Христо Грозев в НС: Чувствам се заплашен да се върна в България. Опасността е реална (обновена)

"Само органите на ДАНС проявиха интерес към моята безопасност", добави журналистът

Йорданка Веселинова 05 януари 2023 в 18:13 5113 8

Комисия за контрол над службите за сигурност

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Изслушване на Христо Грозев в комисията за контрол над службите за сигурност

"Само органите на ДАНС проявиха интерес към моята безопасност", обяви журналистът Христо Грозев по време на изслушването му в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.

Журналистът добави, че представители на кабинета не са се свързали с него и той е в контакт единствено с правоохранителни органи и ДАНС.

"Чувствам се заплашен да се върна в България. Опасността е реална", заяви още той. Журналистът добави, че е с денонощна охрана, назначена от страната, в която се намира.

Той коментира, че не знае защо е обявен за издирване, но спомена, че има публикация в държавната медия РИА Новости, в която се твърди, че обвинението му е свързано с новия закон за отразяването на военните действия. По думите му над 100 руски журналисти са разследвани за нарушение на този закон, между 30-40 украински, а той е единственият гражданин на трета страна, срещу когото е повдигнато такова обвинение:

"С това, което се прави срещу мен, се цели да се заглуши работата на журналистите по целия свят."

Той смята, че ако това е поводът, то казусът се превръща в прецедент, тъй като за първи път руският закон, насочен към руски журналисти, ще се приложи за европейски гражданин.

"Атака срещу свободната журналистика" - с тези думи Грозев определи повдигнатото срещу него обвинение и добави, че така се цели сплашването на медии, отразяващи войната на Русия в Украйна.

По думите му вероятно Москва е решила да го обяви за издирване заради негово разследване за програмирането на руски крилати ракети, в което са идентифицирани 33-ма военнослужещи, на които ЕС налага санкции седмица преди да повдигне обвинението срещу него.

Грозев коментира и твърденията на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, който в края на 2022 г. обяви, че повдигнатото обвинение срещу Грозев означавало "не идвай". 

"Това послание е налице от 2016 г. под формата на забраната да влизам в страната", каза журналистът и добави, че още преди 7 години има черен печат за влизане в Русия.

Той призова страната да вземе решителни действия по случая и да поеме инициатива за защита на европейските журналисти.

В хода на дебата от "Възраждане" решиха да нападат Грозев. Ивайло Чорбов го нарече "внедрен платен военен разузнавач на САЩ" и заяви, че той не бил журналист. Депутатът защити Русия и го попита какво очаквал, щом отразява войната.

Грозев му отговори, като заяви, че твърденията му са "дезинформация" на хора, които обичат Русия. Той добави, че работата на българските народни представители би следвала да е свързана с защитата на българските граждани.

Журналистът коментира още, че според него България е от ключовите страни, от които се интересува руското разузнаване. По думите му страната ни е "лесна плячка" за Москва. Той съобщи, че разполага с доказателства за руски финансови потоци към български медии. По думите му средствата са преминавали през македонски гражданин, който е кореспондент в България.

Грозев бе обявен за издирване от руските власти. Изслушването бе по искане на Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов от "Демократична България". Днес от "Продължаваме промяната" пък внесоха проекторешение относно действия на българската държава вследствие на обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирване от правителството на Руската федерация.

Христо Грозев: Страхувам се от ''ексцес на изпълнителя'' - някой да ме убие или отвлече в услуга на Кремъл

Според предложението парламентът следва да задължи служебния кабинет да осъди действията на руското правителство и да изиска от Москва информация за причините за издирването на журналиста. Освен това от ПП предлага кабинетът на Гълъб Донев и службите да предприемат всички действия, за да гарантират сигурността на Грозев. Предлага се още МВнР да вземе активно действие в европейските инициативи за защита на журналисти, преследвани от режима на Путин, България да предложи на шведското председателство инициатива за подпомагане на преследвани от режима на Путин медии и журналисти, които в момента на територията на ЕС. Заложено е още главният прокурор Иван Гешев да информира НС за напредъка по всички разследвания на  "Белингкат" - действията на агенти на ГРУ на територията на България, Гебрев, взривовете във военни складове и заводи за военна техника. 

