ГЕРБ прекрати предсрочно разговорите с екипа на ББЦ, няма да има партньорство

Нели Чолашка Последна промяна на 17 октомври 2014 в 15:16 4932 43

Снимка Сергей Антонов

Преговорите между екипите на ГЕРБ и ББЦ

Преговорите между екипите на ГЕРБ и ББЦ приключиха само за два часа, след като с останалите политически формации екипът на Бойко Борисов говори между 4 и 6 часа.

Разговорите бяха по-кратки по предложение на нашия преговорен екип, защото не можеха да продължат като разговори по същество, обясни Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Не получихме достатъчно уверения за това, че екипа на ББЦ има готовност да постави обща политическа позиция на своята партия, а не лични мнения, обясни Бъчварова. 

Менда Стоянова от ГЕРБ уточни, че са обсъдени само 4 от 18-те приоритета на ГЕРБ и са постигнали съгласие само за един.

Само по точка първа – запазване на евроталнатическата ориентация и поетите международни ангажименти на страната, постигнахме съгласие, обясни Стоянова.

По останалите три точки имали сериозни различия, драстични били разминаванията по финансовата и данъчната политика.

Решихме да прекратим дебата, защото по тези цетири точки констатирахме диаметрални различия, обяви още Менда Стоянова.

От думите й стана ясно, че преговорният екип на ГЕРБ подробно се е запознал с програмата на ББЦ.

„Нашите колеги се опитаха да подкрепят нашите виждания, нашите основни приоритети с аргумента, че тяхната програма е разработвана за два мандат и биха могли за този първи мандат да отстъпят от тези свои предизборни, обещания от тази своя програма.

Това ни притесни. Такова разминаване между предизборна програма и сегашни мнения за нас не може да бъде легитимирано от членовете на партиите, които участват в коалицията. Още повече едва ли е легитимирано от хората, които са гласували за тях“, коментира Менда Стоянова.

По думите й ГЕРБ води разговори с останалите политически формации в парламента преди всичко от уважение към българските избиратели и техния вот. Те са подкрепили една или друга политическа сила заради нейната програма, заради политиките, която тя е обещавала да води, напомни Стоянова.

Тя припомни още, че политиките, с която ББЦ спечели гласове, мощно бяха артикулирани в предизборната кампания.

Това не са политиките, които ние искаме да водим и, от които те днес са готови да се откажат, обобщи Менда Стоянова.

Най-остро за поведението на ББЦ преди и след изборите обаче се изказа Цецка Цачева:

„Ние не подкрепяме такъв морал в политиката – с едни послания да привличаш гласоподаватели, за да стигнеш до народното събрание, и след като вече си тук да не даваш формата и начина, по който ще отстояваш своите предизборни обещания пред българските граждани.

Затова ние считаме, че задължителна приемственост между посланията по време на предизборната кампания и политиките, която всяка една от парламентарно представените да изпълнява по време на мандата на новото народно събрание“.

Зам.-председателят на ББЦ Светлин Танчев се опита да се оправдае с думите, че те никога не са били по-дългите и сладки приказки.

По думите му екипът е дошъл с нагласата да бъдат максимално прагматични и да видят къде могат да намерят общи приоритети.

„Бързичко установихме, че доста ни са различават вижданията. Усетихме, че сме достатъчно малки и ГЕРБ нямат нужда от нашата помощ, затова гледаме да не си губим времето. В момента българският народ очаква работа, а не празни приказки. Затова сметнахме, че не е нужно да продължаваме тази среща прекалено дълго“, обясни Танчев.

Няма да има втора среща с ББЦ, отсече Цецка Цачева.

Трите дами на ГЕРБ не дадоха отговор по какъв начин и с кого ще има втори кръг от преговори.

Очакваме от Реформаторския блок да изчистят онези проблеми във връзка с легитимацията на хората, които водят разговорите, уточни Менда Стоянова.

