Кои влогове в КТБ не са гарантирани от закона

Александра Маркарян 15 юли 2014 в 16:01 17022 19

Далеч не всички вложители в КТБ ще получат парите си въпреки гарантирането на депозитите до 196 000 лева със Закона за гарантиране на влоговете в банките. Част от вложителите няма да получат и лев, ако същият този закон се спази. Причината е, че в чл. 5 законодателят е вписал 13 групи вложители, които нямат право да претендират за парите си.

Сред тях са например хората, които са сключили договори, осигуряващи им по-високи, привилигеровани лихви, различни от предлаганите на редовите клиенти на банката. Така например ако лихвата за определен период по официалните условия на КТБ е била 2.2%, а въпросният клиент е договорил индивидуално 5% лихва, сега, при фалита на банката, той няма право да получи и 1 стотинка от държавата.

Държавата и държавните институции, например министерства, агенции също нямат право на възстановяване.

Това важи за общините, чиито сметки са в КТБ.

Без право на възстановяване на вложенията са и пенсионно-осигурителните фондове, с изключение на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Застрахователите също нямат право на възстановяване, както и инвестиционните посредници, когато вложенията са направени от тяхно име и за тяхна сметка. Същият е режимът и за банките.

Не подлежат на възстановяване и вложенията на акционери с над 5% от гласовете в общото събрание, на членовете на Управителния и Надзорния съвет на банката, на прокуристите и членовете на органите й за вътрешен контрол. Физическите лица, които са съдружници в специализираните одиторски предприятия, назначени да заверят годишния финансов отчет на банката, също са изключени от имащите право на възстановяване на депозитите при фалит на банка.

Няма да получат парите си и националните инвестиционни фондове, алтернативните фондове, управлявани от лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, и дружествата със специална инвестиционна цел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!