприети никакви адекватни мерки в полза на хората за овладяване на кризата. Тя посочи, че едва по време на предизборната кампания всички са се сетили за този проблем и основателно ги обвини, че са загубили много парламентарно време за хартиената бюлетина, износа на оръжие и покупка на нови самолети – теми, които интересуват партийните елити, но не са в полза на хората.

„ЛЕВИЦАТА!" ще създаде силен контролен орган, който да следи за спекула с цените на храните, да прави проверки и да налага „драконовски мерки" на спекулантите. Мая Манолова наскоро посети мандра, която не предлага стоката си на българските търговски вериги, заради натоварващите допълнителни такси, които увеличават цената на продуктите, а ги изнася за САЩ, където такива такси няма и цената се оказва по-ниска от тази в България. „Трябва да има солидарност от страна на веригите, защото българските данъкоплатци ги подкрепяха, те получиха десетки милиони за компенсации, а българските граждани не получиха и стотинка. Плащат най-ниския корпоративен данък в Европа и си изнасят печалбите зад граница. Най-важното е да спрат да извиват ръцете на потребителите, а всичко над определената надценка трябва да отива във фонд „Солидарност", от където да се върне обратно при хората.", заяви Мая Манолова.

Тя обеща, че „ЛЕВИЦАТА!" ще води почтена политика и ще изпълни обещанията, които поема пред избирателите, а именно да не допуска партиите на статуквото ГЕРБ и ДПС във властта и да е опозиция на всяка коалиция на войната, ще настоява в следващия парламент всички усилия да бъдат насочени към дипломация и мирни преговори, които скоро да сложат край на този абсурден конфликт. Мая Манолова изрази мнение, че нито Европейският съюз, нито Европейската комисия демонстрират силно лидерство в момента и част от решенията, които вземат са спорни, като подчерта, че в този военен конфликт големият губещ е Европа. „Ние ще отстояваме силно и категорично интереса на българските земеделски производители, на въглищните централи и на българските домакинства. Ще критикуваме и ще налагаме вето, когато се вземат решения, които са в ущърб на хората.", обобщи Мая Манолова.

Тя отново заяви, че волята за обединение на лявото е основна разлика между двете леви формации. Последните социологически проучвания показват, че БСП ще е пета, а „ЛЕВИЦАТА!" шеста сила в парламента. Според нея, обединението би дало сила и авторитет, но ръководството на БСП се държи като монополист в партията, а и вместо да критикува партиите на статуквото, напада само „ЛЕВИЦАТА!".

Парламентарни избори 2 април 2023 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

6

Гражданин

28.03 2023 в 23:19

А ако спекулоантите са от вашите хора, като зърнопроизводителите например? Да не удариш мандрата на някой комунист?

2099

5

Mateevk

28.03 2023 в 10:11

Как не я е срам да ръси тези простотии! Да вземе да чуе италианската премиерка какво изказване е направила в парламента им за войната на Путин и помощта за Украйна. Но това е друго ниво, непостижимо за нашите пропутински плужеци!

2099

4

Mateevk

28.03 2023 в 10:07

Разкулачване ще има ли?

-1745

2

ob1

28.03 2023 в 08:32

Тая дърта коми пач@ може да иде в Арсенал и да обясни на работниците как трудът им е дълбоко неморален и не заслужават заплащане. И най-важното - оръжията им помагат срещу МАТУШКАТА!!!
Отделно, че няма и едно изречение без популистки простотии в изказванията ѝ. Гнус!

245

1

Джендо Джедев

28.03 2023 в 08:25

Пфффффхахахахахаха, тая овца удари Робин Худ в земята! :D

"Оказва се, че целият икономически растеж, с който се хвалеше Четворната коалиция, е от износ на оръжие и горива за Украйна."

Що, какво лошо има? Трябва да е от износ на чорапи и гащи ли? И на тая й бърка в трътката, че помагаме на Украйна. То и нашето една помощ, де, ама...
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков