Илчовски: Фиктивните сделки по молба на премиера бяха за 60-70 млн. лева. Заседанието на комисията 'Манолова' (видео)

Как ще съм дал 5000 лева за плеймейтка на Борисов?! Ако бях аз, щях да взема по-красива и по-скъпа - заяви шефът на Градус пред депутати и журналисти

Ружа Райчева, Александра Маркарян 07 май 2021 в 17:22 51732 5

Светослав Илчовски

Снимка БТА/Цветомир Петров

Светослав Илчовски (в средата). Шефът на "Градус" Иван Ангелов (вляво) слуша скандализиран.

Фиктивни сделки на стойност 60-70 милиона лева са били извършени в рамките на няколко месеца през 2017 г. по "молба на премиера" и в полза на фирма "Градус". Това стана ясно от думите на едрия земевладелец Светослав Илчовски пред Комисията по ревизия към НС на държавните харчове под управлението на Бойко Борисов през последните 10 г. Той заяви още, че е бил принуден да продава на "Градус" по занижени цени.

Шефът на птицевъдното предприятие Иван Ангелов, който не само присъстваше на заседанието, но беше седнал до Илчовски, отрече. Той получи думата около 3 часа след началото на заседанието и заяви:

"95% от думите му бяха лъжи. Това, което изрече той, е потресаващо. С каква наглост се гаври с толкова депутати, журналисти с тези лъжи? Винаги съм купувал от него на завишени цени... Това е срам, никога не съм използвал името на премиера".

Иван Ангелов (в средата) се опитва да вземе думата. До него Илчовски проверява телефона си. Снимка: БТА/Цветомир Петров

Иван Ангелов отправи и контра обвинение - Илчовски заплашвал него и сина му пред трима свидетели. 

По повод твърдението за продажба на цени под пазарните Ангелов заяви, че договорът между него и Илчовски е сключен с фактура. Парите били преведени по банков път и има платежно, сделката е факт. Ангелов предостави документа на председателя на Комисията по ревизия Мая Манолова.

Обвинения за фиктивни сделки

Илчовски заяви, че с Ангелов са съставяли документи с фиктивно надут оборот. "Става дума за фиктивен оборот от около 60-70 милиона лева. Ангелов ме помоли от името на премиера да направим фиктивен оборот", заяви земевладелецът и по-късно разясни как става това:

"Надуваме цената на едно търговско дружество с кух оборот, което се листва на фондовата борса, а реалният оборот не му дава такова право. Надуват оборота, почват да продават акции, които нямат тази стойност заради кухия оборот. (...) И ние губим от нашите пенсии. Това е финансово престъпление в особено големи размери. Тук има стотици хора, които трябва да бъдат вкарани в затвора".

Илчовски заговори за кухия оборот в отговор на въпрос от депутата от БСП и икономически министър в кабинета "Виденов" Румен Гечев. Той попита какъв е бил обемът на средствата във фиктивните сделки, за които бизнесменът каза на предишното заседание на комисията, което се проведе на 5 май.

Тогава изслушването на Илчовски беше прекъснато и провалено от нахлули в залата депутати от ГЕРБ. Днес бе направен опит за същото - заседанието започна към 17 ч, но председателят на комисията Мая Манолова успя да даде думата на Илчовски чак към 18 ч. Дотогава депутати от ГЕРБ бавеха работата по същество с процедурни хватки, дълги и шумни речи. Първо Дани Каназирева (ГЕРБ) поиска Светослав Илчовски да не се изслушва пръв, а думата в началото да получи министъра на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова. Този път, за разлика от предишното заседание, тя беше дошла навреме в залата. Продължителната защита на това искане от депутати от ГЕРБ не даде желания резултат - разместване нямаше.

Изслушването започна. В един момент в залата влязоха много депутати от парламентарната група от ГЕРБ и с подвиквания прекъсваха свидетелството на Илчовски. Въпреки тях той успя да разкаже немалко.

За сексуалната гавра с "известен затворник"

Илчовски бе попитан за сексуалните извращения с известен бизнесмен, които са били заснети и за които каза на 5-и, че са му били показани на сбирка с премиера. По този повод днес той заяви:

„На Ивановден 2017 г. бях поканен на „Витошко – Студена“ на имения ден на този човек до мен – Иван Ангелов. Малко преди да дойде премиерът, към 7 и нещо, Боян Марков от Стара Загора ни показа видео с издевателства в ареста с известен затворник. Всички го бяха гледали. Борисов пристигна към 8 часа. До 12 часа се играха карти".

За кюлчетата и дамата в спалнята на Борисов

На заседанието на 5-и Илчовски заяви, че знае името на жената, снимала кюлчетата злато в спалнята на Бойко Борисов. Тя била наета срещу 5000 лева, за да "обслужи" премиера. А също: че кюлчетата са били подарени "пред очите му" на рожден ден на Борисов от "Иван Пилето" (прозвище на собственика на "Градус") и Цоло Вутов (собственик на 50% от „Геотехмин“ ООД). Днес той добави, че всяко кюлче може да бъде проследено, тъй като има номер на борсата за злато, където „тези неща са видни“.

