Янев потвърдил подкрепата на България към Украйна и Грузия и тяхната териториална цялост

Ангел Марковски 17 февруари 2022 в 17:27 1316 0

Снимка Министерство на отбраната

Mинистърът на отбраната Стефан Янев е потвърдил подкрепата на България към Украйна и Грузия и към тяхната териториална цялост и суверенитет в международно признатите граници, на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел, цитиран от пресцентъра на министерството му.

По време на дебата на изборите за президент Румен Радев каза: " В момента Крим е руски, какъв да е". След реакции от САЩ и ЕС Радев уточни, че "Крим принадлежи на Украйна, но в момента се контролира от Русия" и, че "анексирането на Крим е в нарушение на международното право." 

"Алиансът остава силно ангажиран с намирането на политическо решение за кризата в и около Украйна и призовава Руската федерация към диалог и намиране на мирно решение. В същото време НАТО взема всички необходими мерки, за да се подготви да изпълни основната си функция – да защити териториалната цялост и суверенитета на държавите членки. Усиленото присъствие на сили по източния фланг и повишената готовност на Силите за отговор на НАТО са строго
отбранителни и пропорционални на заплахата. Те изпращат ясен сигнал, че Алиансът ще направи всичко необходимо да защити и отбранява своите членове. НАТО събира Европа и Северна Америка в силен политически и военен отбранителен съюз, готов да посрещне всяка заплаха. Политическата воля на всички държави членки за изпълнение на съюзните задължения е силна и непоклатима. В рамки на двудневните интензивни заседания в Главната квартира на НАТО в Брюксел министрите на отбраната на страните членки на Алианса разгледаха предложения, обсъдиха и постигнаха съгласие по редица важни за съюза теми, включително за необходимите мерки за повишаване на сигурността на всички държави-членки, справедливото разпределение на тежестите, основните направления на работа по новата стратегическа концепция, обстановката в и около Украйна и Грузия, като и за партньорството на Алианса със страни- партньори и с Европейския съюз", резюмират решенията и изявленията на НАТО от МО. 

През втория ден от форума се проведе заседание на Северноатлантическия съвет с участието на министрите на отбраната на Грузия и Украйна. По време на заседанието съюзниците потвърдиха политическата подкрепа към двете държави, обсъдиха практическото сътрудничество с тях, реформите в сектор отбрана и мерките за тяхна подкрепа.

В изказването си Янев приветства напредъка в прилагането на реформите от двете страни и ги насърчи да се придържат към курса на реформи въпреки всички предизвикателства, пред които са изправени, защото това е пътят към устойчивост чрез демокрация и върховенство на закона.

Форумът е приключил с неформална сесия с участието на Върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и на министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Съюзниците обсъдиха сътрудничество между организациите и как то да бъде допълнено и задълбочено в области като устойчивостта, иновационните технологии и въздействието на климатичните промени върху сигурността.

В своето изказване в рамките на сесията министър Стефан Янев подчертал необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството между двете организации като се отчита необходимостта от допълване на техните функции. Той изрази надежда за скорошното подписване на третата съвместна декларация НАТО-ЕС.

В рамките на форума днес министърът на отбраната Стефан Янев проведе среща с Пол Саверьо - директор по отбранителното планиране от Международния секретариат на НАТО.

Завършилата среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО демонстрира единството на съюза в период на сериозни предизвикателства и заплахи за сигурността в глобален мащаб. Отново беше деклариран ясно отбранителният характер на НАТО и основната му мисия за запазване на мира и осигуряване на сигурността на държавите-членки. В този контекст са и приетите решения за усилване на източния фланг на Алианса. Препотвърдена беше политическата и практическа подкрепата за Украйна в тази тежка за страната ситуация. Всички съюзници изразиха еднозначна подкрепа за териториалната цялост и суверенитет на Украйна.

Държавите членки заявиха еднозначна поддръжка за двупистовия подход към Русия. Те се ангажираха да продължи диалога на ниво НАТО-Русия, като същевременно се предприемат реални действия за възпиране от агресивни действия спрямо Алианса и се повишават отбранителните способности на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови