Херо Мустафа: Чуваме за адвокати с куфари, за задкулисни сделки, за непрозрачни оферти

OFFNews 20 януари 2023 в 13:06 9463 13

Херо Мустафа

Снимка БГНЕС

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа изтъкна, че борбата с корупцията е един от приоритетите ѝ, това е приоритет на администрацията на президента Джо Байдън.

Върховенството на закона остава важно предизвикателство за България, заяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа на конференция в София на тема „Върховенството на закона и бизнес средата в България“, организирана от Американската търговска камара в България (АТК).

Целта на форума е да се продължи публичния разговор за проблемите, които е нужно да се решат, за да се подобри бизнес средата и инвестиционният климат у нас. Във форума участва служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Нашите отношения никога не са били по-силни, уверена съм, че България е в по-добра позиция днес, за да постигне дългосрочен успех, отколкото когато и да е било, каза посланик Мустафа. Единствената област, която съжалявам, че не сме постигнали напредък, е в областта на върховенството на закона, добави тя, цитирана от БТА.

Херо Мустафа изтъкна, че борбата с корупцията е един от приоритетите ѝ, това е приоритет на администрацията на президента Джо Байдън. Преди да дойда в България, на мои встъпителни срещи български чиновници казваха: „Не ползвайте думата „корупция“, нищо няма да постигнете, това ще развали отношенията ми с правителството". Но въпреки това говорих с българи, с институциите и първото нещо, което посочваха като основен проблем за тях, беше корупцията, отбеляза Мустафа. Тревожа се, защото истински приятели, партньори и съюзници работят заедно за подпомагане един на друг и когато България е силна страна, ние сме силни, каза още посланикът. Като посочи, че истинските партньори говорят честно един с друг, Мустафа даде примери за проблемни област у нас. "Тези, които са в бизнес средите, знаят колко са високи ставките. Чухме относно инвеститори, които виждат огромeн потенциал в България, но се притесняват, че правата им не са зачетени, ако са в правен спор. Чуваме истории за бизнеси, които са насочени от много мощни личности, те ползват държавни институции, които да заплашват. Чуваме за адвокати с куфари, за задкулисни сделки, за непрозрачни оферти, за спецификация на търгове, които са изкривени. Ние го чуваме от нашите компании, ние знаем, че това е истината", каза Херо Мустафа.

В България видяхме, че корупцията е изкривила това как институциите функционират и кой ги контролира, и това е в ущърб на българския народ, каза посланикът. Разбираме, че борбата с корупцията е един много дългосрочен проект и не е лесен, добави тя.

Трябва да преследваме лошите хора, като ги наказваме, да създадем дългосрочна промяна, каза Херо Мустафа. В тази връзка тя изтъкна глобалния американски закон „Магнитски“. Отнехме визи от българи заради корупция. Гордея се с тези действия, ние стоим зад тях, но нито един от тях не е осъден за престъпление в България, голяма част от тях дори не са получили някакви дисциплинарни наказания, не са освободени от позиции, посочи Херо Мустафа.

Посланик Мустафа отбеляза подкрепата от американска страна за България по отношение борбата с корупцията и върховенството на закона. Върховенството на закона го обсъждаме на всяка среща, която имаме с български представители, търсим съюзници на всички нива в правителството, посочи тя. Ние всички знаем, че промяната трябва да дойде отвътре. Българските политици трябва да показват смелост, да имат волята гражданите да изискват отчетност от своето правителство, заяви посланикът. Българският народ каза, че трябва да се борим с този въпрос, посочи още Херо Мустафа.

Като отбеляза разглежданото от парламента законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, и разглежданите конкретни предложения за реформи от европейски институции, Мустафа каза, че вече е време да се покаже политическа воля за одобряване на това законодателство. Като бъде одобрено, трябва да бъде въведено не само частично, избирателно, а напълно, включително реформите, които европейците са предложили за офиса на главния прокурор, каза посланик Мустафа. Вече настъпи врече да се работи по тези реформи, заяви тя.

Конференцията в София е организирана в партньорство с Британо-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарката търговска камара, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Гръцко-българския бизнес съвет, Конфиндустриа България, Френско-Българската търговско-индустриална камара и Шведско-българската търговска камара. Събитието е подкрепено от Центъра за международните частни предприятия (CIPE, Center for International Private Enterprise) и фондация „Америка за България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

13

редовно четящ

20.01 2023 в 21:32

Винкело, кат" се събуди - пръстите в контакта и чаршафа на възел, а?

-5840

12

Вчера се върнах от там, що?

2073

11

Johnny B Goode

20.01 2023 в 21:09

Пешко, ти кога беше за последно в Америката, че така добре си запознат с корупцията там?
Или викаш така казаха по телевизоро.

-5840

10

Най- големите световни престъпници, ще ни учат за върховенството на закона. Нашата корупция е смешна в сравнение с това което се случва там.

-529

7

6екеr4о

20.01 2023 в 16:38

Като гледам, кои са организаторите на срещата ми се струва, че изкореняването на корупцията скоро ще стане ежедневен приоритет на българските власти. В Румъния напълниха затворите с високопоставени политици и тя задмина всички балкански държави, включително Гърция по икономически показатели!

2073

6

Johnny B Goode

20.01 2023 в 16:22

Права е Сашка, какъв закон с Боко Крадеца и Лъжеца.