Лидерската среща постла пътя за кабинет 'хартиена бюлетина'

Йорданка Веселинова 20 януари 2023 в 17:19 2417 5

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Бойко Борисов се яви в парламента за първи път от три години, за да хариза кабинет с ДПС, БСП и БВ

Лидерската среща между БСП, ДПС, ГЕРБ-СДС и "Български възход" постла пътя към кабинет на "хартиената бюлетина". Такива са впечатленията сред лидерите на партиите, които не се отзоваха на поканата на Корнелия Нинова за разговори за третия мандат.

Обрат: Борисов заговори за техническо и експертно правителство. БСП се била променила

Рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се яви в парламента за първи път от три години. Посещението му в Народното събрание не постигна нищо за формирането на управление в 48-ото НС с третия мандат на БСП, но даде ясен знак за редовно управление във формат "коалицията Рашидов" след предстоящите предсрочни парламентарни избори, пети по ред за последните две години. Борисов дори даде заявка да промени решение на Националния съвет на ГЕРБ, според което партията не може да влиза в управление с БСП. Причината - левицата била променена. Той каза още, че Изпълнителното бюро на партията ще изпрати писма до регионалните си структури с въпрос дали предходното решение да не бъде вдигнато.

Сходна заявка даде и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той заяви, че днешната среща може да се превърне в основа за излъчването на редовен кабинет след изборите. Корнелия Нинова пък отчете, че въпреки различията е нужно обединение и излъчване на кабинет, за да не се допусне рушене на парламентарната република. Ако преди години тя говореше за "модела ГЕРБ", то днес тя декларира, че далеч по-опасен бил "моделът Радев". Лидерът на "Български възход" Стефан Янев не влезе в конкретика, но пък призова за диалог.

По-рано днес, когато Нинова обяви, че връщат мандата, тя заяви, че към момента БСП не обсъжда промяна на решението на Конгреса, което забранява на левицата да влезе в управление с ГЕРБ. Тя обаче отказа да коментира дали на предстоящия конгрес на партията през февруари ще се обсъжда въпросът.

Реакции от бъдеща опозиция?

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви, че на лидерската среща е дадена заявка за общо управление на "коалиция хартиена бюлетина" и "коалиция Рашидов".

"Това, което аз чух, е заявка за общо управление след изборите на ГЕРБ, ДПС и БСП, което автоматично означава, че това, което видяхме като хартиена коалиция, като коалиция за избор на г-н Рашидов, като коалиция, която днес отстреля скоростно шефа на Сметната палата, защото им е неудобен, най-вероятно, ако вземе мнозинство след изборите, ще се сформира и правителство в следващия парламент и ще върне България назад във времето."

Той заяви, че ПП трудно ще си намери тема за разговор с Бойко Борисов.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също прогнозира връщане към "хартиената коалиция":

"Изборът на президента Румен Радев да даде мандата на БСП не "произвежда" управление и не е заявка за формат, който да движи страната напред. Ако на срещата днес са се разбрали в този формат да управляват в следващия парламент т.е обявили са една предизборна коалиция, връщаме се към "хартиената коалиция".

Той добави, че могат да разговарят с левицата в двустранен формат.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък призова Борисов да спре веднъж завинаги да занимава българското общество със себе си.

"Няма какво да си говорим с Бойко Борисов, той е част от миналото на България. Една част от българския политически проблем е, че този човек иска да задържи своето собствено политическо оцеляване с цената на всичко", добави той.

Костадинов също каза, че може да разговарят в двустранен формат с БСП. Той обаче повтори тезата си, че партията няма да подкрепи чужд мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

20.01 2023 в 20:36

Най-накрая калинките на Русия се събраха и публично, не само по гласуване

318

4

Valioka

20.01 2023 в 19:21

Това, скъпи ми другари, е предварително, ама много предварително съгласувано... Изиграха един професионален театър, за да стигнат дотук - радефф, бочко и корнела (доган е ясен) са се разбрали предварително, за да се опитат да замажат очите на избирателите. Не се случиха нещата с първия мандат - умишлено. Вторият беше ясен. А третият е отдавна планиран. Сега, още по-професионално щеше да бъде, ако не се бяха лигавили с хартиената бюлетина, но шило в торба не стои... Изглежда тогава все още не са се били разбрали напълно и затова направиха всичко възможно да си постелат килимче за бъдещи манипулации на евентуалните избори. Но накрая са преценили, че няма нужда да се мотат повече, а е време да лапкат, защото парите от евросредствата за възстановяване не са за изпускане...

-1555

3

ob1

20.01 2023 в 18:56

ГРОБ и сега бяха първи на изборите, красимире. Просто са си нефелни неможачи..

22547

2

dolivo

20.01 2023 в 18:38

Ми освен да гледаме мутри ояли се как продължават да тлъстеят, екранно име Красимир