Комисията на Цветанов пусна референдума на Слави

Юлиан Христов 27 април 2016 в 16:41 7599 7

Комисията на Цветанов пусна референдума на Слави

Вътрешната комисия в Народното събрание подкрепи референдума на "Шоуто на Слави" на заседанието си в сряда. С 9 гласа "за" ГЕРБ, РБ, АБВ и БДЦ подкрепиха инициативата, а единствено от БСП гласуваха "въздържал се". 

Въпреки че референдумът беше допуснат, депутатите от ГЕРБ, РБ и БСП изказаха общи становища по някои от въпросите, които, според тях, водят до конституционни промени и свикване на Велико народно събрание (ВНС). 

Въпросите в допитването бяха представени от Тошко Йорданов от Инициативния комитет за референдума. Той защити идеята за мажоритарния избор на депутатите с това, че така ще се избегне "пълнежът в листите" и ще се върне доверието в Народното събрание. По думите му държавната субсидия от 11 лв. за реален глас е изключително висока, дори в сравнение с европейските държави. Йорданов припомни, че е имало години, в които субсидията е била 1 лв. По отношение намаляването броя на депутатите той обясни, че така ще се повиши ефективността на парламента, "цедката" за избора на депутати ще е по-голяма и отговорността няма да е размита измежду 240 души, както е сега. Въвеждането на електронното гласуване пък ще облекчи изборния процес и "висенето по опашки", а пък задължителното гласуване, което залегна в последните промени на Изборния кодекс, ще противодейства на контролирания и купен вот. 

По отношение на последния въпрос - за пряк избор от гражданите на директорите на МВР и на Районните управления, Йорданов обясни, че така ще се избегне политическата зависимост на сегашните началници, които сега "не носят отговорност за жителите" и са изцяло зависими от "този, който ги е назначил". По думите му често може да се види полицейски началник "през деня с униформа, а вечерта с костюм и джип сред мутри". 

Резерви по това предложение изказа зам. вътрешният министър Красимир Ципов. Той изчете становище на МВР, според което прекият избор на полицейски началници ще наруши изцяло философията на Закона за МВР. По този начин те нямало да бъдат назначени на служебни правоотношения и това щяло да доведе до действия, противоречащи на държавната служба. Ципов изрази мнение, че подобно предложение противоречи и на Конституцията, според която правителството се грижи за обществения ред и сигурността в страната. 

Пламен Петров от ГЕРБ попита дали въпросът за полицейските началници касае директорите на областните дирекции на пожарната и началниците на граничните полицейски управления. 

Преди да отговори Тошко Йорданов беше прекъснат от председателя на вътрешната комисия Цветан Цветанов, който каза, че "за разлика от шоуто, тук има ред", след което му даде думата. Йорданов побърза да отговори, че в шоуто също има ред и поясни, че последният въпрос в референдума касае единствено началниците на ОДМВР и на Районните управления.  

Атанас Мерджанов от БСП заяви, че подкрепя провеждането на референдум. Той обаче изрази резерви по идеята за мажоритарния вот и субсидиите на партиите. По думите му мажоритарният вот е въведен в края на мандата на 41-то Народно събрание през 2009 година. Получило се обаче така, че идеята била твърде "романтична" и проработила в полза на "този, който трябваше да изхвърли боклука". Така Мерджанов направи препратка към песен на Слави Трифонов. Според Мерджанов с мажоритарния вот се борави твърде спекулативно. 

Възраженията му по отношение на субсидията за партиите бяха свързани изцяло с произхода на парите на партиите и прозрачността при финансирането им. 

Атанас Атанасов от ДСБ пък смята, че някои от въпросите предполагат свикване на ВНС. Според него прекият избор на полицейски началници вероятно ще е прецедент, защото няма такава практика в Европейския съюз. "Имам едно опасение, че ако бъде въведена идеята за пряк избор, едни хора с пари ще си пазаруват началници. Не че сега не е така", каза той и поясни, че подобна порочна практика би се превърнала в принцип. Той изрази същото становище като това на МВР по отношение на отговорността за вътрешния ред. Според него свикване на ВНС ще трябва да има и при промяна броя на депутатите, нещо, с което Тошко Йорданов изрази несъгласие. 

Атанасов коментира и идеята за мажоритарен вот. "Мисля, че много се превъзнасяме по мажоритарния избор на народните представители. Ние нямаме тази култура, която имат в Англия например, и тук това може да се изроди", коментира депутатът от ДСБ. 

На своя ред Цветан Цветанов каза, че ще се радва, ако от Шоуто на Слави го поканят, за да изрази становище по поставените въпроси. Въпреки това той заяви, че депутатите от ГЕРБ подкрепят инициативата. Той смята, че въпросът със субсидията на партиите не трябва да се дискутира, защото в момента е ясно как се финансират партиите. Цветанов даде пример с кампанията на Николай Бареков и неяснотата от това, откъде идва финансирането ѝ. Тошко Йорданов контрира, че за всички е било ясно, че финансирането идва от банкера Цветан Василев, а Атанас Мерджанов допълни: "И не само". "Явно знаете повече от мен", отговори Йорданов, а Цветанов поясни, че това е така, защото "тогава те управляваха".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

6

Daering

28.04 2016 в 10:08

Не, Танг, цялата работа намирисва, но не е от теб. Ти и да се наакаш, все тая. Тук някой друг се опитва да осере правото на народа да прави избори, били те правилни или неправилни, прави го последователно вече толкова време и се опитва да го представи като парфюм.

Нямали сме културата на Англия, вика оня! Не сме били дорастнали до тяхното ниво, да имаме право да правим избори като народ? Що, да не би да сме гърбави? И като сме гърбави, да не сме с две гърбици?

13056

4

Какавидков

27.04 2016 в 20:13

Нашите депутати наистина са безумци да поканят тоя артикулативно онаниращ астралопитек тошко африкански да им чете лекция по народно волеизявление.
При все заявките на учиндолския носител на златните пирони за народни щения, рефендума за изборните правила стана референдум на Слави, а инициативния комитет, от граждани стана двама твама топ-цървули на екипа, очевидно с претенции да изразяват народа, ама от свое име
.. и със своите критично ниски нива на умствените потоци.
Ние с тая пасмина селяци и чЕлгари не бихме пребивавали в една стая, една сграда, един град и една държава.
Измет!

12881

3

Иван55

27.04 2016 в 18:44

"Според Мерджанов с мажоритарния вот се борави твърде спекулативно."
"Атанасов коментира и идеята за мажоритарен вот. "Мисля, че много се превъзнасяме по мажоритарния избор на народните представители. Ние нямаме тази култура, която имат в Англия например, и тук това може да се изроди""

Това единомислие отдавна ме впечатлява.

11300

2

Танг

27.04 2016 в 18:15

Просълзи се, щото аз пр*днах от умиление!

13859

1

Daering

27.04 2016 в 17:22

Просълзих се от умиление!