Как Христо Иванов, Бабикян и Москов видяха началото на предизборната кампания

"Отровното трио сме трио приятели, но в битката сме само двама"

OFFNews 10 март 2021 в 10:53 5747 1

Антон Хекимян

Представители на извънпарламентарните сили - Христо Иванов (Демократична България), Арман Бабикян (Изправи се! Мутри вън!) и Петър Москов (КОД) коментираха началото на предизборната кампания и визията си за развитие в сутрешния блок на bTV.

Христо Иванов: Кампанията започна с липсата на Пеевски

Според Христо Иванов кампанията започва с една липса -  липсата на Пеевски. Това, според него, означава, че летните протести и натискът над олигархията са дали ефект.

„При нас кампанията започва добре при много висока мобилизация на нашите структури, на нашите поддръжници, с много ясна мотивация, така че аз съм доста оптимистично настроен“, каза съпредседателят на ДБ.

Като приоритети той очерта отстраняване на ГЕРБ и ДПС от властта, спиране на корупцията чрез реформа на правосъдието, регулаторите и службите. Ако се спрат корупционните канали за политики – включително социална политика, пенсии, по-добро заплащане на учители, на санитари, на лекари, оттам ще бъдат налични 10 милиарда, посочи Иванов. И третият голям приоритет, след като установим законност, е радикална модернизация на страната и институциите“, добави той.

Христо Иванов коментира и срещата в Пазарджик между проф. Велислав Минеков от Отровното трио, Христо Иванов и водача на листата на „Демократична България“ в града – Стефан Тафров.

„Проф. Минеков да подкрепи стар приятел. Тази подкрепа я намирам логична и му благодаря. Проф. Минеков се запази настрана от политиката, за да действа като гражданин. Не бива да се чете в това никаква конфронтация. Пожелавам успех на колегите от „Изправи се! Мутри вън!“. Надявам се да можем да работим с тях в парламента“, заяви Иванов.

Попитан готова ли е неговата политическа сила да работи с „Изправи се! Мутри вън!“, Иванов отговори: „Още декември месец сме обявили, че протягаме ръка към всички демократични опозиционни сили, които искат да работят с нас“.

Относно сътрудничеството с Найден Зеленогорски, Иванов заяви: „За нас работата с Найден е възможност да се обърнем към едни генерации от СДС-ари – хора, които биографично са свързани със СДС и да им покажем, че не са длъжни да подкрепят ГЕРБ при всички условия, че не са длъжни в тотална безпринципност да подкрепят това управление. Дори да сме имали някакви различия в миналото, ние трябва да покажем възможност да ги преодоляваме."

Арман Бабикян: Ние сме трио приятели, но в тази битка сме двама

„Аз се определям като десен човек, но сега не е моментът да се делим на леви и десни, а трябва да има обединение на демократите срещу диктатурата“, каза Арман Бабикян по повод на предизборното споразумение между „Отровното трио“ и формацията на Мая Манолова „Изправи се БГ“.

Той също коментира участието на Велислав Минеков в предизборно събитие на „Демократична България“ в Пазарджик. Бабикян заяви, че това е личен избор, Стефан Тафров е семеен приятел на професора и те си остават едно „трио приятели“, но в политическата битка са двамата с адвокат Николай Хаджигенов. Според него Мая Манолова не е причината за отдръпването на Минеков от предизборната кампания на „Отровното трио“, тъй като я е подкрепил на местните избори за кмет на София. "Ако той го мисли, той ще го каже. не е човек на задните мисли. По-скоро е едно разочарование", добави Бабикян. От думите му стана ясно, че разочарованието е било от липсата на обединение - при протестите и за явяване на изборите. Основните приоритети на „Изправи се! Мутри вън!“ са реформа на съдебната система, модерен изборен закон и модернизация на България, посочи Бабикян.

Той е категоричен, че неговата формация няма да участва в управление на ГЕРБ след изборите, а въпросът за коалиция с Нинова определи като „много труден“ и отбеляза, че е важно да се знае в името на какво е възможно такова коалиране.

Петър Москов: Декомунизация и лустрация - и същото отношение към новите комунисти

Председателят на Партия КОД Петър Москов предложи различен прочит на политическите събития от последната година.

„Резултатът от протеста е, че под егидата на президента се случва следното: дългогодишната мечта на старата просъветска левица в лицето на БСП да бъде обединена под името тематични мнозинства, специфични мнозинства, мнозинства, които са против нещо много по-лошо с либералния екстремизъм. (…) Дясното е ценности, дясното е икономика – зад това стои КОД, КОД седи зад силна държавност, която може да гарантира тези неща“, заяви Москов.

Сред приоритетите на партията си той очерта: „Силна държавност, която единствена може да ни гарантира опазване от монополите, от разбойниците – с ясен ангажимент в образование, здравеопазване и сигурност. Декомунизация на обществото – лустрация, откъсване на връзките със старите комунистически системи, които превърнаха живота ни в това, което е. И същото отношение към новите комунисти, които налагат розовия фашизъм под формата на това, че не можем да говорим, не можем да мислим и трябва да слагаме политически цели пред икономиката си“.

На въпрос защо КОД не се е коалирала с други партии за вота, Москов отговори, че търсенето на партньорство с цел изборна математика „не е била нашата цел“.

По думите му с „Демократична България“ например имат различни идеологии: „Това, което пише в икономическата програма на „Демократична България“, изглежда като: „Ние ще даваме повече от социалистите този път“. Ще дават 2500 лв. пенсия. Аз чакам Нинова на нисък старт, която да дойде и да ги цака утре с 5000 лв. КОД казва – минималната работна заплата може да расте с ръста на икономиката от предишната година. (…) Дясното означава охрана на работещия човек, а не разказ как харчим парите, изработени от работещите, за да интегрираме, за да правим равенство или за да водим климатична битка с начина, по който се върти планетата“.

„КОД е желание за завръщане към смисъла на десницата, който беше загинал. Политическите партии го забравиха, но хората го помнят. Аз стоя зад ценности, а не зад желанието да ставам народен представител“, посочи Москов в заключителната си минута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови