Хартиените трудови книжки отиват в историята

Глобяват и работещите, ако получават от шефа си пари на ръка. Пенсиите няма да са по-ниски след спирането на 120-те лв. добавки, договориха на преговорите за правителство

Александра Маркарян 26 ноември 2021 в 15:42 46666 2

Снимка БТА, архив

Асен Василев

Работещите да бъдат глобявани, ако получават пари на ръка от работодателите си. Това предложи Асен Василев и получи съгласието на партиите и коалициите по време на преговорите за правителство в сектор "Труд и социална политика".

Бившият финансов министър, който водеше разговора от името на спечелилите изборите "Продължаваме промяната", предложи криминализиране на плащанията на ръка над официалните заплати и въвеждане на по-големи глоби за работодателите и счетоводителите.

Целта е изсветляване на сивата икономика. Планира се след тримесечна разяснителна кампания да започнат проверки и санкциониране.

От 2015 г. недекларирането на облагаем трудов доход и недекларирането на осигуровки е криминализирано и се наказва с глоба и затвор, но почти няма наказателни дела за укриване на осигуровки. Според действащия Наказателен кодекс обаче наказателната отговорност носят само работодателят и счетоводителят, а не и работникът. Сега Василев предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, ако се съгласят да получават заплата в плик.

Удължаване на КОВИД мерките за подпомагане на бизнеса до края на извънредното положение договориха партньорите.

Размерът на пенсиите да не бъде намален от Нова година, след отпадането на сегашните добавки от 70 плюс 50 лева за пенсионерите е ангажимент, който днес пое Асен Василев. 

"Пенсионерите от 1 януари няма да получават по-малко пари от това, което получават в момента", гарантира той. Това ще се случи след увеличението на пенсиите през декември, увеличението на тежестта на коефициента за стаж и на повишението на минималната пенсия от Нова година.

Предстои в рамките на 6 месеца да се направи анализ с цел справедлива индексация на пенсиите и създаване на нов механизъм за актуализацията им, който да бъде устойчив във времето.

Замяна на хартиените трудови книжки с дигитални договориха още преговарящите партии и коалиции.

Те бяха единодушно "за" "прозрачен, законово определен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, която да бъде обвързана със средната за страната, като постепенно процентът се повишава. Георги Гьоков от БСП предложи тя да достигне 50% от нея за няколко години, но последното не беше записано като договорено.

Всички бяха единодушни, че трябва да се съкрати "огромният" документооборот за ползване на социални услуги и да се  премине от хартията към дигиталните средства, както и към е-управление на социалните услуги и социалните плащания.

Спор предизвика предложението за безплатни ясли и детски градини, отправено от БСП. Ефективността му подложи  под съмнение Елисавета Белобрадова от "Демократична България", която изтъкна, че не таксите в държавните детски градини са проблем, а липсата на места. Средства за изграждането на нови има - в София те са 70 милиона лева и са осигурени преди 2, 3 г., но от тях са изразходвани едва 5, 6 млн. заради проблеми с липсата на терени, посочи на свой ред Асен Василев. Белобрадова отвърна, че в такъв случай средствата трябва да разширят достъпа до услуги, като се предоставят средства на родителите за осигуряване на алтернативна грижа за децата, каквато са например родителските кооперативи. Тя даде за пример немския модел, при който за пет деца може да се осигури грижа и в апартамент, а не в непременно построена за целта ясла или градина.

Крайно решение по този въпрос не се записа, но партньорите приеха друго нейно предложение - да се обсъди през втората година от майчинството работещите майки, за чиито деца няма места в държавните и общинските детски заведения, да получават 100%, а не 50% от обезщетението за отглеждане на дете. Сега ако майката се върне на работа втората година, получава половината от помощта.

Сумата е 650 лв. Ако получават цялата, работещите родители ще могат да покриват по-голяма част от разходите си за осигуряване на алтернативна грижа за децата си. Възможно е това да залегне в бюджета за 2023 година, стана ясно от думите на Василев.

По всяка вероятност сумата за обезщетение през втората година майчинство ще бъде равна на една минимална заплата, а няма да е фиксирана сума. С нея ще бъде обвързан и минималният размер на обезщетението за безработица. Тези промени обаче едва ли ще се направят с бюджета за 2022 г., който трябва да бъде подготвен и приет в максимално скъсени срокове.

Всички предложения и дискусията по тях вижте тук:

Увеличение на минималната надница за нощен труд и процентното й обвързване с тази за час дневен договориха още ПП, ДБ, БСП и ИТН.

Ще бъде променен и Кодексът на труда и в него ще се регламентира дистанционният труд.

Ще бъде улеснено и признаването на квалификацията на завършилите извън България с цел привличането им към трудовия пазар у нас.

Дали да се премахне ТЕЛК, напълно или като изискване за достъп до определени социални услуги, също бе тема на дискусия, по която обаче нямаше категорично решение.

Партньорите обаче се съгласиха да бъде извършена ревизия на процеса за деинституционализация на грижата за деца, която да покаже как са похарчени милиард и 400 милиона лева при положение, че - както изтъкнаха от ИТН - видимият резултат след закриването на домовете е построяването на 260 къщички.

Прие се и създаването на регистър за насилници и педофили с влезли в сила присъди или ограничения с цел на такива хора да бъде попречено да осиновяват деца или да бъдат одобрявани за друг вид грижа за деца.

Разширяване на кръга лица, подпомагани като енергийно бедни, и ясна дефиниция на понятието "енергийна бедност" са също мерки, приети днес. По предложение на БСП преговарящите се съгласиха за разсрочено плащане на енергийните сметки.

Беше прието и настояването на БСП за контрол над търговията с дърва за огрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

27.11 2021 в 13:54

Наказателно преследване за служители, които получавали пари на ръка? Ами наказателно преследване за мошеници, които стават министри с лъжливи декларации? България моментално трябва да обяви неутралитет, и да излиза от НАТО. Всички чужди бази да се закрият, да се искат обратно парите за несъществуващите самолети. С тия пари да се оправи железопътната мрежа и да се разшири пристанище Варна, китайският транзит идва. А не с фалшиви мерки да се гонят и последните работещи от страната...над 2млн избягаха, колко още бре, келемета ниедни?

1900

1

dsadadasdasdsadas

27.11 2021 в 11:28

Добре, аз ли нещо губя логиката в това да бъде глобяван и служителя за получаване на пари на ръка/плик.

Ясно, че и той е съзивършител и де факто краде от държавата. Де Юре обаче много от тях нямат особен избор и на въпросът искаш ли да ти давам 100лв по-малко и всичко да е изрядно познайте какъв е отговорът.

По-скоро трябва да се помисли за поощряване на сигнали срещу работодателя. Ако сигнал от някой и/или служител помогне за разкриването на такава схема то той да получи една сума за награда (% от спестеното на държавата примерно) и съответно една много яка глобичка за работодателя. Примерно макс осигуреителен стаж за всички служители, за 5 години назад, макс колко служители е имало

Ето така, ако не си плащаш и всеки момент твоите служители могат да те заснемат или да предоставят друго доказателство срещу теб, което ще ти струва на теб много пари, а на тях донесе много пари. Ето така един работодател не би имало смисъл да си помисли да крие данъци по този начин,