В публикувано днес интервю за Агри.БГ Илчовски посочи името ѝ, тя отрече и заплаши със съд медиите, които го напишат. Пред онлайн медията Илчовски казва и още нещо: "Собственикът на "Градус" - Иван Ангелов, ѝ плати 5000 лева, за да обслужи нашия премиер. Знам го, тъй като бях там".

На заседанието на комисията Ангелов отрече: нито я бил наемал, нито знаел нещо по въпроса. "Как ще съм дал 5000 лева за плеймейтка на Борисов?! Представяте ли си - възмути се той. - Ако бях аз, щях да взема по-красива и по-скъпа!"

Ненадейно той реши да разсее и други съмнения, като изтъкна, че поддържа "мъжки отношения" с Борисов, и че веднъж на 10 дни се чуват по няколко пъти на ден по бизнес въпроси. "С премиера имаме чисто мъжки отношения, без нищо сексуално", каза направо Ангелов в отговор на настанало оживление в залата.

За мълчанието

На въпрос към Илчовски защо е мълчал досега и чак сега прави разкритията си, които обаче уличават и него, той отвърна: "Никой не можеше да говори, всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ". Изчаквал "да ви падне малко властта, виждах ви колко сте нагли". "Съдействието" оказвал, за да оцелее до слизането на ГЕРБ от власт.

Картелът на слънчогледа

За съществуването на "картел на слънчогледа" разказа още Илчовски. Той включвал "6, 7 големи фабрики, които разпределят количествата в България". Добави, че в него участвал "и този човек", визирайки съседа си по място в залата.

"Продал съм около 30-40 000 тона на година на цени под пазарните от 2014 до 2020 година. Ще ви разкажа за картел на слънчогледа. Този човек, Ангелов, пак участва. Ние (земеделските стопани) всеки месец сме длъжни да подаваме декларации какво количество имаш в кой склад. Идват няколко човека, казват, че е лошо качеството, и ти вземат на ниски цени стоката. Разбират се кой от картела на маслодайните да я вземе. Министерството на земеделието защо дава класифицирана информация“, попита Илчовски.

Загробени норки

„Господин Ангелов, без знанието на собственика на една мина на Христо Ковачки, доколкото ми каза, е загробил норки“ - заяви още Илчовски. Въпросният господин го помолил, за да няма проблеми: „прави се на ощипан“.

Бизнесът на Илчовски и обвинения срещу него

Самият Илчовски определя бизнеса си на стойност между 200 и 300 милиона лева и твърди, че ако не са били ГЕРБ, той е щял да бъде по-скъп.

По време на свидетелстването на Илчовски Тома Биков (ГЕРБ) взе думата и нарече свидетеля "ненадежден". Попита го колко жалби има срещу него и стрелял ли е по свои близки роднини.

"Нямам регистрирано оръжие на мое име, никога не съм стрелял по човек" - отговори земевладелецът. Той допълни, че обвинението срещу него е било "предпоставка да ми вземат част от бизнеса", "да ме сготвят, да ме вкарат в прокуратурата и да започнат да ме работят", но че делото е прекратено от прокуратурата, защото "видяха, че съм честен човек".

Омраза към ГЕРБ

"Толкова ви мразят хората вече, че всеки ден ми помагат такива, дето не съм ги виждал никога, а са от ГЕРБ" - каза Илчовски.

Натиск от Петя Аврамова

На миналото заседание Илчовски разказа за натиск, оказван му от министъра на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова, за да спре да купува земеделска земя. Днес бе попитан за подробности и отговори:

"Септември два пъти ми звъни, представя се, даже не се и крият: „Министър Петя Аврамова се обажда, спри да купуваш земя“. След 10-ина дена пак ми се обажда от същия телефон и казва: „Спри да купуваш земя! Спри! Ще те дам на нашите прокурори, бе!“

С терористи не преговарям. Продължих да купувам и ви чаках, и ви чаках, и ви чаках".

Самата Аврамова впоследствие заяви, че ще съди Илчовски за твърденията му и поиска да каже телефона, от който са му звънели с думите: "Министър Петя Аврамова се обажда...". Декламиране на телефонен номер в залата не прозвуча.

Тя заяви още, че е видяла Илчовски за първи път на предишното заседание на комисията.

Фурми

Преминало през фиктивни сделки, политически натиск, кюлчета, плеймейтки, картели и загробени норки, три часа след началото на изслушването то стигна и до... бартера с фурми с Обединените арабски емирства от 2020 г. В рамките на хуманитарна сделка България изпрати в емирствата 32 тона храни на фирмите "Градус" и "Лакрима", а обратно трябваше да получи 15 тона медицински консумативи и фурми. Разследване на сайта "Биволъ" показа, че страната ни е получила предимно фурми, които трябваше да стигнат до социално слаби чрез БЧК.

