Манолова: Ще свалим депутатите и министрите от служебните им коли

Имаме план за незабавна подкрепа на българските граждани, заяви лидерът на Изправи се.БГ

OFFNews 08 март 2021 в 10:17 2479 0

Ще премахнем привилегиите на депутатите и министрите. Първата стъпка е да ги свалим от служебните коли. Първият проект за решение, който ще внесем в следващия парламент, е за създаването на парламентарна Комисия по ревизията, която да ревизира 11-годишното управление на Бойко Борисов. Ще покажем на българските граждани как парите им се превърнаха в кюлчета и пачки в чекмеджето на премиера.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!" по време на женски дебат в сутрешния блок на бТВ.

Началото на предизборната кампания е началото на края на „модела с чекмеджето". „Изправи се! Мутри вън!" имаме алтернатива на този модел – нашият План за подкрепа на обикновените хора в България. Парите вече няма да следват Борисов, а ще следват българските граждани. Предстои в България да влязат 30 млрд. евро от Европа. Няма да позволим да бъдат откраднати. Ще се използват за модернизиране на икономиката, конкурентоспособност на фирмите, повишаване на доходите и преизчисляване на пенсиите, допълни Манолова.

Корупцията не е лява и дясна, бедността не е лява или дясна. И членовете на БСП, и членовете на ГЕРБ получават 250 лв. пенсии. Решенията в съвременна България не са леви или десни. „Изправи се! Мутри вън!" не робува на разделяне на ляво или дясно, каза тя в отговор на въпрос от Ирена Анастасова от БСП дали решението на проблемите са леви или десни.

Първият приоритет на „Изправи се! Мутри вън!" е увеличаване на доходите на българските граждани. Целта ни е до края на мандата минималният доход за работещ българин да е 1250 лв., каза още Манолова.

Тя подчерта, че числата в статистиката говорят сами по себе си как властта се е справила с COVID-кризата. Илюстрацията е пълен провал. Как ще коментирате световния рекорд по смъртност в България в края на миналата година?, попита Манолова социалния министър Деница Сачева и подчерта, че ноември и декември 2020 г. смъртността е била 35 на 1000, колкото е била през Първата световна война.

България е последна по тестове и по ваксини, но е първа по смъртност. Борисов дължи отговори защо бяха поръчани ваксини от фирми, които не успяха да ги доставят и има ли лобизъм зад това. Правителството е поръчало 8 млн. ваксини, но ваксинираните до момента са малко над 200 хил. Това е мизерен процент, добави Манолова.

Не е ясно и как с 900 млн. лв. по 60/40 са спасени 300 000 работни места. Елементарна сметка показва, че за 10 месеца трябва да са давани по 300 лв. на човек, което е много по-малко от предвиденото по мярката. Некоректно отчитат мярката, ако броят един работник по няколко пъти, каза още тя.

Лятото, по време на многохилядните протести, Борисов освободи трима министри с обяснение, че са на ДПС. В следващия парламент ще предлагате ли министри на Борисов?, попита Манолова Искра Михайлова от ДПС.

На въпрос за майките на деца с увреждания от „Системата ни убива", Манолова бе категорична, че не е използвала протестите за политически цели.

Снощи бях на протеста и с майките преговорихме щетите на социалния министър Деница Сачева върху хората с увреждания. Първият законопроект, който ще внеса, ще е за възстановяване на Закона за личната помощ в първоначалния му вид, с необходимата подкрепа за хората с увреждания и без орязване на парите за лични асистенти, каза тя.

На въпрос от Сачева дали първоначално внесеният Закон за личната помощ би струвал на бюджета 36 млрд. лв. Манолова отговори, че изчисленията на Сачева са абсурдни, защото почиват на спекулациите, че всеки човек с увреждания иска 24-часова помощ, което не е така. Хората разчитат на обещаната индивидуална оценка на всеки случай, допълни още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови