БСП връща мандата (обновена)

Нинова поиска съдебна реформа, но не остави време за нея

Йорданка Веселинова 20 януари 2023 в 16:15 5926 4

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Корнелия Нинова

БСП връща третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в понеделник.

Това е решило Изпълнителното бюро и ПГ на партията, съобщи Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Решението идва часове след лидерската среща, по време на която ГЕРБ, ДПС и БСП заговориха за кабинет след изборите.

Сега единственият въпрос е кога президентът Радев ще разпусне парламента, тъй като от тази дата зависи кога ще се проведат следващите предсрочни парламентарни избори.

Нинова заяви, че левицата се е отнесла отговорно към мандата, въпреки че обяви връщането му броени дни след като го взе от Радев.

В отговор на въпрос на OFFNews за четвъртия приоритет на БСП - съдебната реформа, и не е ли по-логично да задържат мандата до приемането на първите закони в тази насока - КПКОНПИ и НПК, както направиха в 46-ото НС, тя отговори така:

"И тогава понесохме много упреци, включително и от Вас. А тогава беше важен момент за приемането на бюджета на страната. Ние връщаме мандата на президента. В неговите правомощия и отговорност е да задържи работата на парламента, колкото прецени."

Така тя отново прехвърли топката на "Дондуков 2". В изказването ѝ няма нищо ново, тъй като от поведението на парламентарната група на левицата пролича липсата на политическа воля за съдебна реформа - с гласовете на БСП бе бламирана реформата в КПКОНПИ, а първото четене на промените в НПК, касаещи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор - отложено. 

"Много добро оправдание да не бъдат приети най-важните реформи" - така акад. Николай Денков от ПП определи решението на левицата скоростно да върне последния мандат.

Тя обвини и "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които дори не дошли на разговори за формиране на мнозинство, което да приема закони.

"Решението на ГЕРБ и на г-н Борисов си е тяхна работа. В този момент ние не обсъждаме такава реципрочна мярка", каза тя в отговор на въпрос дали и левицата е склонна да промени решението на националния си орган, което ѝ забранява да влезе в управление с ГЕРБ.

Тя отказа да коментира дали на предстоящия конгрес на партията през февруари ще се обсъжда промяна на позицията на БСП за ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

4

Очаквано, даже се забавиха.

2051

3

Propaganda

20.01 2023 в 17:34

ИЗРОДИ АНТИБГ!!!

1000

2

Рашистан-WC

20.01 2023 в 16:54

В нормала държава-забрана,съд и разтрел за античовешката партия БКП,в момента на живо гледаме на какво са способни другарите им от СССР. Да им го набия на всички русороби!