Само влогове до 100 000 евро в КТБ са гарантирани. Няма консенсус за нов закон

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2014 в 19:02 9035 21

Президентът Росен Плевнелиев

На консултациите при президента Росен Плевнелиев, на които присъстваха представители на партиите в парламента без "Атака", не е постигнато споразумение за специален закон за КТБ, който да гарантира 100% всички депозити на граждани и фирми в банката.

Специален закон и гарантиране на всички депозити през дъщерната на КТБ банка - "Креди Агрикол", в петък - 11 юли, бяха предложени от БНБ. 

При това положение остава сигурно само, че вложителите ще получат суми до 100 хил. евро, които са гарантирани по закон.

ГЕРБ са съгласни да се гарантират по-големите депозити, но само ако падне банковата тайна върху тях, обясни след срещата лидерът на партията Бойко Борисов.

Той отрече информацията, че източването на КТБ е започнало по време на неговото управление - от 2011 г. Борисов поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

По-рано днес се появиха коментари, че твърде много европейски директиви и регулации ще бъдат нарушени ако бъде приет специален закон за КТБ.

На срещата присъстваха още председателят на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров и подуправителите на централната банка Калин Христов и Димитър Костов, главният прокурор Сотир Цацаров.

Премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са обещали да актуализират бюджета и тавана на дълга, за да се увеличи бюджетът на здравната каса. Възможно е дефицитът да нарасне до 3%.

"Голямата новина е, че имаме пълен консенсус за незабавна процедура по присъединяване към единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това ще стане с искане от БНБ до Европейски банков орган, който да извърши оценка и надзор върху българските банки", обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата.

Банковите депозити до 100 000 евро са гарантирани, ще се спази законът за клиентите на КТБ. По това се съгласиха всички на срещата, а не се прие да се направи специален закон, свързан с банката. Ще има и международен одит на КТБ”, уточни държавният глава.

Президентът обеща да се използват всички механизми за разкриване на свързаните лица, офшорки и фирми, на които са отпускани кредити. Ще се предприемат и всички действия за възстановяване на парите към бюджета, с които ще се гарантират влоговете, обяви още Плевнелиев. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2014 в 12:46

Е, хубаво де, само не разбрахме кой, как и кога ще изплаща тези гарантирани депозити, след като не се очертава одържавяване на "Креди агрикол"?!? Нещо датата 21 юли не се споменава никъде и от никого?!?

15.07 2014 в 09:32

За Мариан – на тоз въпрос НЯМА да ти отговорят! Първо ще слухтят, после ще те залеят с “шменти-капели” а ла Боко – 200 млн в чували, (срам, това казва Искров) после ще се отметнат, ще арестуват изпълнителния директор, съдът ще го освободи, ще заявят, че липсват кредитни досиета за 3.5 млн лв, а те са в прокуратурата, а електронни ги има в БНБ, сега Роско ни баламосва с евроконтрол, люти закани “мамка им на виновните”, ... ирландска пастирка...
НО ОТГОВОР НЯМА ДА ПОЛУЧИШ ! Румен Петков днес пита: ОТКЪДЕ Е СИГУРНО, че КТБ Е ФАЛИРАЛА, откъде е СИГУРНО, че от КТБ са ОТКРАДНАТИ 200 МЛН?!??
И НАКРАЯ като нищо случая КТБ да се окаже чист тЪпингпойнт БАНКОВА ПАНИКА, развила се в резултат на действия на Главпрокурор, МВРПикчърс (4 патрулки с 10 полицая с 2 пищака пред и в офисите на КТБ) и реч на Йовчев: няма риск за нацсигурност, а бе каква нацсигурност какви пет лева?!?), обвинения с цел блокиранеБНБ към подуправителя на Банков надзор, ослушване и отказ на БНБ за подкрепа-кредит на КТБ с/у ликвиден риск поради банкова паника – чл.33 от ЗакБНБ. И подкрепа след 3 дни на друга банка с 1 (един млрд) лева по данни на Б.Б..
Следват арести с цел да се прикрие, замаже, отклони ... демек Главпрокурора работи...
ИНАЧЕ – защо да изключим Цв. Василев, може да е крал, може не, ама той НЕ си затвори банката – затвориха я българските държавни институции С НЕКАДЪРНОСТ!
А някой досега направили си труда да изброи активите на КТБ : ТБ Виктория (Кредиагрикол), Дунарит, Техномаркет, Петрол, Булгартабак, Виваком, Никомерс, Принтинвест и т.н. и т.н.
аМ сЯ, ко праИм сЯ ?!?!?!?