По отношение на Патриотичният фронт Стоянова заяви, че има четири теми с много различия и очакват от тях след като ги дискутират на тяхно равнище да ги информират дали могат да подкрепят техните политики.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2014 в 23:49

Много смешно! Най-големия тъпанар - който мисли, че повишаването на тон от луд човек, който се друса, за да потуши би-полярните си изблици на тежък, скрит хомосексуализъм - е човек, който много подходящо за случая се е кръстил "Професор Балкански". Господине, Вие наистина сте Балкански, но не професор, а Ганьо... Ганьо Балкански. Винаги съм си мислел, колко интересно би се получила една повест за човек, като Вас, ако Алеко бе жив и вдъхновен от неандерталската ви, смърдяща на чесън простотия!

Представяте ли си какъв закопан, задръстен дебил с IQ 5 трябва да е човек, че да харесва Волен Сидеров и още повече, да получава приятни тръпки в слабините от свъсените му вежди и повишения му пиянски глас. Говорим за човек, който се би с дядо и внук на магистрала; който се разхожда с мутри и пистолет в центъра на София и провокираше хората; който нападна стюардеса - жена, който нападна дипломат - жена и пр. и пр. до края на Света.

Професор Балкански, истински ми е жал за хора, като Вас и в същото време, страшно ме е срам, че съществувате и мърсите името на България. Ако Вие се мислите за мъжкар и патриот, значи живеете в един огромен, доста вулгарен и не много смешен виц!

17.10 2014 в 19:55

Тъпанарски, вие с Болен да не сте избягали от едно и също психо? Нещастници!

17.10 2014 в 19:39

Проф. Балкански, как няма да бягат бе? То като видиш луд наркоман с палка и самочувствие обратно пропорционално на ръста му и ти би побягнал!

17.10 2014 в 19:08

Брей, тия само за 2 часа и се разбраха :)
С комунделите и турците по-дълго си разпределяха парата :)
@anton, гербеух бордюре, отивай да вземеш полагаемия лев, че днес си преизпълнил нормата от тъпизми...

17.10 2014 в 18:55

Не бе, просто искам да ги видя тея трите медузи как се разпльокват от ужас и притеснение на столовете пред свъсения поглед на Волен.

Кога ще са разговорите с Атака? ДАно ги предават по телевизията, ще бъде ГОЛЯМО ШОУ. Сидеров има талант да унижава опонентите си с голям финес. Само като сбърчи вежди и повиши тон, повечето му събеседници им идва да избягат.

Ма се съмнявам, че трите лелки ще съберат кураж да седнат на една маса с Волен Сидеров. Въпреки, че все пак са много по-мъжки момичета от Тиквоча.

17.10 2014 в 17:54

Честно: все пак мислех, че в ГЕРБ има интелигентни хора. Но след преговорите тази седмица, поне две от трите преговарящи дами ме разочароваха.
За ББЦ няма какво да се говори, очаквано жалка работа.

17.10 2014 в 17:41

Абе "евраталнатическата ориентация" какво ли ще да е? ;)))

17.10 2014 в 17:32

Много бързо са разбрали от ББЦ, че няма да получат пай от властта и разпределението на средствата и са се отказали. Те не са в парламента да работят, а ДА ЛАПАТ!

Даже Бареков смекчи тона и беше готов да го лапа и на Борисов, но то не остана за грабене вече...

17.10 2014 в 17:29

Ма къде е Волен бе?
Липсва квичене яко, а той го може.
На бас, че с Атака преговорите ще са под 15 минути.


Хахахахахахахахахахахахахахахахахаха

17.10 2014 в 17:22

Да видим,даидим...нека да има нови избори,свикнахме вече.Но като гледам как след всички поредни избори герб върви надолу,може пък ошашавеният електорат бавно да поумнява...А Реформаторският блок върви нагоре.Ако останат заедно,ще бъдат силни.Ще гласувам пак за тях.Ако в Реформаторския блок въпросителните са Кунева и Лукарски,то в герб всички са бивши комунисти,ченгета,милиционери,доносници,престъпници като техният "фюрер" ,и като цветан цветанов.
 
X