Мая Манолова: Подкрепям всички районни кметове, които са на балотаж срещу ГЕРБ

ГЕРБ: Манолова вече отказа разговор с Фандъкова

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2019 в 16:57 3737 1

"Обявявам подкрепата си за всички кандидати за районни кметове на промяната, които ще излязат срещу модела на управление на ГЕРБ в неделя", обяви гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова. 

Манолова уточни, че в 21 от общо 24 столични района има балотажи, в които кандидатите на промяната излизат срещу модела на Борисов и Фандъкова в Столична община.

„Това показва, че гражданите, които гласуваха на 27 октомври, подкрепиха промяната“, категорична бе Манолова и допълни, че „т.нар. от Йорданка Фандъкова „нов екип”, който включва всичките й досегашни районни кметове на ГЕРБ, не получи доверие на първи тур.

„Двадесет и един кмета на ГЕРБ ще се явят на поправителен в неделя“, подчерта Манолова и припомни, че многократно е заявила, че „управлението на София от 14 г. до момента се е извършвало по модел, създаден от „орлетата“ на г-н Борисов, свили гнездо в Столичната община”. Манолова имаше предвид бившия вече общински съветник и председател на бюджетната комисия в СОС Орлин Алексиев и неговото обкръжение.

„Именно срещу това задкулисие се обявиха две трети от столичани и избраха да гласуват за промяната и да се изправят срещу модела на „кмета в сянка”, заяви още тя.

„Вярвам в овластяването на районните кметове и вярвам, че това е един от начините да се преборим със задкулисната власт, която разпределя порциите в Столична община и която определя какво да се строи, какво да се ремонтира и кой да строи и да ремонтира“, допълни Манолова.

Тя подчерта, че борбата й с това задкулисие включва прозрачни обществени поръчки и търгове чрез тяхното електронизиране, което да гарантира прозрачност при разходването на публичните пари.

„Ще разформировам комисията на Орлин Алексиев, която определя заданията на обществените поръчки. Това е порочен модел, който се мултиплицира в провеждането на строителство, ремонти и всички обществени поръчки в Столична община“, категорична бе Манолова.

Подкрепата й за 21-ата районни кметове на промяната, които са на балотаж, е базирана на принципите, заложени в нейната предизборна програма.

„На първо място децентрализация на инвестиционната програма на Столична община, което означава, че процент от планираните инвестиционни разходи ще се насочат директно към районите“, заяви Манолова и допълни, че „Столичната община показва, че не може да изпълни изцяло своята инвестиционна програма и тя обикновено се изпълнява средно 70%, което означава непостроени детски градини, неремонтирани улици и тротоари, неизградени паркове.“

„Второ, участие на районните кметове в процедурите по обществени поръчки, които са за важни за районите инфрастурктурни проекти, след което те да участват в управлението и контрола на изпълнението на тези обществени поръчки“, заяви тя.

„Гарантирам, че децентрализирани средства за директно управление на инвестиционните разходи в районите ще бъдат осигурени още в бюджета на Столична община за 2020 г.“, категорична бе Манолова.
„Ревизия на Столична община и на големите общински дружества, включително на „Топлофикация“, след което ясни мерки за реформа на начина на управление на това общинско дружество“, обясни гражданският кандидат.

„Реформирането на „Топлофикация“ ще е успешно, когато гражданите получават разбираеми и адекватни сметки за парно, когато методиката за определяне на такса сградна инсталация бъде справедлива и столичният кмет има ясна позиция по въпроса. Когато се спре продажбата на произвежданата от дружеството електрическа енергия от частна фирма посредник, която реализира цялата печалба от тази продажба“, допълни Манолова.

„Четвърто, обектите, които ще се изпълняват с децентрализираните средства в отделните райони, ще се определят от районните кметове заедно с гражданите и местните граждански общности“, каза още Манолова и подчерта, че „по този начин ще се гарантира, че най-важните проблеми на гражданите в районите ще бъдат решавани и най-важните проекти ще бъдат реализирани.“

„Истинската децентрализация може да се случи единствено и само чрез децентрализация на централния бюджет. Това означава, че чрез законодателни промени трябва да се гарантира част от данъците на гражданите, като данък общ доход, да остава като приход в общините, където е реализиран. Ще настоявам като кмет за тези законодателни промени, които да споделят данък общ доход между държавата и общините“, заяви още тя.
Според Манолова „това ще осигури финансова независимост на Столична община.“

Гражданският кандидат предизвика и покани на дебат опонентът си от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.
„На лидерски дебат, лице в лице, без да се крие зад екипи, зад съветници, зад проекти или зад ромски гласове в махалите“, подчерта Манолова и допълни, че оставя досегашния столичен кмет да избере неутрален терен.

Веднага след изявлението на Манолова дойде отговорът на ГЕРБ. "Вчера беше отправена покана за дебат пред всички медии между г-жа Фандъкова и г-жа Манолова заедно с техните екипи. Убедени сме, че дължим на софиянци публичен разговор както за проектите на града, така и за екипите, които ще реализират заявените програми. Тази покана беше лично отхвърлена от г-жа Манолова", се казва в него.

"Вече повече от месец Мая Манолова продължава да крие и хората, които стоят зад нея, и парите, с които финансира кампанията си. На твърденията си за кмет в сянка, тя отговори с екип в сянка, който и до момента е неизвестен", допълват от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови