Христо Грозев: Страхувам се от ''ексцес на изпълнителя'' - някой да ме убие или отвлече в услуга на Кремъл

Дори адвокатите ми не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен, каза разследващият журналист

OFFNews 28 декември 2022 в 08:08 10078 19

Христо Грозев
Христо Грозев

Българският разследващ журналист от мрежа „Белингкат” Христо Грозев заяви, че не знае защо е включен в списъка за издирване от Русия по член от Наказателния кодекс и че дори адвокатите, които е наел в Москва, не могат да разберат в какво точно е заподозрян и обвинен. Грозев добави, че се страхува от убийство или отвличане от някой, който на своя глава реши да направи услуга на Кремъл. 

Пред Нова ТВ той каза, че "поне от 2-3 години руската служба за разследване ФСБ има огромен проблем с разследванията на "Белингкат": "Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите познанства с хора, които искат да се запознаят с нас”.

По думите му единствената възможна индикация за това, в което е обвинен, е публикувана от държавната медия "Риа Новости", която твърди, че "техен източник им бил казал, че съм обвинен в нарушаване на закона за отразяване на военните действия".

Грозев не разкри в коя страна и на кой континент се намира в момента. „Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, обясни журналистът и допълни, че му е ясно, че е "дразнител". Последният път, когато е излязъл от Русия, му е сложен черен печат. 

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат” имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не можем да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза още той. 

Грозев определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

По думите му най-големият риск в момента е "някой, който да реши да извърши на своя глава услуга на Кремъл и да причини или смърт, или да се опита да ме отвлече": "Страхувам се от това, което на руски наричат „ексцес на изпълнителя” - някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл".

"Ако трябва определя откъде най-вероятно ще дойде опасността, тя идва от такива военизирани наемници като "Вагнер", които в борбата си да покажат пред руското общество, че те са по-ефикасни от официалните власти, биха могли да извършат такова престъпление", каза още разследващият журналист. Грозев обясни, че освен официални инструкции да се извърши покушение над когото и да е, има и неофициални групи - паравоенни и хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което в техните очи ще бъде голям подарък за Кремъл: "Руската военизирана машина е много хибридна". 

Журналистът обяви, че чужди правителства са се свързали вече с него, а българското - все още не. Холандия, Австрия Швеция и Естония са предложили помощ на Грозев. Според него е странно, че нашето правителство не е направило опит да се свърже с него. 

По думите му повечето наемници са бивши представители на тайните служби. И посочи определени гафове, които правят. "Използват последователни паспорти за фалшивите си личности. Пращат есемеси с незащитена връзка", заяви още той.  Христо Грозев благодари на четирите партии, които се свързали с него.

Той отрече да си сътрудничи с чужди служби, като например с британското разузнаване, в което го обвинява Русия. "Ако част от тези обвинения бяха верни, щеше да означава, че руснаците имат някакви доказателства - кадри, мейли, комуникация". 

Разследващият журналист беше обявен за издирване на 26 декември от Русия. От Министерството на външните работи на България обявиха, че са извикали на разговор руския посланик у нас Елеонора Митрофанова в първия работен ден след празниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

19

бай Падежко

01.01 2023 в 07:23

Шизофринията и олигофренията не прощават. Яко са нагазили както в Русия, така и по нашите путинопетешки отрепки. Кармата е гадна кучка, както е казал Ганди! Правете му сметка!

-1555

18

ob1

29.12 2022 в 15:21

ордер, мършо руZка бълхясала, ти ли ще говориш за хвърляне на л@йна....

705

17

order

29.12 2022 в 11:38

Ами га яде кИфтетата и събираше сребърниците, га фърляше л@йна, лъжи и помия не те беше страх, нали гнидо шпионо чужбинска....

-240

16

редовно четящ

28.12 2022 в 13:56

Руzките тролски л@йн@мети освен да цапат форумите, друго не могат. Рублите миришат обаче.

1000

15

PaulPierce

28.12 2022 в 13:07

Очаквам Копейкин и стадото му обявят Грозев за враг на СССР и НРБ, все пак защо им плащат :)))

705

14

order

28.12 2022 в 12:42

И защо иска защита от Бг, защо аз да защитавам шпионина Грозю... да съм се ползвал от сребърниците дето е получавал, Бг да се е ползвала от тия сребърници ... ако доживее да си ги харчи и да не забърква мен и Бг.

