Юнкер: България е велика нация и зад нея стои цяла Европа

OFFNews 04 декември 2014 в 13:20 8793 43

България е велика нация и цяла Европа стои зад нея. Европейската комисия няма да позволи да бъде шантажирана по енергийните въпроси.

Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, на която присъства и българският еврокомисар и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева.

Ще направя всичко, за да може България да намери своето място, което заслужава в Европа. България не е сама в тази трудна ситуация. Аз и Бойко сме приятели и заедно ще намерим решение на проблема, подчерта Юнкер.

България не е коригиращ фактор в отношенията между Русия и ЕС. Ние сме предприели всички стъпки, за да гарантираме, че отношенията ни с Русия ще бъдат подобрени, но това не зависи само от желанието ни. За танго са необходими двама, категоричен е той.

„Южен поток” може да бъде построен. Условията са ясни и то отдавна няма нищо ново. В момента топката е ръцете на Русия, ние сме готови и се работи по въпроса”, посочи Юнкер. 

На въпроса дали Русия е стратегически партньор или стратегически проблем на Европа Юнкер заяви, че в момента тя е стратегически проблем, но се надява утре тя ще стане стратегически партньор.

Изказването на руския президент Владимир Путин в Анкара беше доста преднамерено, защото за 9 декември е нарочена среща в Брюксел, на която да се решат детайлите по изпълнение на проекта „Южен поток“, за да е съобразен с европейското законодателство, каза премиерът Бойко Борисов.

Борисов посочи, че България все още не е получила официално уведомление за спиране на проекта „Южен поток“. Ние сме казвали неведнъж, че подкрепяме проекта, но само ако се изпълни по европейските правила. Ако Русия приеме Третия енергиен пакет, можем да започнем още днеска строителството на газопровода, така че не е само България виновна, коментира премиерът.

Неслучайно казах и съгласувах с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че подготвителните дейности по изграждането на газопровода могат да продължават. Сега разяснихме всички детайли около този проект и Жан-Клод Юнкер вече е в течение на процедурите, които са правени. ЕК категорично заяви, че България не е сама в тази ситуация и ЕК не е само наблюдател. С официално заявление сме представили на ЕК възможност да преговаря по проекта за изграждане на „Южен поток”. България има много разходи и мощна съпротива по забавянето на строежа на газопровода и съм доволен, че е коригирано твърдението от преди няколко дни, че ЕК само наблюдава процеса с изграждането на „Южен поток”, посочи Бойко Борисов.

На въпрос за това дали България подкрепя санкциите срещу Русия Борисов заяви, че страната вече е обявила, че ги подкрепя, но за Европа трябва да бъде ясно, че България е сред най-потърпевшите, тъй като страната е сред основните ни пазари. Войната в бивша Югославия ни е остави сред най-бедните държави, а сега ние отново трябва да бъдем пресирани от санкции на нашите съседи, уточни премиерът.

ЕК пуска парите по програма "Регионално развитие" за България, каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Много работа се свърши – през последните няколко седмици видяхте колко интензивно българското правителство работи с ЕК. Още по време на служебното правителство бяха взети стъпки, за да могат да тръгнат парите по програма „Регионално развитие”. Искам да кажа сериозно и отговорно, че в особено такова трудно време, когато България се оказва притисната с изключително големи потенциални политически и икономически щети, ние чувстваме голяма отговорност за това да работим с България, за да може тя напълно да се възползва от ползите си от членството в ЕС, коментира Георгиева.

Отблокирането на европейските фондове за България е доверие в аванс. В рамките на четирите години, в които предишното правителство на ГЕРБ усвояваше, европейските фондове се усвояваха от страната ни без да имаме нито една програма с несъответствие и без нито едно спряно евро за държавата. В тази икономическа криза аз съм убеден и благодаря на председателя Жан-Клод Юнкер и на цялата ЕК, че ще ни се даде възможност да усвоим повече пари от европейската солидарност, които така или иначе са заделени за България, каза премиерът Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!