ГЕРБ, БСП и ДПС: Нямаме договорка за КТБ

OFFNews 16 юли 2014 в 08:54 4666 3

Нямаме договорка за специален закон за КТБ.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на ДПС Лютви Местан на влизане в парламента пред Нова тв.

Проектът на закон за КТБ предвижда държавата да изплати всички депозити на клиенти на банката, без значение от размера им.

"Няма договорка. Това е медийна спекулация. Последното ни решение бе изразено от лидера на ГЕРБ на консултациите при президента", заяви Цветанов.

Според него цялата вина за ситуацията с КТБ е на БНБ. "Законът за БНБ е ясен. Ако тя беше осъществила своевременно контрол, нямаше да се стигне до сегашната ситуация. За цялата ситуация отговорност носи БНБ", каза заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ.

"Все още нямам информация от експертите, не знам да е постигнато съгласие. Материята е доста сложна, за да се ангажира с нея един политик в мое лице, който не се счита за експерт по банки. Обща позиция нямаме", каза Лютви Местан.

По думите му днес преговорите ще продължат.

"В противен случай не ни остава друго, освен да приложим стриктно действащото законодателство. Днес-утре трябва да приключим преговорите и или да постигнем съгласие, или да започнем да прилагаме действащото законодателство", допълни той.

Действащият Закон за гарантиране на влоговете в банките предвижда възстановяването на депозити до 100 000 евро (196 000 лева) при фалит на банка. Законът обаче предвижда и изключения. 13 групи вложители нямат право да претентират за парите си. Кои са те вижте ТУК.

До момента седмичната програма на парламента не предвижда специален закон за КТБ, каза пред bTV председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов. По думите му към момента няма проект на такъв закон „върху, който да се разсъждава“. „Казусът с КТБ е достатъчно сериозен, сложен, поради липсата на обективна информация. Категорично ще бъдат гарантирани влоговете до 100 хил. лв., обсъждат се различни варианти, които са преди всичко към това да се гарантират интересите на дружествата“, обясни Мерджанов като допълни, че в банката има сметки на дружества от оръжейния комплекс и болници.

Мерджанов обясни, че "Коалиция за България" ще подкрепи оставка на Управителния съвет на БНБ и на управителя на банката Иван Искров, само ако ГЕРБ гарантират, че в най-кратък срок ще бъде избрано ново ръководство на банката. Според него това е невъзможно и именно за това от ГЕРБ спекулират с темата.

„Важно е да се даде истинската информация за състоянието на банката. Ние не защитаваме човек, който вие сте предложили и избрали“, каза Мерджанов в коментар на Цецка Цачева от ГЕРБ, че БСП стоят твърдо зад Иван Искров.
И допълни: „Оставката на Искров трябва да я донесе вашият лидер, който го предложи за управител.“

Според Мерджатов в КТБ има резерви и това ставало ясно от секретен одитен доклад, който показва наличието на 2 млрд. лв.

„БНБ и правителството излъгаха, че банката ще отвори на 21 юни. Г- н Искров да бъде добър да понесе личната си отговорност за това, че БНБ не е упражнявала контрол“, каза Цецка Цачева и контрира, че преди да бъде преизбран за управител през 2009 година, Иван Искров е изкарал мандат в правителството на Сергей Станишев.

„Искаме още днес оставка на Искров, на целия надзорен съвет на БНБ. Ще бъдем конструктивни, ако са нужни пакет от промени в закони, ние ще работим. Преди това трябва да се свършат много други неща“, каза Цачева.

В отговор на въпрос за това, че КТБ е „напомпана“ по времето на правителството на ГЕРБ тя отговори: „По времето на ГЕРБ всичко се помпаше. Тогава икономиката беше в друго състояние, тогава бяхме на минимален дефицит, тогава се строеше.“
„На управляващите е отговорност да внесат вариант за изход от ситуацията“, каза Цачева и обясни, че съществува риск за фирмите, които са коректни вложители в КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!