От "Възраждане" опитаха да бойкотират изслушването на Грозев. Първо Николай Дренчев предложи закриване на заседанието. Той определи темата като "злободневна темичка", а съпартиецът му Ивайло Чорбов попита кое налага изслушването на журналиста. Атанас Зафиров от БСП пък заяви, че нищо не налага разглеждането на проекторешението, тъй като то е внесено преди час. Тази тема подкрепи и председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която заяви, че е "несериозно" текстът да се разглежда сега. Тя и Зафиров поискаха извънредно заседание на комисията, по време на което да се обсъди проекторешението.

Брюксел защити Грозев: Напомняме на Русия за правото на информация

В крайна сметка депутатите решиха днес само да изслушат Грозев и да не разглеждат проекторешението на ПП. Заради това Николай Дренчев от партията на Костадин Костадинов реши да брани Русия и заяви, че всяка държава имала право да преследва престъпници. След това депутатът нарече Грозев "агент за влияние и медиен спекулант".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

06.01 2023 в 08:59

Всичките (три) рашистки подлоги се надпреварват да очернят Христо Грозев. Българин, който засегнал "божеството" (хахахаха) Путлер.
Плюйте си на воля, може да се по*ерете от зор и бяс - нищо няма да промените. Краят на Путлер, Рашистан и мекерета като вас е с един ден по-близо :)

706

7

order

06.01 2023 в 07:35

Мдааа Дааа....

И маани, маани ама май е наследник или дядо му е Гочо Грозев най големия комунист и партизанин в Пловдив... ноооо в случая всичко е законспирирано и няма никаква официална следа за баща, дядо... то и за това е учил само в престижни за времето училища, абе раснал и обгрижван като писано яйце!!!

1220

5

хr4

05.01 2023 в 20:04

ob1, въпреки че са идиоти, те все пак са българи. Хвърлянето на прасетата е съветско-комунистически похват. Ние не сме такива.
А иначе-за секунда не съм се съмнявал в иZраждане! Такива дегенерати могат да виреят единствено там(е и в Атака, ама ония Болния вече е в миманса). На въпросните гниди трябва да им се направи сериозна проверка за да се види от къде точно им изгрява слънцето. И после-по закона. Ееех, мечти!

-1650

3

ob1

05.01 2023 в 18:56

Путинските боклуци като ордерчето и сашка като ги привикат за чмобики дали да се застъпваме за тях, а?

706

2

order

05.01 2023 в 18:34

Ако нашите убавци потвърдят, че държавата Бг е изпратила лицето Грозню специално да шпионира РФ и за това ще го защитават.... в противен случай лицето Грозню си е обикновен частен шейтан-шпионин най вероятно вербуван и работещ за чуждо разузнаване, говори се за ЦРУ И МИ6!!!
Т.е. кой каквото си е дробил да си го куса... от тук нататък ако не се яви пред съда да се защити работата опира до Петров и Беширов, неговите си герои!!!!
А иначе...
"Христо Грозев е признал, че властите в Киев наистина са се опитали да вербуват руски пилоти да отвлекат самолети (награда по 1 мил.$ за бройка), но неговата роля е била само да документира събитията, като е снимал филм за операцията срещу сребърници разбира се.... еее после срещу нови сребърници щеше да го развява в медиите, както той си го умее."
Така че хората казват, ЩОМ ШАВАРА СЕ КЛАТИ НАД ВОДАТА, ПОД ВОДАТА ИМА ГОЛЕМА РИБА.... та и щом за Грозньо се заговаря с недомвлъвки най вероятно има сериозен шпионски скандал!!!

-240

1

редовно четящ

05.01 2023 в 18:19

Лакеите на путлер се плашат лесно, я копанката ще им се изпразни, я ще изпият някой чай на балкона... Малко ли що може да стане, ако ги извадят на светло. Путлер раздава специални награди на осветения си слугинаж...
 
X

Да помогнем на украинските деца!