Каракачанов пита Борисов за молитвения дом в "Люлин"

Граждани излизат на протест срещу молитвения храм

OFFNews 16 март 2016 в 15:57 5464 1

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пита премиера Бойко Борисов дали подчинението му знаят за дейността на молитвения дом в столичния квартал "Люлин", в който има съмнения, че се проповядват идеите на ислямския фундаментализъм и за който OFFNews първи писа.

"Запознати ли са подчинените на Министерски съвет отговорни органи и служби с дейността, която се извършва в този молитвен дом и налице ли са основания за притеснение, че там се проповядва радикален ислям, насочен както срещу националната ни сигурност, суверенитет и идентичност, така и срещу европейските ни партньори", се казва във въпроса.

Каракачанов подчертава, че самият той през последните няколко седмици многократно е получавал сигнали за молитвения дом от граждани на „Люлин“, които са "сериозно притеснени, че въпросният обект действа като религиозен център, в който се проповядва радикален ислям".

Междувременно граждани организират във „Фейсбук“ протест срещу молитвения дом „Люлин“. Демонстрацията ще се проведе в 12:00 часа на 18 март (петък) на паркинга на „Кауфланд“ в „Люлин – 6“. 

"В склад за обувки по документи има център проповядващ тероризъм и религиозна ненавист към българите и християните! Елате да изразим гражданската си позиция", пишат организаторите на събитието.

От ВМРО заявиха, че подкрепя протеста и техни представители ще участват в него. 

Ето какво гласи въпросът на Каракачанов към Борисов:

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и на чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям актуален въпрос

Относно: Дейността на Мюсюлманско настоятелство в ж.к. „Люлин“, община София

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

През последните дни в публичното пространство се появи информация за мюсюлмански молитвен храм в района на столичния квартал „Люлин“. Теренът, върху който се намира това мюсюлманско настоятелство, маскирано като склад, е собственост на фирмата „Смолян Интернасионал“. Съдружник в нея е Хусейн Одех Абу-Калбайн, чието име фигурира в доклад на бившия американски посланик Джон Байерли като председател на фондация „Тайба“. Бизнесите, свързани с „Тайба“, оперират като пунктове за трансфер на пари към екстремистки групи в Близкия изток.

Фондация „Тайба” пък е правоприемник на две организации за проповядване на радикален ислям, а именно – организацията „Дар ал Иршад” и организацията „Ал Вакф ал Исламия” – и двете забранени в България и в много европейски държави.

На свой ред основателят на Фондация „Тайба“ в България – йорданецът Абдурахмах Такан, е експулсиран от страната ни за проповядване срещу държавата. Целта на фондацията е била радикализиране на българското мюсюлманско население и финансовото подчиняване на Главното мюфтийство в България.

Същата тази фондация „Тайба” е подпомогнала финансово изграждането на джамията „Абу Бекир” в Пазарджик, за която българският съд установи, че е била място за проповядване и насаждане на религиозна омраза и непоносимост към европейските християнски ценности.

Аз лично през последните няколко седмици многократно съм сезиран от граждани на столичния мега-квартал „Люлин“, които са сериозно притеснени, че въпросният обект действа като религиозен център, в който се проповядва радикален ислям.

В тази връзка и предвид, че според чл. 34 от Закон за вероизповеданията, според който „Министерският съвет осъществява държавната политика в областта на правото на вероизповедание.“ чрез предвидената за целта в чл. 35 от същия закон Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, както и според разпоредбите на чл. 2, ал. 1 от Закона за държавна агенция „Национална сигурност“, в чиято компетентност по чл. 4, ал. 1 е включена и дейността на агенцията за защита от международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им (т. 11 и т. 13), моля да ми отговорите на следните въпроси:

Запознати ли са подчинените на Министерски съвет отговорни органи и служби с дейността, която се извършва в този молитвен дом и налице ли са основания за притеснение, че там се проповядва радикален ислям, насочен както срещу националната ни сигурност, суверенитет и идентичност, така и срещу европейските ни партньори?

Фондация „Тайба” понастоящем извършва ли дейност на територията на Република България под някаква друга форма или правоприемник и ако е така, то контролират ли се нейните връзки с радикални ислямски среди в Близкия изток, Саудитска Арабия и други части от света, в които се подготвят терористи?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови