ГЕРБ в комбина с ДПС, Воля и Волен свалиха субсидията на 1 лев

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2019 в 13:31 4421 2

Решено е! Партийните субсидии се намаляват от 11 лева на 1 лев за всеки получен глас. Парламентът гласува промяната на второ четене след четиричасови бурни дебати.

119 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Атака и Воля одобриха предложението на управляващите да се редуцират до левче сегашните 11 лева на действителен глас. "Против" гласуваха 71 депутати, а от тях - 69 социалисти. 16 народни избраници се въздържаха. Управляващите получиха подкрепата на 7 депутати от "Атака" и на 15 от ДПС.

Още на старта на пленарния ден точката в дневния ред беше включена извънредно, на което се противопоставиха от левицата. Най-остра съпротива оказаха от БСП, които обвиниха управляващите от ГЕРБ, че целят да извадят партиите на тезгяха. ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че са във фалит и затова бранят партийните си пари.

Столетницата пък контрира, че голямата управляваща партия е постигнала сговор с другите парламентарни партии само и само да оставят БСП без пари за местните избори.

"Сега тук, като истински матросовци браните субсидията си от 11 лв. и това става ясно на всички. Вашата партия не може да се справи, защото неразумно и нелогично сте си изхарчили субсидията", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в отговор на Корнелия Нинова.

Преди това соцлидерката обвини останалите парламентарни групи, че са й отказали консултации, на които да обсъдят разумния размер на субсидията. Нинова заключи, че за първи път се гласува закон, срещу който реално всички партии са против.

"Защо ще мине? Никой не го иска и ще мине. Защото народът го иска? Защото умишлено искате да пуснете бизнеса в партиите", заяви Нинова.

Сходна позиция изрази и съпартиецът й Филип Попов.

"Това е закон за връщане на мутренските времена в България, широко отварящ вратите за чуждо влияние и прокарване на чужди интереси", каза той и прогнозира, че парламентът ще  се превърне "в общо събрание на олигарсите, а МС - борд на директорите.

И добави:

"Уважаеми депутати, честито, сложихте официално на сергията "България - продадено".

Мануил Манев от ГЕРБ подчерта, че БСП е във фалит и това е истинската причина, поради която не желае да се редуцира субсидията. Депутатът от управляващата партия констатира, че днес левицата е достигнала върха на популизма.

"Истината е проста - никой от лявата страна на залата не желае, а и не може да си позволи лукса да си признае тази истина - партията ви е фалирала. Вас един лев не ви устройва, защото сте във фалит", отбеляза Манев.

В подкрепа на субсидия от 1 лев на глас се изказа и бившият конституционен съдия Георги Марков, който пък декларира, че не желае да издържа с данъците си малки политически формации извън НС.

"Защо трябва да хрантутим партиите с 1 процент, за да влизат и да се каращистват, като Реформаторския блок, и да става лудница в парламента?", възкликна Марков. "Аз не ща да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС! Не заслужават такава награда", категоричен беше депутатът от гражданската квота на ГЕРБ, цитиран от Нова телевизия.

Той констатира, че през романтичните 90-те години певците са пели безвъзмездно за партиите.

"Сега защо не пеят? Да запеем дружна песен, ама няма муза. Затова "лучец еж, водица пий и дий, партийо, дий!", заключи Марков. "Без субсидии - голяма активност и силни партии. Със субсидии - слаба активност и слаби партии", беше формулировката му за състоянието на политиката у нас.

Марков призова политическите сили да си избистрят идеите, с които да станат атрактивни за избирателите, а "дотогава кранчето да бъде спряно".

От ДПС напомниха и на ГЕРБ, и на БСП, че неведнъж са ги спасявали от популистки действия и останаха на своята позиция за запазване на сегашния размер на субсидията.

"Позицията на ДПС беше ясна и категорична, още по време на референдума - да не се залита в полето на популизма, да се защити демокрацията и плуразлизма, като се сигури прозрачно финансиране на партиите. всяка партия залита в полето на популизма. Днес заявяваме, че ДПС не е длъжна единствена да понася негативите от всяко негативно предложение и на БСП, и на ГЕРБ", каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

"От БСП призоваха да покажем каква е нашата позиция и ние с гласуване ще подкрепим тази наша заявка в момента", декларира той. Лидерът на ДПС напомни, че движението държи на сегашните 11 лв. на глас, не подкрепя предложението на ГЕРБ за 1 лев и предлага, ако ще е така, то направо да е 0 лева, за да има прозрачно финансиране чрез дарения.

Преди да намали на левче партийната субсидия, пленарнът отхвърли предложенията на ДПС тя да падне направо на 0 лева, както и искането на ВМРО да се закове твърд размер от 1,5 млн. на партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

04.07 2019 в 16:29

Я, какъв сюрприз!
Поне се видя, кой не познава друг модел на финансиране, освен "обръчите от фирми".

11009

1

случайно прочетох

04.07 2019 в 14:07

Й и Ѝ са различни букви!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!