Хората искат дебат между кандидатите за президент, според Калфин

OFFNews 04 октомври 2016 в 11:06 3830 5

Хората искат да видят дебат за бъдещето на президентската институция. Трябва да има възможно повече дебати, за да се види кой от кандидатите какви идеи има за управлението на институцията и гражданите да могат да направят информиран избор.

Това заяви кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин по Bulgaria ON AIR . „Твърде малка е кампанията. Миналият път, когато посочиха господин Росен Плевнелиев, нямаше дебати на практика. Така тогава поискаха от ГЕРБ и сега подхождат отново по подобен начин. Забелязвам обаче у хората доста силен интерес. Очевидно е, че те искат и имат нужда да чуят различни мнения. Така че аз ще се радвам много, ако има възможно повече дебати. Това е начинът да се разбере кой от кандидатите какво мисли. Защото засега сме на етапа общи приказки. Голяма част от кандидатите казват какви са, каква е биографията им, определят се като независими или специалисти по право. От всичко това обаче не става ясно, какво мислят да правят още от първия ден в президентската институция, ако бъдат избрани. А тази институция е много важна и тя, за съжаление, беше обезличена през последните години и според мен има голяма нужда да се промени коренно. Трябва да се поучим от лошите примери. Президентската институция в момента е на практика безмълвна. Тя е на практика незабележима.

За последните пет години видяхме, че господин Плевнелиев не блесна със самостоятелни решения. Но това, което мисля за много важно е, че президентската институция не е, за да се използва да се влезе във война с правителството. Примерно, господин Радев казва - стига вече само една партия, сега ще има и друга партия във властта. Тук не трябва да става въпрос да има различни партии във властта. Трябва да става въпрос за това да се изпълни със съдържание президентската институция и да помага на правителството, когато има нужда.

По темата с бежанците, например, няма как да не си сътрудничат. В момента липсва президентската институция в тази тема. Ролята на президента трябва да поставя трайно въпросите, които всяко едно правителство започва да избутва настрани, когато започва да мисли за избори. Така че президентът трябва да бъде действително такъв тип контрапункт. За да може в България да се случват наистина необходимите промени. Защото винаги до сега започва някакъв ентусиазъм за реформи след изборите, който след около година утихва и започва чакането да дойдат следващите избори. Затова и страната ни върви бавно напред. И тук е ролята на държавния глава. Той може да бъде двигател за осъществяването на необходимите промени, чрез търсенето на диалог и съгласие между институциите, като поставя важните теми и следи по тях да се работи. Може то да не е удобно на правителството, но това е една от функциите на държавния глава, заяви Калфин.  

Той посочи и значимостта на вицепрезидентската институция. По думите му номинацията на проф. Любомир Халачев за този пост показва ясното намерение, че формациите, обединени в коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“, осъзнават необходимостта от културно и духовно възраждане на нацията. „Проф. Халачев е човек, който се е доказал в областта на изкуството, духовността и културата. Няма друг такъв кандидат. Виждам, че много генерали има и в правителството, и в кандидат-президентските двойки, но това което ни липсва, е именно вниманието върху духовността, образованието и изкуството“.
„Участваме в тези избори, за да ги спечелим. Имаме всички основания да очакваме добра подкрепа от страна на хората. Искрено се надявам да не се направят опити да бъде смачкана кампанията“, заяви в заключение Ивайло Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

5

Пешо

04.10 2016 в 13:33

Скрий се бе!
Дебати!
Искаме ви всичките в един влак и после да ви пратим с влака на екскурзия до Лондон. И тунела да се наводни и да се издавите всичките там!