Христо Иванов: Като погледна следващия парламент, си поставям въпроса дали искам да бъда в него

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2022 в 14:48 18525 6

Христо Иванов

Снимка БТА/Владимир Шоков

Христо Иванов

"Нищо не ми харесва в българската политика днес. Ние се докарахме с колективни усилия в ситуация, в която добри опции нямаме". Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в "Седмицата" на Дарик радио.

"Не ми харесва това, че ако отидем на избори сега, има изключително висок риск. Не бива да се заблуждаваме, че следващият парламент не е под огромна заплаха. Не ми харесват и възможностите в този парламент какво може да се направи", каза Иванов.

По думите му ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” се държат така, все едно току що за възникнали.

"Те искат извинение, те раздават морал. Загубиха една година, в която можеха да се дистанцират от всичко предишно. Те в момента изглеждат като програма за защита на свидетели. Появяването на Пеевски на първия ред в парламента е най-очевидният пример за това", коментира Христо Иванов.

Той добави, че тези партии трябва да останат извън изпълнителната власт, "което ни оставя с този неприятен вариант, че ние трябва да се опитваме тази разпаднала се коалиция да я реконструираме". "Нямаме друга опция", посочи съпредседателят на ДБ.

"Ние трябва да намерим онази политическа технология, при която трябва напълно сериозно да се отнесем към загрижеността на "Продължаваме промяната" за това как е възможно да има доверие с ръководството и органите на "Има такъв народ" и същевременно да разбираме, че ние не можем да си позволим да не разговаряме с ИТН, защото това е единственият начин да избегнем избори и да държим ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" извън изпълнителната власт", заяви още Христо Иванов.

Той обясни, че ако третият мандат попадне в "Демократична България", те ще седнат и ще проведат честен разговор с "Продължаваме промяната", за да се опитат да стигнат до една позиция по отношение на това как биха могли да преговарят с "Има такъв народ", която да отговаря на проблема на ПП, но същевременно да се намери начин все пак да се проведе някакъв разговор и да се направи опит мнозинството да бъде реконструирано.

"Не бих се учудил мандатът да отиде при БСП. За нас това ще е предизвикателство, но ние не можем да си позволим да оставим страната без правителство", каза още Иванов.

"Като погледна следващия парламент изобщо си поставям въпроса дали искам да бъда в него, че да разсъждавам за рисковете на една бъдеща кампания. Не просто защото той ще бъде раздробен и поляризиран. Ние ще сме загубили ключово време да подготвим страната за всички кризи, които идват", коментира още Христо Иванов.

По думите му при евентуални нови избори "Демократична България" няма да има по-лош резултат от предишите избори.

"Но човек си казва "искам ли аз да бъда част от това, което се задава, и да нося отговорност за него, при положение, че българският политически елит се е докарал до абсолютна несъстоятелност да взима решения", посочи съпредседателят на ДБ.

Относно новозавъртялата се тема за кюлчетата и шкафчетата, Иванов коментира: "Отново виждаме, че прокуратурата се държи като част от ПР отдела на ГЕРБ. Отново виждаме, че ГЕРБ си мисли, че може да оцелее политически без да се изчисти и без да се разграничи от това състояние на прокуратурата".

Според него сценарий за еднопартийно правителство в следващия парламент няма. Сценарий за хомогенна коалиция от политически сили, които нямат сериозни различия, няма. Tой обаче е на мнение, че има много високо вероятни сценарии за невъзможни мнозинства аритметично и идеoлогически. "Това е много по-вероятно от всичко останало", посочи той.

Съпредседателят на „Демократична България” се обяви против връщането на хартиените бюлетини. По думите му те са предпоставка за сериозни изборни нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

115

6

Krasimir T.Georgiev

18.07 2022 в 13:33

Най-ми харесва за младите - как "младия" К.Петков държи за парапета още по-младата Лена!!!

14612

5

случайно прочетох

18.07 2022 в 13:19

Прав е Христо Иванов, че имаме необходимост от правителство сега, но и Осман Октай е прав, че през есента ще има избори.
Надявам се в следващото НС да има по-малко клоуни, като Тошко Афркански, Копейкин, Деса поетеса и повече родолюбци, като Иванов и млади хора, като Петков, Василев, Минчев, Лена Бориславова.

115

4

Krasimir T.Georgiev

17.07 2022 в 17:16

Голям страдалец е този Х.Иванов. Народът го иска, но той има съмнения, дали да участва в поредното раздаване на картите.
Този човечец свършил ли е някога нещо смислено и полезно за обществото? Първо министър на Бойко. После, ще ме е срам да изляза на улицата, ако си говоря с него.
Такива неуравновесени личности, без собствен интегритет, искат да управляват държавата. Аз не мога, но искам.

-1077

2

Johnny B Goode

16.07 2022 в 16:19

Тебе пък кой те пита бе, трол нещастен.

-5461

1

Ран Босилек

16.07 2022 в 15:53

Ние не искаме в бъдеще да си в който и да е парламент.
 
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band