Христо Иванов: Сега се програмират следващите кражби. Ето затова искаме предсрочни избори

OFFNews 31 юли 2020 в 14:15 6519 2

Защо настояваме за предсрочни избори и каква е разликата между това дали ще се проведат тази есен, или ще изчакаме редовните? На този въпрос отговаря съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във видео, записано пред парламента и по повод негово решение, днес.

"Борисов - твърди бившият правосъден министър - се държи с всички сили за управлението, за да може да програмира кражбата на европейските средства от следващия бюджет, от енергийната сделка, от антикризисния пакет. Всичко това в следващите месеци ще бъде програмирано. Томислав (Томислав Дончев - бел. ред.) седи в една малка стаичка и тайно, на свещ пише този план. Никой няма да го види и да чуе как той ще изглежда, преди той да бъде завършен и прокаран. (...) Това е смисълът на искането ни за оставка и за избори: за да спрем програмирането на кражбата."

Цялото му изложение вижте тук, а по-долу - и записа:

Днес се случи нещо важно и изненадващо. Намираме се пред сградата на Народното събрание. Тук днес беше подложено на гласуване решението за подновяване на състава на КЕВР. КЕВР регулира цялата енергетика в България и отговаря конкретно за цените на тока и точно в този сектор се случи нещо интересно, което си заслужава да коментираме. Не само защото си заслужава да коментираме колко ще ни струва токът в следващите пет години, а защото отговаря на въпроса защо настояваме за предсрочни избори и каква е разликата между това дали ще се проведат тази есен, или ще изчакаме редовните.

Предстои подновяване на мандата на определена квота от състава на КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране). ГЕРБ издигнаха един специалист с репутация на човек експерт, сравнително балансиран - Младеновски (Пламен Младеновски) - за председател на КЕВР, и я оттеглиха - както гласи мълвата, след като хората на Пеевски са повдигнали възражение срещу неговата кандидатура. Не е достатъчно свързан с техните интереси.

Остава да се попълни съставът на КЕВР, да бъдат избрани двама членове в сектор "Енергетика". Беше създадено впечатление от енергийната комисия, че тази точка няма да влезе за гласуване, но днес изненадващо тя беше вкарана в зала.

Този подход говори за договаряне и за опит да се избегне общественото мнение, да не се позволи да има реакция.

Много е интересно, че докато са обсъждани тези кандидатури в енергийната комисия на парламента, отново не са били зададени въпроси. Винаги, когато не задават въпроси депутатите, това говори за сделка в името на интересите на задкулисието и конкретно, както е в България, на необявената коалиция между формално управляващите и това, което наричаме "сарараите между Доган, Пеевски, Борисов и така наречените патриоти". Не случайно ги споменавам. Днес в сектор "Енергетика" на КЕВР беше избрано едно лице, което е, първо, свързано с Ковачки (Христо Ковачки) и, второ, номинирано от Валери Симеонов лично. Става дума за Владко Владимировски, който в предишния си мандат в КЕВР е бил издигнат директно от партията на Ковачки, която към този момент се наричаше Български демократичен център. Този човек сега е номиниран от Валери Симеонов и избран.

Когато стигнем до изборите и Валери Симеонов започне да дере ризи какъв борец е той срещу Доган, какъв борец е той за вашите цени на тока, спомнете си този факт.

Заедно с него в 4-членния състав на КЕВР, който отговаря за енергетиката, има още един човек на Ковачки - Златев, който преди това е бил шеф на две енергийни мощности на Ковачки, най-известно - на "Брикел". Така че в момента в състава на КЕВР, който отговаря за енергетиката и, пак ще кажа - за вашите цени на тока - има двама членове на Ковачки, без тях не може да се формира решение.

Фактически Ковачки има блокираща, решаваща квота за решенията в сектор "Енергетика". Това е важно, първо, защото Ковачки от много години е известен като много приближен на Доган и Пеевски лично, тоест той лично от десетилетия функционира като енергийния лейтенант на Доган, лично на Доган, има общ бизнес в застраховането с Пеевски - по медийни разследвания. (...) От регулациите, които ще приеме и решенията, които ще вземе КЕВР в следващите години, ще зависи конкретното харчене на огромната сума за икономическо възстановяване и модернизация на българската икономика по така наречената Зелена сделка.

Това е поредната илюстрация, че Борисов се държи с всички сили за управлението, за да може да програмира кражбата на европейските средства от следващия бюджет, от енергийната сделка, от антикризисния пакет. Всичко това в следващите месеци ще бъде програмирано. Томислав седи в една малка стаичка и тайно, на свещ пише този план. Никой няма да го види и да чуе как той ще изглежда, преди той да бъде завършен и прокаран по същия полуконспиративен начин, по който днес беше избран Владко Владимировски за човек, който да лансира политиките на Пеевски и Доган по отношение на вашия джоб и вашите сметки за ток. По същия начин той ще се грижи рамката, която е създадена от Томислав да бъде реализирана и конкретизирана чрез решенията на КЕВР по отношение на електроенергийния сектор, с огромно значение за това, което е известно като Зелената сделка, с огромно значение за модернизацията и енергийната независимост на България и енергийната независимост не просто геополитически на България, енергийната независимост на всеки българин, на всеки потребител на електроенергия, на всеки дом, възможността България бързо да използва новите технологии, енергийната революция, която тече и бързо да постигнем ниски сметки за ток, голям избор за всеки потребител и освобождаване на България от това енергийно робство, в което е поставена към момента. Всичко това днес беше поставено на карта от този парламент в кома, който е загубил доверие, който е загубил мандат, но продължава да се държи с всяка възможност само и само да може да продължи да програми кражбата от вашите джобове и от европейските средства в следващия мандат. Това е смисълът на искането ни за оставка и за избори, за да спрем програмирането на кражбата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

2

Kongoto

03.08 2020 в 11:52

Хаха, колко смешно. Я, кажи защо искаш незабавно предсрочни избори точно ти. Очевадно е, че се точиш за място там. Ама няма да я бъде и този път.

4000

1

Filipova

31.07 2020 в 14:36

Кой по-добре от Христо Иванов знае за програмирането на кражбите, нали и той беше част от втория кабинет на Борисов, тогава обаче сигурно не е имал нищо против ппрограмирането на кражби.