Само влогове до 100 000 евро в КТБ са гарантирани. Няма консенсус за нов закон

OFFNews 14 юли 2014 в 19:02 9898 21

Президентът Росен Плевнелиев

На консултациите при президента Росен Плевнелиев, на които присъстваха представители на партиите в парламента без "Атака", не е постигнато споразумение за специален закон за КТБ, който да гарантира 100% всички депозити на граждани и фирми в банката.

Специален закон и гарантиране на всички депозити през дъщерната на КТБ банка - "Креди Агрикол", в петък - 11 юли, бяха предложени от БНБ. 

При това положение остава сигурно само, че вложителите ще получат суми до 100 хил. евро, които са гарантирани по закон.

ГЕРБ са съгласни да се гарантират по-големите депозити, но само ако падне банковата тайна върху тях, обясни след срещата лидерът на партията Бойко Борисов.

Той отрече информацията, че източването на КТБ е започнало по време на неговото управление - от 2011 г. Борисов поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

По-рано днес се появиха коментари, че твърде много европейски директиви и регулации ще бъдат нарушени ако бъде приет специален закон за КТБ.

На срещата присъстваха още председателят на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова и министърът на финансите Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров и подуправителите на централната банка Калин Христов и Димитър Костов, главният прокурор Сотир Цацаров.

Премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са обещали да актуализират бюджета и тавана на дълга, за да се увеличи бюджетът на здравната каса. Възможно е дефицитът да нарасне до 3%.

"Голямата новина е, че имаме пълен консенсус за незабавна процедура по присъединяване към единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това ще стане с искане от БНБ до Европейски банков орган, който да извърши оценка и надзор върху българските банки", обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата.

Банковите депозити до 100 000 евро са гарантирани, ще се спази законът за клиентите на КТБ. По това се съгласиха всички на срещата, а не се прие да се направи специален закон, свързан с банката. Ще има и международен одит на КТБ”, уточни държавният глава.

Президентът обеща да се използват всички механизми за разкриване на свързаните лица, офшорки и фирми, на които са отпускани кредити. Ще се предприемат и всички действия за възстановяване на парите към бюджета, с които ще се гарантират влоговете, обяви още Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!