Юнкер: България е велика нация и зад нея стои цяла Европа

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2014 в 13:20 7624 43

България е велика нация и цяла Европа стои зад нея. Европейската комисия няма да позволи да бъде шантажирана по енергийните въпроси.

Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, на която присъства и българският еврокомисар и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева.

Ще направя всичко, за да може България да намери своето място, което заслужава в Европа. България не е сама в тази трудна ситуация. Аз и Бойко сме приятели и заедно ще намерим решение на проблема, подчерта Юнкер.

България не е коригиращ фактор в отношенията между Русия и ЕС. Ние сме предприели всички стъпки, за да гарантираме, че отношенията ни с Русия ще бъдат подобрени, но това не зависи само от желанието ни. За танго са необходими двама, категоричен е той.

„Южен поток” може да бъде построен. Условията са ясни и то отдавна няма нищо ново. В момента топката е ръцете на Русия, ние сме готови и се работи по въпроса”, посочи Юнкер. 

На въпроса дали Русия е стратегически партньор или стратегически проблем на Европа Юнкер заяви, че в момента тя е стратегически проблем, но се надява утре тя ще стане стратегически партньор.

Изказването на руския президент Владимир Путин в Анкара беше доста преднамерено, защото за 9 декември е нарочена среща в Брюксел, на която да се решат детайлите по изпълнение на проекта „Южен поток“, за да е съобразен с европейското законодателство, каза премиерът Бойко Борисов.

Борисов посочи, че България все още не е получила официално уведомление за спиране на проекта „Южен поток“. Ние сме казвали неведнъж, че подкрепяме проекта, но само ако се изпълни по европейските правила. Ако Русия приеме Третия енергиен пакет, можем да започнем още днеска строителството на газопровода, така че не е само България виновна, коментира премиерът.

Неслучайно казах и съгласувах с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че подготвителните дейности по изграждането на газопровода могат да продължават. Сега разяснихме всички детайли около този проект и Жан-Клод Юнкер вече е в течение на процедурите, които са правени. ЕК категорично заяви, че България не е сама в тази ситуация и ЕК не е само наблюдател. С официално заявление сме представили на ЕК възможност да преговаря по проекта за изграждане на „Южен поток”. България има много разходи и мощна съпротива по забавянето на строежа на газопровода и съм доволен, че е коригирано твърдението от преди няколко дни, че ЕК само наблюдава процеса с изграждането на „Южен поток”, посочи Бойко Борисов.

На въпрос за това дали България подкрепя санкциите срещу Русия Борисов заяви, че страната вече е обявила, че ги подкрепя, но за Европа трябва да бъде ясно, че България е сред най-потърпевшите, тъй като страната е сред основните ни пазари. Войната в бивша Югославия ни е остави сред най-бедните държави, а сега ние отново трябва да бъдем пресирани от санкции на нашите съседи, уточни премиерът.

ЕК пуска парите по програма "Регионално развитие" за България, каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Много работа се свърши – през последните няколко седмици видяхте колко интензивно българското правителство работи с ЕК. Още по време на служебното правителство бяха взети стъпки, за да могат да тръгнат парите по програма „Регионално развитие”. Искам да кажа сериозно и отговорно, че в особено такова трудно време, когато България се оказва притисната с изключително големи потенциални политически и икономически щети, ние чувстваме голяма отговорност за това да работим с България, за да може тя напълно да се възползва от ползите си от членството в ЕС, коментира Георгиева.

Отблокирането на европейските фондове за България е доверие в аванс. В рамките на четирите години, в които предишното правителство на ГЕРБ усвояваше, европейските фондове се усвояваха от страната ни без да имаме нито една програма с несъответствие и без нито едно спряно евро за държавата. В тази икономическа криза аз съм убеден и благодаря на председателя Жан-Клод Юнкер и на цялата ЕК, че ще ни се даде възможност да усвоим повече пари от европейската солидарност, които така или иначе са заделени за България, каза премиерът Борисов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.12 2014 в 06:02

ШОРОШОМОЛСКИ НАБОР 2014 (призован да брани вожда Тиквочев, едноличен собственик на Първа Частна Банкянска):

В името на ДЕМОНОКРАСТИЯТА, ЛИБЕРАСТИЯТА, ТОЛЕРАСТИЯТА, МУЛТИКУЛТУРАСТИЯТА, СЕДЕРАСТИЯТА, ГЕРЕБЕРСТИЯТА, и обикновената ПЕДЕРАСТИЯ.

"Рапорт даден - рапорт приет!

06.12 2014 в 01:12

М-да! Тъй като България е велика нация, значи не й трябва материална европейска подкрепа във вид на инвестиции. Стига й един "конграчулейшънс", в краен случаи - прегръдка пред камерите. Само се чудя защо чак сега великодушно ще пуснат пари от ОП "Регионално развитие" - сигурно защото всички нередности по проектите ни са изчезнали яко дим!

