ДПС не се разбраха с Борисов и Кънев за промените в Конституцията

Симона Костадинова 21 юли 2015 в 12:55 5041 13

Премиерът Бойко Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан не успяха да постигнат консенсус за промените в Конституцията, които са част от съдебната реформа.

Това стана ясно след днешната среща между двамата, в рамките на която премиерът се опита да получи подкрепа от поне 160 народни представители за промените.

Срещата продължи около час, а на нея присъстваше и съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев.

Местан обясни, че ДПС са готови да подкрепят съдебната реформа, но за да се случи това искат сегашният проект за промените в Конституцията да се изтегли и да се внесе нов консенсусен такъв. Според него ако не се внесе нов проект само с консенсусните решения, има риск конституционната реформа да се провали. 

Той каза, че ако внесените промени се изтеглят и се внесе нов проект, подкрепен от повече парламентарни партии и под него има 180 подписа, то реформата ще се случи по-бързо. Според него при този вариант реформата щяла да бъде приета максимално бързо - до 15 септември. 

"Предложението на ДПС отваря вратите за постигане на широко съгласие за разлика от този проект, който в момента е внесен в Народното събрание", заяви лидерът на ДПС.

Местан подчерта, че ако сегашният проект все пак не бъде изтеглен и успее да събере 160 гласа, то той ще трябва да "отлежава" известно време и промените ще бъдат гласувани на второ четене чак в края на годината.

Премиерът Борисов и Радан Кънев обаче смятат, че трябва да се търси консенсус по вече внесеното предложение. Борисов подчерта, че все още има ден и половина до гласуването в зала и се надява, че все пак ще бъдат събрани необходимите 160 гласа.

Той подчерта, че утре има срещи с БСП и БДЦ и се надява да получи тяхната подкрепа.

"Провалът на конституционната реформа значи и провал на съдебната реформа. Ако това се случи, най-много ще загуби държавата. Всеки има избиратели и ангажименти към тях. Не ми е лесно всеки ден да полагам толкова много усилия за нещо, за което мога и аз да седя отстрани и да наблюдавам процеса", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ добави, че се надява и президентът, и Народните представители, и той самият да обмислят това, което предстои да се случи в петък. "Ако съберем 160 гласа - добре, отиваме за края на ноември. Ако съберем 180 подписа, се ускорява с няколко месеца процедурата", обясни Борисов.

Гарантираме си изпреварването ни от Румъния. Разбирам колегата Кънев в ангажиментите, които имат - те са твърди и последователни, обясни Борисов.

Ясно е, че групата на РБ не е имала време да се събира, предвид изненадващото, по същността си конструктивно и към настоящия момент за нас неприемливо предложение на ДПС. Мога да кажа, че разговор за нов конституционен проект от моя гледна точка може да бъде воден при наличието на 180 вносители, тъй като нивото на доверие между партиите в настоящия парламент не е такова, че да предпоставя събирането на 180 гласа, коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Ако законопроектът има 180 вносители и не отстъпва от настоящия законопроект, който предстои да се гласува в петък по програмата на НС, е възможно да се води разговор за това ускоряване на процеса на съдебна реформа, което г-н Местан представи сутринта пред медиите и днес пред нас с г-н Борисов. Извън подобно съгласие, както по отношение на броя на вносителите, така и по отношение на запазване на параметрите на конституционния проект, към настоящия момент не виждаме основа за разговор и съгласие. В разговора ни имаше поредица принципни разминавания, свързани с правните последици на конституционната промяна, така че в сравнение с предишни водени разговори, моята констатация е за отстъпление от възможността за постигане на консенсус в настоящия парламент. Надявам се да не съм прав, но това е първото впечатление, каза още Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!