Кои влогове в КТБ не са гарантирани от закона

Александра Маркарян Последна промяна на 15 юли 2014 в 16:01 16208 19

Далеч не всички вложители в КТБ ще получат парите си въпреки гарантирането на депозитите до 196 000 лева със Закона за гарантиране на влоговете в банките. Част от вложителите няма да получат и лев, ако същият този закон се спази. Причината е, че в чл. 5 законодателят е вписал 13 групи вложители, които нямат право да претендират за парите си.

Сред тях са например хората, които са сключили договори, осигуряващи им по-високи, привилигеровани лихви, различни от предлаганите на редовите клиенти на банката. Така например ако лихвата за определен период по официалните условия на КТБ е била 2.2%, а въпросният клиент е договорил индивидуално 5% лихва, сега, при фалита на банката, той няма право да получи и 1 стотинка от държавата.

Държавата и държавните институции, например министерства, агенции също нямат право на възстановяване.

Това важи за общините, чиито сметки са в КТБ.

Без право на възстановяване на вложенията са и пенсионно-осигурителните фондове, с изключение на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Застрахователите също нямат право на възстановяване, както и инвестиционните посредници, когато вложенията са направени от тяхно име и за тяхна сметка. Същият е режимът и за банките.

Не подлежат на възстановяване и вложенията на акционери с над 5% от гласовете в общото събрание, на членовете на Управителния и Надзорния съвет на банката, на прокуристите и членовете на органите й за вътрешен контрол. Физическите лица, които са съдружници в специализираните одиторски предприятия, назначени да заверят годишния финансов отчет на банката, също са изключени от имащите право на възстановяване на депозитите при фалит на банка.

Няма да получат парите си и националните инвестиционни фондове, алтернативните фондове, управлявани от лица, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, и дружествата със специална инвестиционна цел.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 16:21

Величков, Мите заболяло те е явно, а влога ми не е чак толкова голям.

16.07 2014 в 10:12

А, да не забравя, спри да четеш парцала блиТЦ и другите производни нему пик, шок, чук-чук...

Ши психясаш момче.

Божке-е-е-ееееее?!!!!!
Тъпо парче, полирано от жълти парцали с депозит в КТБ...
Няма такава държава! НЕ!

16.07 2014 в 10:08


ха-ха-ха-хахххх!

Някой сън не го хваща!

Синьо етикетче в бара...

ха-ха-ха-хахххх!

Господин "туриха ми го", не си изливай гнева тук във форума. Хората ти казват че си тъп като галош, обясняват ти, че трябва да носиш отговорност за дейтвията и бездействията си, той тръгнал да доказва, че е "вложител" понеже му го били вложили.


Само леко с нервите и дишай дълбоко. Разходки по Витоша пешком, че да не вземеш и ти като ВеждЮ да вземеш "да си посегнеш". Не че рязания мултак го е направил.
:))))))))))

16.07 2014 в 03:52

Клеце знаеш ли кво се сетих? Одеве в бара падна една чаша със синьо Джони.Викам на братлетата , еби му майката , Малкия Клецко му се е присънило , че пие и той хайвана.Той нали по два три пъти на ден си умира в злобата . Пие им се на умрелите да го ева.

16.07 2014 в 03:34

Каце , маличкия ми, лапни ми малко че немога да заспя , айде не се срамувай . До Малкия Клецко

16.07 2014 в 03:31

Малкия пръчко ? Какво стана момче? Много лаеш? Яж леща келеш? http://www.blitz.bg/news/article/279422 Политиците се върнаха към плана на Иван Искров, съобщи "24 часа" Публикувано: 15 юли 2014, 21:49 | Обновено: 15 юли 2014, 21:49

15.07 2014 в 22:31

Съпругата на Йовчев - финансов шеф в блокираната "Креди Агрикол"
Дъщерята на Цветан Василев - шеф на надзорния съвет

15.07 2014 в 20:45

Вложител, а като "влагаше" парички питаше ли касиерката дали мое да и го туриш? Или там банковата служителка на гишето, която оформяше кредита?
Значи доброволно си занесъл там паричките, потривайки ръчички за бъдещата лихва. Дето се казва, сам си намазал дупенцето с лубрикант. Сега напираш да си го вадиш където ти падне поради липса на доводи. Или щото си вече горе на черешата?

15.07 2014 в 19:07

Който е галош (по-висша форма от цървул) и е участвал в пирамида, да духа на супата -> в случая май много политици ще се разделят с накрадените парички!!!

15.07 2014 в 18:28

Лошото е, че всички сме тотално прецакани, независимо дали сме Вложители или не сме. Проблемът е глобален и е в услуга на големите световни финансови хиени. Ето че малко след моя коментар по-долу се появи новината за разместване на пластовете в ВТБ Кепитъл http://www.standartnews.com/biznes-finansi/izpalnitelniyat_direktor_na_vtb_capital_atanas_bostandzhiev_napuska_posta-246 252.html
Сега на ход е Милен Велчев, който съвсем услужливо превъртя държавния дълг на България преди десетина години. Тогава Орешарски бе мноооого критично настроен към тази спекулативна финансова операция. Но в последствие при Тройната коалиция конфликтът между Орешарски и Велчев бе потушен и дори си управляваха екипно нашата изстрадала родина. А сега Велчев става силния коз на ВТБ към икономическите интереси на Русия в България. Интересно е само какъв е приносът на Дянков в цялата тази финансова схема, защото той уж защитаваше американските интереси у нас, а после бе назначен на възлова позиция в руската ВТБ.
Та като споменах Орешарски - дали ще чакаме 21.07.2014 за неговата оставка, след като стана ясно че КТБ няма да отвори скоро???