-1395

13

AlexT

28.12 2022 в 12:20

4 ..Каква ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА и НАТО искате !? Защо не искате светлото си бъдеще в Империята на Злото, защо не искате тав. путин да ви ОПРЕДЕЛЯ –кой да управлява Балхария, защо сте недоволни от лелката от КГБ- посланик ? Тя и само тя МИСЛИ за вашето крепостно бъдеще, за ..бъдещето на децата ви , за светлия руски живот и мизерия, за БЕЗправието ви руско и т.н..
Просто се ,чудя , ЗАЩО не сте доволни , “братя българи “ ..Вече над 100 000 жертви дадохме, за да стигнем И до ВАС, до Балгария и ви …освободим от Правата ви, Свободата ви, членството ви в НАТО и ЕС ,от американския империализъм, евро- фашизма , и от доста физически лица- вредни за Балхариии! Защо не сте доволни и НЕ ни ИСКАТЕ ? ..Почему ?

-1395

12

AlexT

28.12 2022 в 12:18

3 ..Не се ПИПАТ и НЕ малкото ИМОТИ, дори МОЛ- на руснаци у нас – защо да ги блокираме, само да си помислят нещо ЛОШО другарите в кремъл за НАС !? ,за нинова и копейкин, за радев, дори за царя, за доган ..
Даже и за гласуването ви , се погрижиха другарите от герб, дпс , и сие : няма да се тормозите с някакви машини – ще ВИ ПОПЪЛВАТ бюлетините и у нас, и в Турция! Защо да го мислите и това ? И другарят пеевски, нинова, един от Банкя- се погрижиха ..И даже да НЕ гласувате- бюлетина от ВАШЕ име ЩЕ има – в чувала и кутията ..:)
Даже и в “ТЕЛУС” и сурогата български , се погрижиха , БАН-вайки ви , да сте в правата вяра , правилно да МИСЛИТЕ , да не ругаете наш первъй , цар всерусийски тав. путин !! Колко хубаво си живеят в Расия- НЯМА ГРАЖДАНСКИ ПРАВА , няма НЕТ, няма ОПОЗИЦИЯ- в пандизите е , в Сибир, няма преса свободна , ТВ-та и т.н… КГБ се е погрижила и имаше добър ученик и у нас – ДС болгарская..
Каква ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРОПА и НАТО искате !? Защо не искате светлото си бъдеще в

-1395

11

AlexT

28.12 2022 в 12:17

2 ..От ссср- ЛУКойл и той се грижи – гледа да НЕ плща ДАНЪК , за да не се тормозите да го изчислявате ..:))
Даже и другарката фандъкова и ГЕРБ общинари , се грижат за ВАС- ще има спец карти / НЯМА да има месечни, тримесечни, три дневни, 6 – месечни ) ще има САМО седмични и ГОДИШНИ карти ) / ..И за пенсионерите са се “погрижили” – с бутане- при час ПИК- кой с бастун, кой – без, да се промъква към “апаратурата” – да се регистрира! Иначе И с КАРТА – пак ще те глобяват , ако не си се промъкнал до “апаратчето “ !?..
И др. радев, и тези в Парламента – се грижат за Вас - броят патроните и 20 милиона за нападната Украйна – при дадени на : ЛУКойл – 80 МИЛИОНА компенсация за тока, който ползвали !? И някои страхливи наивитети, пък , ще сложат ,НЯКОГА , САМО ПРИ НУЖДА : ., особен представител на Бългрия, да “управлява “ ЛУКойл, да брои сделките и парите му, фалшивите НЕрускитанкери, пресипващи нефт от един руски – на друг – “НЕруски” танкер , за да стигне …до нас !?? Не се

-1395

10

AlexT

28.12 2022 в 12:16

Защо сте недоволни, български граждани ? Не разбирам !? Таварищ путин отново иска И България да управлява ..Даже и с танкове може да дойде , ако са му останали след Украйна ..И от разни журналисти може да ви “освободи” / Х.Грозев/.И от други “фашисти” ще прочисти България .За вас се грижи !
Грижи се и доган – благоустройва крайбрежието ВИ- с частни пристанища, частен плаж, частен път и “някой лев”, САМО, от вашите джобове ..И другарите от Павец- златеви и МУТРИТЕ – толкова хотели ВИ / СИ / посроиха по морето и планините ! И от тях ли сте недоволни !?
Един копейкин и другарката нинова- ще строят отново комунизЪма и българо- съветската дружба- за векове, ако ги слушаме – тях и Кремъл ..
Един от СИК –оживял- също иска, ПАК, да се грижи за Вас ! И Деситу – и все още “малкото милионери” от групировката. Има още магистрали за строеж- и торби с по 50 милиона кеш от банките !? Има и пари, много от ссср- пардон от ЕС ..:) От ссср- ЛУКойл и той се грижи – гледа да НЕ плща ДАНЪК , за