15.07 2014 в 02:29

Добре де, защо в казуса с ПИБ държавата помогна с финансиране на банката, а в казуса с КТБ не иска и се оставя да фалира?

14.07 2014 в 23:08

Яворе, и ЗАЩО ще му симпатизираш на Роско? ЗАЩОТО мънка и мрънка ли ...и нищо ясно и разумно не казва ли?
А ОТГОВОР НА ВЪПРОСА - ЗАЩО ПРЕДИЗВИКАХА БАНКОВА КРИЗА чрез явен провокативен заговор срещу КТБ, ТИ ЯВОРЕ ДА СИ ПОЛУЧИЛ..
Както се изказва Б.Б. ЗА "ДРУГА БАНКА" МОЖЕ ПОДКРЕПА ОТ БНБ СРЕЩУ ЛИКВИДЕН РИСК ПОРАДИ БАНКОВА ПАНИКА, срещу КТБ НЕ МОЖЕ...
И ЗАЩО - ЧЕ ТЯ НЕ Е ЛИ БЪЛГАРСКА БАНКА, или ще ни пробутват шменти-капели "чували с пари" пък по ТV ни пробутваха колко било 200 млн...
ТИ ЯВОРЕ ЧУ ЛИ СМИСЛЕН ОТГОВОР ОТ РОСКО, освен евро... евро... и евро ... смехории...
Че Закона за БНБ е също еврозакон, защо не са го спазили към КТБ?

14.07 2014 в 22:58

Ще почна да му симпатизирам на Плевнелиев най-накрая.

14.07 2014 в 22:49

Изключителни лъжи и баламосване на всички българи са “речите на Роско”. Какви еврозакони, какъв евронадзор, що за финтове са това?
Ето думи на Б. Борисов: “Б. Борисов заяви, .....че са заварили КТБ с 900 млн. в нея и постепенно през годините са намалявали държавните вноски. По думите му, в момента правителството е дало 1 млрд. в една банка, за да я "подпре".”. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1296056
Колкото и да сме прости, уверено може да направим заключението колко пари преди дни са налети в “друга банка” за подкрепа срещу ликвиден риск поради банкова паника... (Това разбира се държавна тайна, но Б.Б. ни я каза, та вече знаем!)
Това действие за «друга банка» е на основание чл. 33 от Закона за БНБ «При възникване на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата система, БНБ може да предоставя кредити в левове на банка за срок не по-дълъг от 3 месеца ...”
САМО ЧЕ това действие не е извършено от БНБ от 28 май до 19 юни за първата банка – КТБ. БНБ е отказало подкрепа на КТБ за ликвиден риск, възникнал поради банкова паника. ЗАЩО??? Ето въпроса, а отговор НЯМА.... баламосват ни с евронадзор, закани към неизвестни лица за отговорност..., чували, изнесени по тъмна доба,
А ОТГОВОР НА НАЙ-ВАЖНИЯ ВЪПРОС липсва,
ПИТАНЕ – НИЕ БЪЛГАРИТЕ БУДАЛИ ЛИ СМЕ така да ни прецакват?!?!?

14.07 2014 в 21:17

комунделите рипаха ,скачаха,даже гергова,шамара (и путя,неофициално)впрегнаха да го бутат и накрая смирено седнаха на дядовия на Плевнелиев..Добре,че в тези размирни времена се бе освободил от офчеФФ и като умен,трезвомислещ специалист и българин- Еврофил успява да задържи лодката над водата..Трябва да се пази все пак политиците да не го подхлъзнат в тази опасна материя, банкерската..Всеки ход да бъде в духа на Еврозаконите и защита на националната сигурност .ПРИНЦИП:ПЪРВО РЕФОРМИТЕ,ПОСЛЕ ПАРИТЕ!СЕГА Е ОБРАТНОТО,което устройва крадците..

14.07 2014 в 21:14

времето на президентската република наближава по-бързо от очакваното.

14.07 2014 в 21:05

Аз , дълговете на ПЕЕВСКИ няма да плащам !!!
БСП да го духа !
ОСТАВКА !!!

14.07 2014 в 19:47

Виновниците ще имат достатъчно време да прикрият следите си.