05.12 2014 в 01:42

А не, стига с комплиментите! Искаме инвестиции. Писна ми нашия народ да се гърчи в изнемога и да приема всякаква работа за жълти стотинки в богатия Запад. Нито сме по-велики, нито сме по-нисши от другите европейци. Държавата се разпада, нацията се разпилява. Докога?

05.12 2014 в 00:50

ХУЙЛО, ВИЦ 5 !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Президентът призова към максимална публичност и прозрачност на надзора над бизнеса, като за целта ще бъде създаден регистър на проверките и резултатите от тях, което ще сложи край на "тоталния безкраен контрол". Путин предложи да бъдат организирана "надзорна ваканция" за малкия бизнес за период от три години, които да му позволят да се развива свободно.

05.12 2014 в 00:47

прав е хуйло -
-"Отношенията между бизнеса и държавата трябва да са основани на философията на общото дело, партньорството и равноправието", заяви той и добави, че в името на този диалог е необходима промяна на работата на контролните и правоохранителните органи, а онези, които пречат на инициативните граждани, следва да бъдат наказвани.
.........титаничен великан и демократ........

05.12 2014 в 00:36

ХУЙЛО, ВИЦ 3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Що се отнася до бъдещото развитие на Русия, Путин обяви, че приоритет е "здравото семейство и здрава нация, предана на традиционните ценности в съчетание с устременост към бъдещето, стабилността като условие за развитие и прогрес". Президентът посочи, че от особена важност е създаването на добра инвестиционна среда, привличане на средства и реализиране на съвместни проекти.

Въпреки това той вижда бъдещето развитие на страната да зависи предимно от Русия и руснаците. "Пред нас са сложни, напрегнати времена и много зависи от това, което всеки от нас върши на работното си място. Така наречените санкции са стимул за по-ефективно, ускорено постигане на нашите цели", добави Путин. Според него страната разполага с много природни ресурси, капитали и "талантливи и трудолюбиви хора", на база на които трябва да се гради "нова промишленост, финансова система и кадри".

05.12 2014 в 00:34

ХУЙЛО, ВИЦ 2
Президентът заяви, че опитите за икономически натиск срещу Русия са безсмислени, а страната не възнамерява да се впуска в скъпоструваща надпревара във въоръжаването със Запада, не на последно място, понеже Москва разполага със силна армия. Путин обяви, че Русия не се движи по пътя на изолацията и не спуска "нова желязна завеса", а иска да продължава да поддържа контактите си с външния свят. Той добави, че основната цел на Русия е "снемането на бариерите пред търговията, обмена и свободното движение на хора".

05.12 2014 в 00:32

ХУЙЛО, ВИЦ 1-
Санкциите, наложени от Запада срещу Русия, представляват не просто "нервна реакция" на САЩ на събитията в Украйна, но преди всичко опит за "сдържане на растящите възможности на Русия" и опит да й се повлияе възможно най-много, заяви президентът Владимир Путин в годишното си обръщение към руския народ и сравни санкциите с политиката на сдържане от времето на студената война.
......

04.12 2014 в 21:59

Велики сме на най-висока смъртност, най-много инфаркти, най-много болни от рак, най-голяма неграмотност, най-бедни в Европа, най-голяма корупция в Европа, по свобода на медиите пак сме на последно. Велики сме даже негри имаме в националния, а българките се учат как да въртят гюбеци за да се конкурират с ромите на турските ритми.

04.12 2014 в 21:40

Гацо каза!
Eга ти наглата подигравка “БГ е велика нация”, позор е да чуе човек тази гавра, позор.
БГ от повече от две години я плацикат и изнудват да закрие ЮП, то не бе ЕК, то не бяха сенатори от САЩ, то... то .... НЯМА веч СПАСЕНИЕ за ЮП през БГ.
Путин ни отсвири, пък паша Ердоган хич няма да се остави...
И докат се надате кат вдовица за пешкир ... сИга Сите Бугаре, и русофоби и русофили да почват да действат. Най веке тея де плакнЯт очички на ЗападЯ, айде, почвайте действието ПОДМИВАНЕ... Че както плакнете очички на ЗападЯ кат пес-помияр край кебапчийница нещастно и безхаберно, Путин одма отсвири бугарете, веч се сговори с паша Ердоган, та пашата да оножда бугарете... А както плакнете очички на Западя, значи сте с дирника към пашата, затуй хващайте ибрика и ЯКО ПОДМИВАНЕ, пашата не прощава за кирлив дирник
А Путин и паша Ердоган сигур са изчислили колко руски и турски живота са затрити за да я има таз нещастна БГ с още по нещастни Рустем Плювню, Боко Банкянски, протестъри и вся остальная сволочь ...
"Rebus sic standibus!" (на турски, използван от българи – това е дереджето).
Гацо каза!