Христо Иванов: Пеевски взима управлението за заложник с езиково-терористична дейност

OFFNews 25 февруари 2024 в 12:55 6154 5

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов не е случайно решението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган да подели властта в партията между Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. В интервю за "Дарик радио" той припомни, че това е съвпаднало с обръщението на Доган към актива на политическата сила, в който говори за превръщането на ДПС в корпоративна корпорация. 

Вчера депутатите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха избрани от делегатите на 11-ата Национална конференция на партията за новите съпредседатели на ДПС.

Иванов посочва още, че Пеевски се е намесил в неподходящ момент по време на стратегически и много важен процес за България. Той обясни, че заради геополитическите особености в последните години се е водил активен разговор "българските демократи и българските турци мюсюлмани да бъдат в състояние техните представители да си говорят и да правят някои важни неща заедно".

Христо Иванов уточни, че този процес тече от години и въпросът бил дали е възможна "политическа сделка в смисъла на дуел, а не в смисъла на мръсна корупционна сделка", при която българският политически елит да предоговори условията за упражняване на властта.

"Умни хора в ДПС бяха оценили, че трябва да са участници в такъв процес. Нещо като втори мини преход, който трябва да се случи, за да може България навреме, преди много сериозните геополитически проблеми, които имаме пред нас, да ни се стоварят. Политическата среда трябва да започне да си говори, да почне да решава някакви неща, да не бъде в състояние на кланови борби. Този процес на опипване на почвата от страна на ДПС дали могат да да влязат в такъв разговор започна, докато още Пеевски не беше във видимата част на конструкцията", каза съпредседателят на ПП-ДБ.

Според него в един момент Пеевски е разбрал какво се случва и е решил, че може да се намеси в разговорите и да използва ситуацията за негови лични нужди.

"И с обичайната си енергия и свръхактивност се изплющя в средата на процеса и започна ежедневно да го заплашва. Става дума за много фина игра, за много фин процес, в който ние, нямайки доверие помежду си, бавно предоговаряме малки части от това как се практикува политика. Не бих казал, че създаваме доверие помежду си, но поне елиминираме най-острите причини за недоверие", добави още лидерът на "Да, България".

По думите му всичко това е един много бавен процес, който тече от няколко години. Върхът му бил постигането на конституционно мнозинство, с което бяха приети промените в основния закона.

"Тогава Пеевски реши, че ще ползва това за пиар и започна с всяко свое действие да подлага този процес на зверско изпитание. Ние сме се разбрали, че ще променяме Конституцията и изведнъж той реши, че иска да става член на конституционната комисия, с което да взриви всичко. Все пак успявахме донякъде да удържаме нещата", каза Иванов.

Иванов заяви, че реакцията на Пеевски след предложения на ГЕРБ от ПП-ДБ меморандум за управленските цели след ротацията е показателна. Според него съпредседателят на ДПС иска да вземе "за заложник управлението, да докаже, че без него то е невъзможно, а това означава да го вземе за заложник с езиково-терористична дейност".

"Иска да уплаши Бойко Борисов, за да не вземе той всъщност да влезе на следващото ниво на договаряне на това как се упражнява властта в България."

"В момента той се държи като човек, който е дошъл на среща с шлифер и го е махнал, а отдолу е пълно с пластични експлозиви. С взрива им ще кажа още лъжи и ще измисля още неща. Ще вмъкне в тях колкото се може повече хора и ще принуди насрещната страна да отговори така, че той да почне да стреля наоколо и да се разхвърлят всякакви шрапнели. Така вие нищо няма да може да правите."

Той коментира и изказванията на Пеевски в последните дни, които определи като технология, която цели очерняне на политиците.

"Създава се един контекст, в който политиците са едни такива дребни улични бандити, които взаимно се държат с някакви неща, на които са им позволени определени неща, които на нормалния човек не са. Когато можеш да говориш всичко, да правиш всичко, да твърдиш всякакви неща, с които да разрушаваш репутация и представа за насрещния човек и това да не ти се отразява, значи си изпаднал в една естетическа нирвана. Тази техника в момента се използва от г-н Пеевски", допълни Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

5

Far Rider

26.02 2024 в 12:18

Ох, мамин Христо! Развалят ти игрита с другия мафиоз - Мухобойка и започна да плачкаш, че Шиши е лош. Ами, да! Такъв е. А ти какво направи за да не се случи това от което се оплакваш? Колко гласове спечели на изборите? А колко ще спечелиш? Помисли и над това.

-1395

4

AlexT

26.02 2024 в 11:09

2. Ерго-каква съдебна , реформаторска , административна система ще ви ‘’сглобим’скоро :))
Ние и мафията , боковата , цялата в бяло , почтената мафия, за разлика от тази на доган и пеевски !? :)) ...

С мафията на Боко, защото сме негодни да ви спечелим галсовете , поне на 40 % от гласувалите , вашите гласове , забравя да допълни Христо ..:))

А каква е разликата между сикаджията и пеевски –доган ? Има ли такава ? Кои бяха те – някъде не толкова назад във времето ? И т.н...:))

Другото е оставено на Вашите мисли, преценки, оправдания, радикализъм, чест, справедливост и т.н. – от мен ..

-1395

3

AlexT

26.02 2024 в 11:07

Някои ни предлагат да гледаме веднага снощната Панорама – и Христо Иванов

Всъщност , каква беше тезата на Христо ? Какво защитаваше снощи ?
ДПС са лоши / не са и в двустранното ни договаряне с ГЕРБ / ,а сикаджията е добър, поносим мафиот ,вероятно няма да краде повече- има си достатъчно, пари.
Изпрахме го и е– наш човек, с две думи .

Сега е и евроатлантик, антикомунист - избрали сме него в некоалицията / и с него трябва да носим ‘отговорност’ /...
И трябва той да си помисли , да седнем да предоговаряме, носим отговорност и т.н..
И да ни смачка фаасона пак / от мен /
И заключението на Христо : България сега нямала нужда от избори /тежък физически труд е- от мен /..
Ерго-каква съдебна , реформаторска , административна система ще ви ‘’сглобим’скоро :))
Ние и мафията , боковата , цялата в бяло , почтената мафия, за разлика от тази на доган и пеевски !? :)) ...

С мафията на Боко, защото сме негодни да ви спечелим галсовете , поне на 40 % от гласувалите , вашите

4638

2

Того

26.02 2024 в 03:28

Шиши, май ще е първият председател на ДПС влязъл в затвора.

500

1

781000

25.02 2024 в 13:43

A кой му го даде ?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика