Коя е Велислава Петрова, номинирана за министър на здравеопазването

OFFNews 12 юли 2021 в 11:54 20549 0

Снимка Кадър 7/8 TV

Велислава Петрова, имунолог с докторски степени по имунология и вирусология е номинацията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за министър на здравеопазването. Петрова е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева.

Коя е Велислава Петрова?

Родена е в град Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по "Микробиология с година в индустрията" в Университета в Бристол.

Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за секвениране на вирусни геноми. Велислава Петрова продължава докторската си степен в университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт, най-големият център за геномни изследвания в Европа.

Печели стипендията на ректора на университета в Кеймбридж за млади лидери в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве и се присъединява към екип от научни експерти от Кеймбридж, с които разработват нови стратегии за бързо откриване на епидемични огнища в отдалечени региони в Африка. Те изграждат мобилни лаборатории, поддържани от слънчева енергия и провеждат мисия в Сиера Леоне по време на епидемия от жълта треска през 2019г.

Велислава е работила като консултант към ООН и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите. Тя и водещ експерт в проект на Световната Банка, възложен от Министерството на вътрешните работи за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025г).

По време на докторската си степен в Университета в Кеймбридж, тя патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който отрива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-ти най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии (BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine).

Велислава Петрова е работила като консултант за Коалицията за епидемична готовност и иновации в Осло върху стратегии за контрол на векторно-предавани инфекции. Като част от екипа по иновации в Агенцията на ООН за ХИВ/СПИН, тя работи върху здравни иновации свързани с дигитализация и изкуствен интелект.

От края на 2020г. Велислава е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния Алианс за Ваксини и Имунизации, където работи по стратегии за инвестиция във ваксини за патогени с епидемичен потенциал.

Участва в редица научни конференции в сферата на имунологията и прави TED презентация, фокусирана върху бъдещето на геномните изследвания и персонализираната медицина. През 2020г. тя е лектор на Софийския Фестивал на Науката, където тя изнася лекция за бъдещето на медицината и ролята на технологиите в нея.

По време на стажа си в Сангер институт, Велислава Петрова работи над методи за секвениране на РНК вируси в ситуация на епидемична опасност. Тя е част от екипа анализирал еволюцията на МЕРС коронавирус, след епидемия в Саудитска Арабия през 2012г.

Докторската степен на Велислава Петрова е фокусирана върху имунната генетика и характеризирането на имунния отговор при ваксини и инфекции. Тя разработва нов метод за сенквениране на имуноглобулиновите гени в Б имунните клетки, който впоследствиe патентова.

Този метод е в основата на научното и откритие за механизмите на имунна амнезия предизвикани от морбили вирус, при хора, коiто не се ваксинират. След докторантурата си, Велислава Петрова използва подобна методология за изследване на имунния отговор при автоимунни заболявания, анализирайки индивидуални имунни клетки от пациенти с Болестта на Крьон и улсеративен колит.

През 2021г. Велислава е избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията "Иновации в Медицината" на световния финал в Южна Африка.

Говори три езика и е на 31 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови