Договорите по телефона и онлайн в сила след подпис на клиента

OFFNews 10 юли 2014 в 16:18 2296 0

Ако купите стока по интернет и решите, че не я искате, може да я върнете в срок от 14 работни дни. Досега срокът беше 7 дни. Задължително трябва да има и подписан договор от потребителя - най-късно при доставката.

Това предвиждат промените в Закона за защита на потребителите, които депутатите най-накрая приеха на второ четене (на първо четене законопроекта мина в началото на февруари).

И онлайн договорите ще могат да бъдат разваляни до 14 дни. Толкова ще бъде и срокът за отказ от споразумения с мобилните оператори, сключени по телефона.

Ако търговецът не ни уведоми за законното ни право да се откажем от сключен договор в 14-дневен срок, този срок скача на една година след изтичане на първоначалния.

Новите срокове и правила важат за всякакви споразумения, сключени извън търговски обект, включително и по интернет.

В рамките на две седмици потребителят ще може да се откаже от договора, без да посочва причина, без да дължи никакви пари за обезщетение или неустойки. 

Няма да можем да се отказваме от стоки, изработени по поръчка на клиента и от стоки с кратък срок на годност, както и при договори за транспорт на стоки или отдаване на автомобили под наем.

Въвежда се задължение за търговеца да предостави на потребителя на траен носител потвърждение за сключения договор най-късно в момента на доставка на стоката или преди да е започнало изпълнението на услугата. Т.е. купувачът трябва да получи договор за покупката и съответното плащане, което прави, дори и при пазаруването по интернет.

При договори, сключвани по телефона, продавачът трябва да се представя със своето търговско име и да обясни, че се обажда да предложи стока. И тук е задължително потвърждаване на договора на траен носител, а потребителят ще бъде обвързан от офертата едва след като подпише или след като е изпратил писменото си съгласие. Целта е да се предотвратят злоупотреби при договори от разстояние по телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови