Ето мотивите на Мая Манолова да подаде оставка (Пълен списък)

OFFNews Последна промяна на 03 септември 2019 в 17:03 2471 2

Мая Манолова, която утре ще бъде официално издигната за независим кандидат-кмет на София,  публикува дълъг списък с причини за решението си да подаде оставка от поста на национален омбудсман.

Според тях управляващите системно са неглижирали работата на институцията и умишлено са спирали внесени законодателни предложения. Втората група мотиви е свързана с липсата на политическа воля за отстраняване дефицитите на справедливост. Освен това според Манолова Столичният общински съвет е загърбил проблемите на столичани, отказвайки да реформира софийската Топлофикация. Споменати са също и нереализираните и дълго отлагани реформи в съда и прокуратурата. Манолова е недоволна и от нереализираното електронно и машинно гласуване, както и с несъобразяването от страна на властта с протестите за достойно заплащане на медицинските работници, срещу лошата пътна инфраструктура, несправедливите обезщетения при отчуждаване, презастрояването и унищожаването на природата.

Ето и списъка на всички мотиви за оставката на Мая Манолова като омбудсман:

1. Системно неглижиране работата на институцията на омбудсмана от органа на законодателната власт, чрез умишлено забавяне или спиране на внесените от омбудсмана и граждани законодателни предложения – Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс за ограничаване на свръхпривилегиите на банки, монополи и за защита от неравноправни клаузи (внесен на 27.02.2019 г.); препоръка за намаляване на законната лихва в размер на 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, която несправедливо натоварва гражданите; предложение за изменение и допълнение на Кодекса на труда за отмяна на разпоредбата на чл. 245, ал. 1 (внесено на 22.01.2018 г.), предоставяща законова възможност работодателят, при добросъвестно изпълнение на задълженията от страна на работника, да изплаща само 60 % от възнаграждението му; внесен Законопроект за несъстоятелността на физическите лица, за който настояваме повече от година; препоръка за промени в Закона за управление на отпадъците (изпратена на 15.07.2016 г.), които да гарантират, че средствата, събирани от екотакси, ще се използват за опазване на околната среда, а не за частни икономически интереси; препоръка за промяна в Закона за енергетиката (изпратена на 19.03.2018 г.), с която да се даде възможност на гражданите да обжалват решенията на КЕВР за повишаване на цените на водата, тока и парното; становище срещу Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (изпратено на 29.10.2018 г.) за отпадане на лимитите в болничната и доболничната помощ.

2. Липса на политическа воля в Парламента и институциите за изменения в законодателството и нормативната база, с цел удовлетворяване исканията на гражданите за отстраняване дефицитите на справедливост. По редица такива случаи съм внесла законодателни предложения (включително изброените в т. 1) и предложения за изменения в нормативната уредба – например за отпадане на таксите в детските градини; против увеличаването на размера на таксите при регистрацията на автомобил; против разпределянето на разход „общо потребление“ в сметките за вода; честна за гражданите методика за определяне на такса „сградна инсталация“; справедливи за хората цени на водата, тока и парното; методика за справедливо определяне на такса „битови отпадъци“ на принципа „замърсителят плаща“; изтичането на данните от НАП на 5 млн. българи и хиляди фирми, останал безнаказан; ощетяването на хиляди граждани заради фалита на застрахователно дружество „Олимпик”. Така от над 5100 препоръки на омбудсмана са изпълнени едва половината.

3. Загърбване от общинските съветници в Столичния общински съвет на проблемите на столичани. Такъв е случаят с отказа от реформа на „Топлофикация София“ ЕАД - дружество, ощетяващо хиляди столичани ежегодно; липса на реални и активни действия за подобряване качеството на въздуха и информираност на гражданите по проблема, в резултат от което България е в наказателна процедура по искане на Европейската комисия; необосновано покачване на цената на билета на градския транспорт; липса на решения на проблема с недостига на паркоместа; недостатъчният брой общински жилища; бездействието срещу недоволството на гражданите от презастрояването на столицата и други.

4. Отказ от заявени и обещани на обществото реформи в ключови сектори, в това число и в съда и прокуратурата, който води до несправедливост и безнаказано потъпкване на върховенството на правото от определени институции спрямо гражданите. За 4 години са постъпили 5 858 бр. жалби за нарушени права и свободи на хората, 4584 бр. жалби за право на собственост, 3318 бр. жалби в изпълнителното производство.

5. Отстъпление от вече завоювани граждански права и демократични практики в изборния процес чрез пренебрегване волята на хората, изразена на референдуми. Такива случаи са ограничаване на възможностите за гласуване на българи зад граница, отмяната на машинното и електронното гласуване, въпреки поетите от партиите обещания. В тази връзка предложенията на омбудсмана за промени в Изборния кодекс са отхвърлени, а препоръките до ЦИК и отговорните институции за машинното и електронното гласуване – игнорирани.

6. Неглижиране от страна на отговорните институции на справедливите искания на професионални и други общности - протестът на медицинските специалисти за достойно заплащане и условия на труд; протестите на гражданите срещу презастрояването и унищожаването на зелени площи и пясъчни дюни; недоволството срещу лошата пътна инфраструктура (трагедията в Своге е показателна); исканията на хората за качествени услуги, питейна вода и чист въздух; неадекватните реакции на отговорните институции по проблема с чумата по животните; липса на справедливо обезщетяване на собствениците на отчуждени имоти и други.

Възразявайки срещу изброените по-горе практики, с ясното съзнание, че те вредят на доверието на гражданите в институциите, противоречат на разбирането ми за служба на обществото и нарушават правата и свободите на моите сънародници, считам за обективно невъзможно да продължа да изпълнявам ефективно правомощията си на омбудсман.

Изказвам благодарността си към тези народни представители от различните парламентарни групи, които работеха в името на гражданския, а не на партийния си интерес.

Ще продължа да полагам усилия в обществена полза и за защита интересите на гражданите.

Настоящите мотиви прилагам към оставката си с копие на отчета за дейността на омбудсмана за периода от 20.10.2015 г. до настоящия момент.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8270

2

HristoSliven

03.09 2019 в 19:34

А, няма значение, че нищо няма да изпълни. Най-малко защото изброените проблеми принципно са извън правомощията на поста, за който се кандидатира. Но все пак - изборна ситуация е, а най-много се лъже след лов и по време на избори!
Вече тръпна от нетърпение, кога ще видим "непартийната" подкрепа, включително от СлаФчо и доста други които преди 10-15 годинки се надпреварваха да се хванат за..."шлифера" на Боко!

2300

1

квазимодо

03.09 2019 в 18:42

И сега като стане кмет ще :
1. Ще ускори приемането на законопроекти , които ще внася - е за това се иска да си кмет.
2. Ще приеме всички изменения в нормативните бази - ускорено -е за това се иска да си кмет.
3. Ще оправи презастрояването - е за това се иска да си кмет.
4. Всичките 5858 жалби ще бъдат удовлетворени тутакси -е за това се иска да си кмет.
5. Ще направи така че всички българи в граница и извън границе ще гласуват машинно и електронно - е за това се иска да си кмет.
6. Всички ще получат достойно заплащане, зелените площи ще се удвоят, гражданите моментално ще повишат доверието в институциите , да не говорим за водата и въздуха - ще стснат кристални - и т.н. и т.н.
Аде бе , верваш ли ми.
Помня изказвания как ще си довърши мандата за които е избрана, защото носи отговорност пред хората , страшни неща. А нещо ми мирише . Мирише на част втора от ПРОЕКТА РЕШЕТНИКОВ, първия знаете кои беше.