Попитан за фурмите, Иван Ангелов първо заяви, че е излязъл от тази сделка на печалба, като е продал фурмите. "Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба", каза той. След уточняващи въпроси на Ивайло Мирчев от "Демократична България" по-късно отговорът се разми в уверения, че сделката е печеливша от гледна точка на общите му бизнес отношения с ОАЕ и с уверенията, че "когато човек има голям бизнес, не трябва да алчнее за пари". Накрая Ангелов каза, че е нормално понякога паметта да му изневерява, защото е на 66 години.

Изслушването на Петя Аврамова

След като Илчовски и Ангелов си тръгнаха от заседанието на комисията, започна изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя трябваше да отговаря на въпроси за санирането, както и за дейността на „Автомагистрали“ ЕАД и на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Представителите на двете дружества се оказаха в отпуск. Те не се явиха в комисията и миналата сряда, когато трябваше да бъдат изслушани заедно с Аврамова.

Министърът в оставка се оплака от процедурата на водене на заседанието и от липсата на реакция от депутатите, когато Илчовски заяви, че тя му е звъняла. Тя се възмути от това, че никой в залата не е поискал въпросният телефонен номер да бъде проверен, а Манолова се правила, че не я вижда и думата не ѝ е била дадена.

"Аз се страхувам от този човек (Илчовски), който Вие извикахте в тази комисия. Искам да гарантирате моята сигурност", обърна се заяви Аврамова към Мая Манолова. Не стана ясно как иска комисията да гарантира сигурността ѝ.

Последва изслушване за Алепу, което завърши с излизането на Аврамова. Вместо с отговори по зададените въпроси, тя напусна заседанието с думите: "Аз отказвам повече да участвам в този предизборен театър. Желая на всички лека вечер". Последва и демонстративното ѝ напускане на залата.

Още за бягството ѝ вижте тук.

Така за втори път в рамките на деня Петя Аврамова успя да избяга от въпросите на депутатите.

Видео от заседанието:

На предишното заседание на комисията Илчовски отправи тежки обвинения за рекет към бизнеса от хора, твърдящи, че посредничат на ГЕРБ. Заяви още, че знае коя е Мата Хари, снимала пачки, кюлчета злато и пистолет в спалнята на премиера в оставка. Декларира, че в присъствието Борисов е гледал видео със сексуални издевателства на бизнесмен в затвора. Каза, че министърът в оставка Петя Аврамова го е заплашвала с "наши прокурори", ако продължи да купува земеделски земи. Тогава изслушването бе прекъснато и на практика провалено с нахлуването на депутати от ГЕРБ в залата.

Как протече цялото предишно заседание вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

Gergana Kostadinova

07.05 2021 в 19:00

Минусите не ме интересуват. Въпросът е, че няма да получа плюсове, защото Пропагандата на абразурата продължава, а нормалните хора, които биха коментирали, няма да го направят от страх, защото още не са ориентирани откъде духа вятъра! На тях ще им кажа - вятъра духа натам, накъдето Вие искате да отиде вашият живот! В личен план доволни ли сте от начина да Ви управляват през последната година от джипка? Получихте ли средства от 60/40, 80/20 и т.н? Стигнаха ли Ви да си запазите бизнеса, или вече подадохте заявления за фалит? Няма да питам повече, защото моята реалност ми дава достатъчно отговори.....

2000

3

Gergana Kostadinova

07.05 2021 в 18:47

Не е истина просто! Искаме ли или не искаме да чуем! И какво още предстои да чуем? Народееее! Мислите ли изобщо? следващите избори идват, а повечето се надяват на по-голяма заплата. Колко от тях знаят откъде идват изобщо заплатите, включително и на държавните служители като Президент, Депутати, Министри, Съд, Прокуратура, НАП, МВР, Отбрана, Образование, Здравеопазване, Общини - всичко изброено до тук = Чиновници! Отново сме на етап Апостолска работа да се обяснява откъде идват парите за доматите! И не, не идват от БСП-то, ДПС-то, ГЕРБ, ПатрЕоти и т.н! Идват от Хората, които рискуват и създават работни места! Хайде сега се огледайте около себе си, и пребройте колко човека познавате, които имат някакъв бизнес и са наели човек извън семейния си кръг?

11300

2

yoghurt

07.05 2021 в 17:58

А залата продължава да сепълни със някакви морални уроди от ГЕРБ.

11300

1

yoghurt

07.05 2021 в 17:54

С държанието си, депутатите на ГЕРБ само затвърждават впечатлението за приматски умствен капацитет, което този цирк който разиграват създава. И това легитимира всичко, казано от Илчовски. Явно това им е целта - толкова зле да защитават Бай Бойко, че и врлите гербаджии да се отвратят.