Манолова иска държавата да поеме цялото увеличение на сметките за енергийно бедните

OFFNews 27 септември 2022 в 17:27 957 2

Манолова
Мая Манолова.

„Налагане на таван на основни хранителни продукти, така че да няма гладни хора, 60% по-високо парно и вода, 5 пъти по-висок природен газ, дърва за огрев над 200 лв., пелети 1000 лв./тон – хората това не могат да го плащат, затова ние сме готови с енергиен закон, който да отложи тези плащания за всички енергийно бедни и държавата законодателно да реши да поеме цялото увеличение през идващите тежки зимни месеци“ – така започна срещата на лидерът на Изправи се България Мая Манолова с медии и симпатизанти в гр. Русе.

От формацията подчертаха, че са готови със Закон за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор, който да бъде внесен незабавно след 2 октомври. В него е заложено въвеждане на дефиницията енергийно беден, въз основа на която според редица европейски критерии се причисляват лица чиито разходи за енергийни сметки възлизат на повече от 10% от приходите – в България в това число влизат близо 4 млн. души.

„Ние единствени внесохме на четирите партии, на Четворната коалиция предложение за дефиниция на енергийно беден и за подкрепа от държавата на енергийно бедните, което те тогава пренебрегнаха, а сега я повтарят като папагали“ – коментира възмутено Манолова.

Сред останалите незабавни мерки са спасяване на българите бяха представени като част от кампанията Антиспекула – таван на цените на горивата – бензин и дизел до 2.50 лв./литър.

„Всичко над тази цена е спекулативно и обогатява една фирма, която преработва руския нефт в рафинерията Лукойл Нефтохим“ – подчерта Манолова. Таванът на основни хранителни продукти от малката потребителска кошница е друга важна част от планът на Изправи се България за периода след 2 октомври, както и повишаването на доходите на населението – минимална работна заплата в размер на 1260 лв., колкото са необходими за издръжката на живот и преизчисление на всички пенсии на база осигурителен доход от 2021 г. „Сега пенсионерите ги чака поредната лъжа на Четворната коалиция, след като Борисов ги лъга 12 години, сега за 8 месеца Четворната коалиция ги излъга 3 пъти; заветното преизчисление от 1 октомври, всъщност ще касае само 1/3 от пенсионерите в България.“

Във връзка с увеличаването на несправедливостите и неравенството в обществото, от Изправи се България предвиждат въвеждане на необлагаем минимум за хората на минимална работна заплата, както и данък богатство за хора с над 150 000 годишен доход.

„България е единствената европейска държава, в която има 1.1 млн. пенсионери, които живеят под прага на бедност и над 700 хил. работещи бедни, които са под прага на бедност“ – подчерта Манолова и допълни „Ние имаме нашия план и знаем как да го постигнем. Като питат от къде пари нека припомним Четворната коалиция похарчи 9 млрд. за 9 дни през м. декември миналата година, това е няколко пъти увеличението на пенсиите на пенсионерите“.

В края на разговора Манолова коментира водната реформа, която до момента се изразява единствено в увеличение цената на водата и Русе не е изключение, наред с редица други градове в България.

„Това, което правим от Изправи се България, не сме пропуснали заседание на КЕВР, където се борим за това да не скачат нито парното, нито водата , нито тока, нито природния газ, което ще продължи да бъде наша основна задача в следващия парламент“ .

Водачът на листата в гр Русе – проф. Владимир Хвърчилков, коментира проблемите в града, които стоят пред формацията , какъвто е участъкът на пътя Русе-Търново, както и замърсяването на въздуха и допълни „Ние сме за реално поставяне на масата, със срокове, със съответните начини за изпълнение и решение по най-бързия начин“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

27.09 2022 в 18:31

Мутрите на антуража и къртят мифки.
Няма ли кой да им каже на тия, че с тая визия е по-добре да не се занимават с политика.

-480

1

Октим

27.09 2022 в 18:10

Защо само държавата? Ако имаше истинска прокуратура, нормални закони и мафия по затворите или (най-добре) под земята с крадените от нея милиарди, билиони и трилиони можеше да бъдат поети всички сметки за 100 години напред!