"Крайно разочароващо! Парламентът си играе на котка и мишка с ЕК"

OFFNews 10 юли 2014 в 16:59 4476 6

Меглена Кунева

Крайно разочароващо!Българският парламент си играе на „котка и мишка“ с ЕК, пише в коментар за OFFNews лидерът на "Движение БГ" и бивш еврокомисар Меглена Кунева. По-рано днес стана ясно, че Европейската комисия ще наложи санкции на България, защото страната ни не е транспонирала пет европейски директиви. Една от тях касае правата на потребителите и бе приета по времето, когато Меглена Кунева бе еврокомисар именно в ресора за защита на потребителите.

Докато ЕК обявяваше решението си за бъдещи санкции, в Народното събрание депутатите най-сетне се бяха събрали, за да гласуват промените в Закона за защита на потребителите.

Ето какво коментира за OFFNews Меглена Кунева:

Днес ЕК обяви нови пет наказателни процедури срещу България заради пренебрегване на задълженията ни по европейското законодателство. За мен е особено разочароващо, че сред санкционираните област е и политиката по потребителите, тъй като България не е транспонирала директивата за потребителите. Единствено България и Полша не са спазили европейското законодателство. Тази директива беше една от 4-те, които ЕК прие в моя ресор, когато бях първият комисар по защита правата на потребителите в ЕК. Час след обявяването на санкциите от пресслужбата на ЕК, Българските депутати приеха изменения в Закона за потребителите, в съответствие с директивата, който трябваше да е станал факт до 13 юни, за да не търпим санкции. Това не променя факта, че България е закъсняла с транспонирането на директивата в законодателството си и затова ще търпи санкции.

За тях ни предупреди и настоящият комисар в този сектор Невен Мимица, който преди дни беше в България. Призовах и управляващите, и опозицията в лицето на ГЕРБ да гласуват незабавно законите в секторите с наложени на България санкции от ЕК, като специално посочих потребителската директива. Припомням, че санкциите се плащат под формата на глоби на ден.

Директивата регламентира важни за хората неща като увеличаване на сроковете за връщане на стоки от 7 на 14 дни, правила за електронна търговия, по-лесен отказ от закупена стока, сключването на договори извън търговския обект и как да се откажете от такъв договор, необосновани допълнителни такси за ползване на горещи телефони и разплащателни карти и други практически неща, с които гражданите всеки ден се сблъскват.

Неприлагането на европейското законодателство не е просто управленска безотговорност или парламентарно безхаберие, а е политическа арогантност към правата на потребителите, които, забележете, формират над 60 % от БВП на Европа. И намирам за обидно към гражданите поведението на българските депутати, които решиха, че именно българските потребители не трябва да попадат под защитата на директивата. И това при положение, че българските потребители са най-малко запознати с правата си, имат най-ниска потребителска информираност и са с най-ниско доверие, както самият комисар посочи неотдавна.

Намирам, че отговорността за санкциите в посочените 5 сектора е на парламентарните партии, защото влиза в техните задължения - и на управляващите, и на опозицията. Питам се дали не е време санкциите срещу страната да се удържат от бюджетите на тези, които ги причиняват с действие или бездействие. Настоявам да се носи персонална отговорност за такова бездействие и парламентарните партии незабавно да си свършат работата по ограничаване щетите от новите 5 наказателни процедури. Разочароващо и лошо за репутацията ни е, че името на страната отново се свързва с наказания и глоби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!